ponedjeljak, 8. listopada 2012.

Katin Chutney (Čatni) od rajčica







Paprike kod nas na vrtu  još uvijek lijepo dozrijevaju na ovom jesenjem suncu, svaki dan se njih nekoliko zarumeni. Višak rajčica su moja svekrva i šogor vrijedno ubirali i spremali u zamrzivač, dok smo mi bezbrižno uživali u ljetovanju. Zato sad imam domaćih rajčica u izobilju. Pošto su zamrznute cijele, ja ih potopim u vruću vodu na par sekundi, uklonim kožicu koja se sama odvaja, ostavim rajčice da se do kraja odmrznu, a dok se sasvim otope, lijepo se odvoji sok od mesa. Ovisno o tome što ću raditi od njih, nekad koristim odvojeno sok od mesnatog dijela, a nekad zajedno, kako mi je zgodnije.


Recept je od Kate, blogerice, odlične kuharice i svestrane mlade žene.

7,5 kg svježe rajčice (ja sam radila sa zamrznutom iz škrinje, sa istom količinom)
4 glavice crvenog luka
4 manje glavice češnjaka
3-4 crvene paprike
3 jabuke
2 chilly papričice, smrvljene u prah
1/2 žličice đumbira u prahu
2,5 žlice šećera
1 žlica soli

sok od 1 većeg limuna ili 1,5 žlice vinskog octa
1/2 žlice sušene majčine dušice
1/2 žličice sušenog ružmarina, usitnjenog u mrvice



Rajčice sam izvadila iz leda, uz pomoć vruće vode skinula kožicu, ostavila da se odmrznu preko noći, mesnati dio sam usitnila štapnim mikserom, a vodu koju su pustile sam poslije samo umiješala u sve na kraju usitnjavanja. Ostale sastojke sam redom usitnjavala u sjeckalici, a jabuke sam naribala na ribež kao za štrudlu. Kuham u "Zepterovom" velikom loncu i miješam povremeno ravnom drvenom kuhačom.
Nakon 4-5 sati kuhanja kad bude gusto prema mom ukusu, vruće ulijem u oprane, također vruće staklenke, zatvoritm sa poklopcima i zamotam sve u debeli poplun nek se hladi polagano do slijedećeg dana.Može se i ostaviti u vručoj, ugašenoj pečnici u kojoj su se zagrijavale staklenke.

Nakon 4 sata kuhanja, chutney je gust  i spreman za staklenke:



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...