utorak, 11. prosinca 2012.

Bijela limun pita





Za 4 kore (20 x 30 cm) namazane kremom kao na slici:

Tijesto: 
600 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
50 g maslaca
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja

Krema:
pola litre mlijeka
6 žlica glatkog brašna (vrhom punih)
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
limunov sok (otprilike od jednog limuna - treba probati kremu dali je dovoljno kiselkasto)

Brašno pomiješam sa praškom za pecivo i šećerom, pa u to rukom utarem na kockice usitnjeni maslac. Jaje izmiješam sa kiselim vrhnjem, pa umiješam u smjesu. Rukom tijesto izmiješam dok ne bude glatko, podijelim u kugle prema broju kora, omotam svaku prozirnom folijom i stavim u hladnjak dok radim kremu.

Krema se kuha kao puding: Brašno, šećer i vanilin šećer pomiješam sa par žlica hladnog mlijeka u glatko da nema grudica. Ostatak mlijeka stavim zakuhati. Kada zakuha maknem sa vatre i nakon minute ulijevam mješavinu brašna i mlijeka i pjenjačom dobro miješam da ne nastanu grudice. Ako se to slučajno dogodi (netko pozvoni, dijete plače, muž zove na mobitel... :)   ) uzmem veliku cjediljku za čaj i procijedim, tako uklonim grudice. Stavim kuhati uz stalno miješanje dok se lijepo ne zgusne.
Ako želim brzo ohladiti kremu, odmah posudu s kremom (metalnu) stavim u hladnu vodu (obično napunim sudoper hladnom vodom) i miješam kremu dok se ne ohladi.
Ako puštam kremu da se sama ohladi, onda ju po površini pokrijem prozirnom folijom (da se ne napravi korica), stavim na nako hladnije mjesto i pustim da se hladi koliko je potrebno. U ohlađenu kremu umiksam pjenasto izmiksani maslac i sok od limuna. Podijelim u zdjelice u jednakoj količini tako da mi slojevi kreme budu jednako debeli i mažem na ohlađene kore.

Jednu po jednu kuglu tijesta vadim iz hladnjaka, razvaljam na papiru za pečenje, zajedno s njim stavim peći na okrenutu tepsiju (180°C oko 10 min, ne smije promijeniti boju - samo treba prestati biti sirova).
Tako redom sve kore. Ohlađene kore mažem kremom. Na vrh stavim papir za pečenje i neku tacnu ili dasku, pa ravnomjerno opteretim (debelim knjigama, pakovanjima brašna i šećera...).
Nakon dva dana pita omekša i spremna je za rezanje.




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...