subota, 7. lipnja 2014.

Keks torta sa kokosom kao nijedna do sad

Ovaj divni kolač sa keksima i kokosom sam radila za jednu proslavu kod moje sestre.
Kolač je izuzetno fin i sočan, pa gosti nisu ostali ravnodušni. Kako to obično bude, od finog kolača uvijek se traži recept.
Zato, Seka, evo stiže recept, a ti dijeli dalje :))))



64 keksa Petit Beurre se slažu u 4 sloja ovisno o veličini tepsije. 
Najpraktičnije je 4x4 i tako 4 sloja koja se mažu kremom i čokoladom.

Krema: (može se kuhati kao puding, ali ja sve odmah umiješam u mlijeko i lagano kuham):

100 g brašna (ja stavim pola škrobnog pola običnog brašna, ali nije jako bitno), 3 žumanjka i 1 čašu šećera staviti u 625 ml mlijeka i dobro razmutiti pjenjačom da nema grudica.
Staviti na vatru i miješajući zagrijavati dok se ne počne gusnuti.Tada malo smanjiti vatru i brže miješati da nebi nastale grudice. Još miješati oko 3 minute dok krema lagano kuha (pojavljuju se mjehurići).
Kad je nastala jednolična glatka krema, maknuti sa vatre i ostaviti kremu da se ohladi do mlakog.
U mlaku kremu umiksati 200 g pjenasto umućenog maslaca, 250 ml konjaka (nije previše - ne bojte se) i 250 g kokosa.

Za premazivanje slojeva od keksa treba 100 g čokolade rastopiti sa kockicom maslaca, 3 velike žlice mlijeka.

Kekse za prvi red umočiti samo kratko u mlijeko je taj prvi red slabo upija vlagu. Ostale slojeve ne treba namakati.
Kremu razdijeliti na 4 jednaka dijela, pa prvi dio premazati preko keksa.
Na kremu nanijeti tanki sloj čokoladne glazure.
Poslagati drugi sloj keksa, premazati kremom, nanijeti čokoladu i tako do kraja.
Na vrh ide krema i čokolada i posipa se kokosom. Nekad posipam kakaom, zavisi što mi je od sastojaka na raspolaganju.
Kolač ostaviti na hladnom i rezati drugi dan.

Još je jednostavnije kad se radi sa keksima koji već imaju sloj čokolade.

Kad trebam hladiti kremu obično radim ovako:
Posudu s kremom stavim u hladnu vodu  (bazen sudopera napunim hladnom vodom), pa miješam da se krema malo prohladi. Ako se žurim, miješam i mijenjam vodu dok krema ne bude dovoljno hladna, odnosno mlaka. Inače je dovoljno ostaviti sve u hladnoj vodi, kremu pokriti po površini prozirnom folijom da se neuhvati korica i pustiti da se hladi. Eventualno promijeniti vodu ako se jako zagrijala.
Ako mi se ne žuri uopće, pustim kremu da se hladi bez hlađenja vodom, samo ju obavezno pokrijem prozirnom folijom, jer ako se uhvati korica moram ju uklanjati prije miksanja jer se ona rastrga u sitne grudice koje nisu dobrodošle u kremi.




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...