subota, 10. studenoga 2012.

Brze fritule s jogurtom

Hrskave izvana, mekane, spužvaste iznutra, a tokom prženja narastu u simpatične male loptice koje zadržavaju svoj oblik i kad se ohlade. I još brzo gotove!

 



20 jušnih žlica brašna (400 g)
1 paketić praška za pecivo ili puna čajna žličica sode bikarbone
malo soli 
2 jaja
4 jušne žlice šećera vrhom pune
može se po želji dodati i paketić vanilin šećera
2 čašice tekućeg jogurta (ukupno 360 g)
po želji se može dodati žlica ruma ili rakije, preporuča se da nebi upijale masnoću, ali ja to nikada ne stavljam jer nema potrebe. Stvarno i bez toga ne upijaju masnoću.

masnoća za prženje (oko 1 litre)

Ne treba mikser, sve se radi pjenjačom. 

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo.
Jaja  pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom, dodati sol, jogurt i rum, pa umiješati u brašno.
Smjesu dobro izmiješati pjenjačom dok ne nestanu grudice i bude lijepo glatka. Smjesa treba biti gusta tako da kad zagrabite žlicom, ne curi, već stoji poput loptice na žlici.


Zagrijati masnoću u posudi (neka bude najmanje 2 cm visine, da fritule mogu plivati na ulju i ne zalijepiti se za dno). Ja ubacim u masnoću mrvicu kruha, pa ako odmah počne cvrčati, dovoljno je vruća da se mogu stavljati fritule. 
U svaku ruku uzeti žličicu za čaj. Žličice umučiti u posudu sa uljem da se smjesa nebi ljepila za njih. Jednom žličicom zagrabiti smjesu, prenijeti nad zdjelu sa masnoćom, pa drugom žličicom gurnuti smjesu da se prži.
Treba ih biti toliko da imaju mjesta napuhnuti se i da se pri tom mogu same okretati. 
Neki tvrde da se smjesa treba istiskivati kroz dlan kako to rade naše none i bake, ja tako ne radim jer mi i ovako ispadnu lijepe loptice.
Slobodno prilikom prženja pojačajte ili smanjite vatru, bitno je da se ne prže prejako, jer onda nemaju vremena narasti, pa ostanu male, a unutrašnjost im bude pudingasta. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu ili je dovoljno da ih samo dotaknete vilicom, pa će se okrenuti. Mojoj kćerki je zabavno gledati kako narastaju u lijepe loptice i kako se same preokreću.
Kada su gotove, treba ih izvaditi da se ocijede na papirnatom ručniku, pa još tople posuti šećerom u prahuili preliti čokoladnim preljevom. 

Čokoladni preljev za fritule radim ovako:
50 g čokolade za kuhanje, 25 g maslaca, 2 jušne žlice mlijeka i 1 jušnu žlicu šećera staviti u posudu i zagrijavati miješajući na laganoj vatri dok se ne otopi i poveže. Najjednostavnije je to napraviti u mikrovalnoj.









Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...