nedjelja, 22. srpnja 2012.

Jetrica (pileća ili druga) na saft



Na ovaj način sam ih pocela raditi tek kada sam se udala, jer je muževa mama
samo tako radila, pa sam morala nastaviti i ja da bih udovoljila svojoj novoj obitelji.
Uskoro sam ih i ja zavoljela, ali samo kada su sa puuuuuno luka koji saftu daje
slatkasti okus i poništava karakteristican okus jetrica. 




Za jetrica na saft:


500 gr pilecih jetrica (obicno su sa

srcem)

4 glavice crvenog luka (srednje velicine)

1 cajna žlicica mljevene crvene paprike
1 cajna žlicica soli
malo papra (po želji i ukusu)
1 jušna žlica brašna

Za palentu:

400 gr kukuruznog griza za palentu ili
instant palente
7 dcl vode
1 jušna žlica masnoce (mast, maslac, ulje...)
1 cajna žlicica soli

1. Jetrica ocistite od žilica, a srca od suvišne masnoce i sve narežite na malene komadice.
Ako su komadici sitniji jetrica ce izgubiti svoj karakteristican okus (a neki ga baš ne
vole, kao npr. ja)
2. Stavite vodu za palentu da zakipi, posolite, dodajte masnocu, pa kuhajte prema uputi
na ambalaži. Dok kuhate palentu, nastavite sa pripremanjem jetrica.
3. Luk narežite na sitne kockice, pa ga stavite dinstati na masnocu, poklopite, te
povremeno promiješajte sve dok ne poprimi staklasti izgled i potpuno ne omekani.
4. Dodajte jetrica i dinstajte povremeno miješajuci sve dok sa svih strana ne izgube
"sirovu" crvenu boju i dok potpuno ne ishlapi sva voda koju su pustila.
5. Dodajte mljevenu papriku, sol i papar, par puta promiješajte da se paprika samo kratko
poprži, te nalijte 4 dcl vode. Kuhajte povremeno miješajuci još oko 10 minuta.
6. U šalici vilicom izmiješajte brašno i pola dcl vode dok ne nestanu sve grudice, dodajte
preostalu vodu i uspite u jetrica, pa opet sve zajedno kuhajte još oko 5 minuta da se
brašno skuha, te da saft poprimi svoju gustocu. Probajte dali vam je dovoljno slano, te
korigirajte okus prema želji.
7. Sada vam je vec i palenta gotova (osim ako niste kuhali "instant palentu"), pa je vrijeme
da servirate jelo na tanjur i uživate u svom trudu.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Super recept, već nekoliko puta isproban. Hvala!!!!

Anonimno kaže...

Ja isto tako dinstam jetrica. Mamin recept. :)

Vlatko Spoljar kaže...

mmmm

Vlatko Spoljar kaže...

mmmm

Andreja A kaže...

Odlicno!! Prvi put sam pravila sama, imala sam manje jetrica, ali sam luka dosta stavila, tako da mi je saft ispao fin kremast i gust. Ponovit cu sigurno, sve pohvale :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...