utorak, 21. kolovoza 2012.

Sušenje rajčica (paradajza, pomidora...) na suncu. Požurite dok traju ove vrućine


Okus im je fantastičan, cijena im je paprena, kad kupujete prave, domaće, sušene, a postupak sušenja u kućnoj radinosti je više nego jednostavan. Zato požurite ako još niste, jer rajčice su na vrhuncu zriobe, a sunce je sad pravi saveznik u tom poslu. Može se ovo obaviti i u pećnici ako nemate osunčani balkon ili zgodan prostor gdje ima sunca cijeli dan.

Najbolje je imati rajčice koje imaju više mesa nego koštica, a to su vrste poput pelata ili šljivara, a najčešće sušimo cherry rajčice ili jednostavno ono što imamo na raspolaganju.

Na slici su rajčice koje sam stavila na sušenje nekoliko sati prije nego sam pisala ovaj post. Sunce je već osušilo vlagu sa površine. Navečer ću ih unijeti u stan, pa ujutro rano opet s njima na kupanje u suncu. 





Rajčicama ukloniti peteljke, oprati, obrisati, manje narezati na polovice, a veće na četvrtine ili šestine itd...
Poslagati na plitke tacne, tepsije, bilo što, tako da se ne dodiruju. Posoliti ih i staviti na osunčano mjesto dok god ne budu dovoljno suhe, bez vlage. Sušenje može trajati nekoliko dana, ovisno o količini i jačini sunca. Može ih se pospremiti u papirnatu vrećicu, a može ih se i zaliti maslinovim uljem, pa dodati začine koje god poželite, ovisno o tome za koje jelo ćete ih upotrijebiti (bosiljak, origano, češnjak, papar...).

Ja sam svoje rajčice jučer ubrala, jutros narezala i poslagala na tacne i sad se suše na jakom suncu, na mom balkonu.

Ako nemate uvjeta za sušenje na otvorenom, tada se poslužite pećnicom. Sušite na 100°C oko 5-6 sati. Ako je temperatura manja, suši se duže. Odlično je ako imate ventilator u pećnici. Uglavnom, nakon prve ture znati ćete sve i dalje radite po svom guštu i potrebama.

Evo kako izgledaju drugi dan sušenja. Pošto su se stisnule, a bile su na tri tacne, prebacila sam sve na dvije tacne. Jako pomaže i to što su tacne crne boje, pa se razvija veća temperatura, ali sunce može biti tako jako da odozdo izgore i pocrne, zato treba pripaziti. Preko noći su bile u stanu, pa je vlaga probila na površinu, ali su već nakon 10 minuta na suncu ponovo bile izvana suhe i proces sušenja se dalje normalno nastavlja. Mislim da će sutra biti gotove:


Ovo je slika prošlogodišnjih:


Jedva čekam da iza ove rečenice stavim sliku osušenih, začinjenih i zalivenih maslinovim uljem.... mljac!

I..... evo ih!!!! U maslinovom ulju, uz dodatak malo šarenog papra (svježe mljevenog), češnjaka i bosiljka.





Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...