četvrtak, 5. srpnja 2012.

Kuharski savjeti

Sakupljala sam ih iz raznih časopisa i izrezivala, još dok sam bila mlada djevojka, neuka u kuhinji. Vjerovala sam da će mi jednog dana biti od velike pomoći.
I, zaista većina ovih naputaka mi koristi u kuhinji i uvjerila sam se u njihovu točnost.
Imam ih isprintane, stoje pod magnetom na frižideru, pa onda kad nešto radim, pogledam dali ima neki savjet koji bi mi taj puta koristio, jer je nemoguće sve to imati u glavi i primijeniti kad je potrebno. Da bi bilo preglednije, poredala sam ih po abecedi. 
Kako budem imala vremena, tako ću ih nadopisivati, jer mi nisu u kompjuteru, već u papirnatom obliku.

CRVENI LUK 
– da biste sačuvali prerezanu polovicu, premažite prerezanu stranu maslacem.
CVJETAČA
– će biti mekana i bijela ako je kuhate u mineralnoj vodi kojoj ste dodali malo šečera.
GRAH
 – tijekom kuhanja mu dodavajte samo vruču ili ključalu vodu jer će vam inaće ostati dugo tvrd, a naravno da je već opće poznato da je grah potrebno dan prije kuhanja natopiti u hladnoj vodi da bi se skratilo vrijeme kuhanja, a tko se boji probavnih smetnji, morati će prvu vodu u kojoj se grah kuhao baciti, te ga nastaviti pripremati u novoj vodi.
HOBOTNICA
 – će biti mekana ako je nakon kuhanja ostavite još pola sata u vodi u kojoj se kuhala, zatim je izvadite, ako je potrebno narežite, začinite uljem, limunom i solju, te dalje spravite prema želji.
HRENOVKE
 – neće popucati ako ih prije kuhanja stavite u mlijeko.
JABUKE I KRUŠKE
 – se zaista ne smiju miješati, jer se onda brže osuše i smežuraju.
JAJA
- da se kod pečenja „na oko“ ne bi razlila, na tavu prije pečenja prospite malo soli.
- neće ispucati kod kuhanja ako ih stavimo kuhati u hladnu vodu kojoj smo dodali malo octa i soli. Ako su jaja iz frižidera, držite ih u hladnoj vodi barem pet minuta prije kuhanja dok im se ne izjednači temperatura.
JUHA
– glavicu crvenog luka prerežite po pola,ako želite smeđkastu boju juhe ostavite što je moguće više crvene ljuske, položite prerezanu stranu na vruču plotnu ili kolo od peći, te ostavite da se tako peče desetak sekundi. Odvojite ih nožem od plotne, probodite ih čačkalicama da se nebi raspale tijekom kuhanja i dodajte u juhu sa ostalim sastojcima. To će juhi dati posebni „domaći“ miris i okus.
- u juhu od kostiju dobro je dodati i lovorov list.
- da iz kosti ne bi tijekom kuhanja ispala moždina, otvore na kosti prije kuhanja namažite sa malo soli.
KAVA
– ako je pijete poslije podne, dodajte u nju malo konjaka i moći ćete bez problema spavati po noći.
KRAFNE
– dok se prže na jednoj strani, poklopiti poklopcem, a nakon što ih se okrene na drugu stranu, pržiti otklopljeno.
KRUH
 – će ostati svjež i drugi dan ako ga držite u platnenoj vrećici zajedno sa komadom celera ili sirovog oguljenog krumpira.
KRUMPIR
 – kuhan u ljusci će biti duže topao ako ga umotate u kuhinjsku krpu i stavite u prethodno zagrijanu zdjelu. Tako ga možete na atraktivan način i poslužiti na stolu uz jelo.
KUHINJSKA SOL
 – neće se ovlažiti ako u njoj držite par zrna riže.
MAJONEZA
 – može biti ukusnija ako joj dodate sasvim malo bijelog vina.
MARMELADA
 – će se lakše mazati na kolač ako je razrijedite sokom od naranče, a kolač će biti puno ukusniji.
MASLAC ILI MARGARIN
– naribajte na ribež, pa nećete morati ćekati da omekšaju za pripremu kolača.
MLIJEKO
– ako ga teško podnosite kuhanog, postati će bolje, laganije i probavljivije ukoliko mu dodate malo fine soli kad kipi.
- da ne prekipi dovoljno ga je pokriti cijedilom, pa će se podići samo do cijedila i vratiti se natrag, a također pomaže i ako rub posude premažete maslacem
OCAT
– ako je previše kiseo, prelijte ga u posudu i ostavite u njemu preko noći jabuku isjeckanu na komadiće. Ako je jabuka špricana, obavezno je ogulite.
OKRUGLICE 
- se neće lijepiti ako ih pripremimo sat vremena prije kuhanja.
ORASI – ako nemate dovoljno mljevenih oraha, u suhu posudu stavite pšenični griz i pržite dok ne požuti. Tim trikom možete nadoknaditi do polovice ukupne količine koja vam je potrebna za kolač.
PALAČINKE
– će biti osobito dobre ako tijestu dodamo koju žličicu piva.
 - ako želite da budu mekane, dodajte im kiselo mlijeko ili jogurt.
PEČENKA
– će biti sočnija i ukusnija ako ju nakon što ste isključili pećnicu ostavite unutra još 15 minuta s malo otvorenim vratima pećnice.
PIRE KRUMPIR
– će biti mekan i kada se ohladi ako mu ostavite malo vode vode u kojoj se kuhao, te ga dalje pripremite na uobičajeni način.
PITA
 – u nadjev stavite malo kvasca, pa će pita bolje rasti i lakše će se peći.
POHANJE
– po komadu prethodno istučenih jaja dodati žlicu ulja i žlicu vode, pa smjesa neće biti pretvrda.
POMMES FRITES
– ako se prži u košarici, treba košaricu nekoliko puta umočiti u vruče ulje, pa tek onda u nju staviti krumpir. Tako se neće krumpir zalijepiti za košaricu.
PRESOLJENO JELO
 – spasite tako da u njemu desetak minuta kuhate sirove komade krumpira.
PUDING
– će biti izvrstan desert ako u njega umiješate kravlji sir prethodno izmiješan s malo mlijeka.
PURETINA
– da bi meso bilo ukusnije, pola sata prije pripremanja polijte ga uljem i sokom od limuna, te pospite ružmarinom i paprom, a možete dodati i neke druge začine na koje ste navikli.
RIBA
 – će biti puno ukusnija i neće se stanom osjetiti prejaki miris od pečenja ako u ulje za pržite stavimo koji listić peršina.
– riječnu ribu natrljajte kukuruznim brašnom da biste je lakše očistili od sluzi i ljuske.
RIŽA – će prilikom kuhanja ostati bijela ako joj dodate malo limunovog soka ili octa.
RIŽOTO
– želite li novi okus bilo koje vrste rižota, dodajte mu malo konjaka.
SJAJNA POVRŠINA KOLAČA
– postiže se tako da još vruč kolač u pećnici posipate šećerom u prahu i to pet minuta prije kraja pečenja.
ŠAMPINJONI
– ako ih radite na salatu, jedan sat prije posluživanja začinite ih uljem, nasjeckanim peršinom, bosiljkom i malim češnjem češnjaka, posolite , popaprite i dobro izmiješajte.
TIJESTO ZA SAVIJAČE
– će biti elastičnije i manje će pucati kod razvlačenja ako mu dodate malo octa.
TJESTENINA
– se neće lijepiti ako se u vodu za kuhanje doda malo maslaca, margarina ili ulja.
TORTA
- ako želite veći volumen torte nego inaće, držite se slijedećeg postupka: koliko ima bjelanjaka, toliko dodajte u njih žlica hladne vode te ulupajte snijeg. Također i u žutanjke dodajte onoliko žlica vode koliko ima žutanjaka, pa ih samo lagano promiješajte i poslije ovlaš umiješajte u snijeg. Zatim dodajte prema receptu šećer, brašno i ostale sastojke, ali vrlo lagano miješajući da ne razbijete zrak u smjesi.
- namazati samo dno pleha da se ne bi tijesto podiglo na rubovima više nego na sredini, prethodno zagrijati pečnicu na srednju temperaturu, staviti peći prvih 15 min uz otvorena vrata pećnice za širinu prsta. Ako se stavi u prevruču pećnicu, torta će brzo narasti i na kraju pasti.
- da biste lakše nakon pečenja odvojili tijesto od kalupa, namašteni i posuti kalup za tortu, stavite u hladnjak da se stvrne dok pripremate tijesto.

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...