nedjelja, 10. veljače 2013.

Krafne (pokladnice) s lijepim, svijetlim prstenom uopće nisu bauk!




Načitala sam se raznih trikova i načina kako da krafne budu pahuljaste, meke, da ne popiju puno masnoće i najvažnije: što raditi da imaju lijepi, bijeli prsten uokolo?
Taj prsten nastaje ako krafna ne upadne previše u ulje, već zbog količine zraka u tijestu, veći dio pliva na površini, pa kad okrenete krafnu, opet je taj dio izvan ulja - zato ostaje bijeli. Uživam radeći krafne, a unazad par godina otkrila sam da se tijesto ne mora razvaljati i izrezivati okruglim oblikom, već je dovoljno - izrađeno tijesto rukama oblikovati u loptice. To jako skraćuje postupak, ima manje posla, a nema ni ostataka tijesta koji nastaju od izrezivanja. 






 

Tijesto za krafne radim u ovom omjeru:
  • 500 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • 20 g svježeg kvasca (pola kockice) ili 7 g suhog kvasca (1 paketić)
  • 3 žumanjka (ako tijesto mijesite rukom, a ne uz pomoć nekog stroja (jači mikser, pekač kruha itd.), onda dodajte još jedan žutanjak, pa će tijesto biti mekše za "lupanje" kuhačom
  • 50 g (3 vrhom pune jušne žlice) šećera 
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 ravna žličica soli
  • 2 jušne žlice ruma ili rakije
  • 2,5 dcl mlijeka
  • pola dcl (4 pune jušne žlice) ulja
  • korica od jednog limuna
 za prženje: oko 1 l ulja (za 4 krafne istovremeno u posudi promjera 20 cm)

1. Pripremiti kvas: Kvasac pomiješati sa mlakim mlijekom, 3 vrhom pune žlice brašna i 1 ravnom žlicom šećera. Malo promiješati pjenjačom, pa staviti da se pokriveno krpom diže na toplom (na radijatoru, u pećnici na najmanjoj temperaturi ili u posudi s toplom vodom).
2. Kada se nakon desetak minuta vidi da se kvas počeo dizati i pjeniti, nastaviti dalje redom:
3. Smjesa od žutanjaka: Žutanjke, ostatak šećera i vanilin šećer dobro pjenasto umiksati da posvijetle i udvostruče volumen, dodati limunovu koricu, ulje, rum i sol. Još miksati oko pola minute. Sad je već kvas dovoljno dignut.
4. Brašno (mora biti toplo - ja ga malo ugrijem u mikrovalnoj ili u pećnici), kvas i smjesu od žutanjaka pomiješati zajedno, pa rukom izraditi glatko tijesto. U starim receptima piše da tijesto treba dobro "izlupati" kuhačom (kuhaču okrenuti prema sebi i ubadajući pod tijesto, podizati ga iz posude kako bi se tijesto napunilo mjehurićima zraka). To obično treba raditi oko 15 minuta - dok pošteno ne zaboli ruka :) . Ovo lupanje kuhačom možete izbjeći tako da tijesto samo promiješate kuhačom i ostavite stajati dok se ne udupla i tako jedno 2 puta. Tko ima pekač kruha, taj dio bez problema zaobiđe, jer se tijesto stavi u pekač na program za dizano tijesto koji desetak minuta miješa tijesto, a oko 50 minuta ga diže.
5. Dignuto tijesto se istrese na pobrašnjenu radnu površinu, razvalja na debljinu od i,5 mm i čašom ili okruglim kalupom se izrezuju krafne.
Može i ovako:
od tijesta se otkidaju komadi veličine prema želji (moji su oko 70-80 grama), pa ispadne oko 12-15 loptica. Može se i formirati valjak, pa tanjurićem odrezivati komade tijesta.
6. Svaki komad treba dlanovima umijesiti u lopticu, spljoštiti, pa staviti na pobrašnjenu krpu, pokriti krpom i tako se dižu dok se ne uduplaju. Tada se okrenu na drugu stranu i dižu se još 15 minuta. Dizanje tijesta je jako važno da bi krafne uspjele.
Ja na svoj kuhinjski radijator koji je dosta dugačak stavim stolnjak složen u dva sloja, pobrašnim, složim krafnice na razmak od 2 cm, pokrijem jednim slojem krpe i tako se na toplom lijepo dignu. Kad nije sezona grijanja, onda na pleh za pečenje stavim krpu, pobrašnim, stavim krafne, pokrijem krpom i stavim u pećnicu zagrijanu na najmanju temperaturu (50°C).
7. Kad se krafne okrenu da se dižu na drugoj strani, vrijeme je za staviti zagrijati ulje.
8. Ulje je dovoljno vruće kada zabodete čačkalicu ili štapić za ražnjić do samog dna posude i odmah se počnu raditi mjehurići zraka ili kad stavite komadić kruha, a on odmah pliva na površini i cvrči.
Temperatura ulja za prženje se mora stalno kontrolirati. Kad se krafna stavlja u prevruće ulje, odmah će se izvana previše ispržiti i potamniti, neće se imati vremena napuhnuti u ulju, a sredina može ostati nedovoljno pržena. Premalo vruće ulje pogoduje da krafna upije previše masnoće.
9. Kad su krafne i na drugoj strani dovoljno narasle, stavljaju se pržiti u ulje i to na obrnutu stranu (naglavačke :)    ). Prže se najprije oko 3 minute pod poklopcem jer para pospješuje dizanje tijesta. U tu svrhu su odlični stakleni poklopci jer se kroz njih vidi kako krafne rastu. Nakon toga, okrenu se na drugu stranu i prže otklopljene. Ništa se neće dogoditi ako vilicom odignete krafnu iz ulja da vidite kakve je boje odozdo, pa je opet polako spustite u ulje.
Prilikom prženja prema potrebi pojačavam ili smanjujem veličinu plamena kako bi se krafne dodatno napuhnule u ulju i jednakomjerno ispržile.
10. Gotove krafne šupljikavom žlicom ili vilicom vaditi na papirnate salvete da upiju višak ulja, ali krafne ne slagati jednu na drugu da se nebi spljoštile dok su još vruće, a hladnima to ne smeta.
11. Mlake puniti pekmezom ili čokoladom, posipati šećerom, umakati u razne glazure...

Ovako rađene krafne nisu "žilave" kako neki vole i nemaju rupu u sebi.

Evo jedna privremena slika, jako loša jer je rađena blicom u sitne noćne sate, ali se bar donekle vidi presjek krafne:


Ohlađene krafne se mogu zamrznuti, pa se zaleđene zagriju u vrućoj pećnici ili mikrovalki i budu opet fine i mekane.

Moja kćer voli kada  krafne oblikujem čašom ili okruglim oblikom, jer mi onda ostane nepravilnih ostataka koji su ipak dovoljno veliki  i lijepo se dignu, pa ih ja ispečem prve. Ona ih prelijeva čokoladom i ukrasi šarenim mrvicama, pa se baci na uživanje :)

Ti ostaci izgledaju ovako:




dignuto tijesto, istreseno na radnu površinu:


kad se krafne izrezuju iz tijesta koje se prethodno razvalja na debljinu 1,5 cm



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...