nedjelja, 8. lipnja 2014.

Povrtnjak na terasi

Sasvim mlade i nježne presadnice povrća koje sam ove sezone uzgojila u lijepom broju je nemoguće sačuvati od ovogodišnje neuobičajene najezde puževa. Ali, ja se ne predajem i oformila sam povrtnjak na našoj staroj terasi.
Ta terasa nikad nije služila za odmor i sjedenje jer oko kuće ima dovoljno lijepog prostora za tu svrhu, ali je zato odlično poslužila za moj square foot garden. :)
Upotrijebila sam plastične sanduke od kruha i mlijeka koji su skupljali prašinu na tavanu i garaži, napunila ih zemljom i posadila povrće.
Nisam smjela koristiti zemlju iz vrta da nebi prenijela i kojeg puža, pa sam koristila humus kojeg sam nabavila u trgovini.
Sada u mom novom povrtnjaku veličine oko 5 m² lijepo napreduju rajčice, paprika, niske mahune, peršin, celer, holandski luk, luk kozjak, a u posudama svaki zasebno raste zelje, tikvice, stevija.
Još imam presadnica rajčica koje su na terasi našle utočište prije nego ojačaju dovoljno da mogu na veliki vrt, a presadnice metarskih mahuna ću posaditi na rub mog novog povrtnjaka kako bi stvarale hladovinu dok pijem kavicu i uživam gledajući moj novi, mali vrt.

Najprije mi je radost donijela salata koja lijepo napreduje i koja je tako meka i ukusna.
Ovdje su biljke zaštićene od prejakog sunca i vjetra, uvijek su mi na dohvat ruke jer na tu terasu izlazim iz boravka. 

Dvije velike posude ujutro napunim vodom, a predvečer imam dovoljno vode koja mora biti temperature zraka kako se biljke nebi "šokirale" prehladnom vodom.
Pčele, bumbari i bubamare su već otkrile ovu moju malu oazu, pa se ne brinem za oprašivanje. 
Svejedno ću ovom zelenilu pridružiti i nešto cvijeća da pomrsim planove štetnim kukcima, i da stvorim oku ugodnu sliku.
Htjela bih sakriti stranice plastičnih kutija koje kvare prirodni dojam, pa se još za to trebam pobrinuti.
Također ću pomalčirati slamom ispod biljaka kako bih sačuvala vlagu u zemlji, ali za sad još ne mogu jer je nedavno iznikli tajlandski bosiljak kojeg sam nasumično posijala u te posude još uvijek preniježan i polomio bi se dok stavljam slamu.

Slijede slike sa terena :)

u cvjetnim posudama su zelje i pokoja paprika za koje se nadam da ću ih ipak uskoro presaditi na vrt
sa strane uz ogradu su presadnice koje čekaju svoje stalno mjesto
 
metarske mahune, zelena salata, bundeve, divlja rajčica
u krupnom planu rajčice sa salatom i niskim mahunama, iza njih paprike sa salatom, desno salata i peršin (nemogući susjedi, ali tek privremeno) i tek iznikle korabice


paprike i salata kristalka

holandski luk i luk kozjak u sredini sa pokojom salaticom i između mrkva koja tek niče. označila sam čačkalicama da ne zaboravim da sam ju tu posijala.

presadnice zelja, rajčica, peršin, celer, salata i sasvim lijevo divlja rajčica (posađeno neplanski, pa će neki morati na drugo mjesto)

poziranje za skupnu fotografiju: u zelenim dječjim kanticama je stevija, do nje zelje i paprika, sprijeda u sredini dvije posude sa grmolikom tikvicom, lijevo su bundeve i desno presadnice zelja

tek ubrani listovi salate. prvi puta ne berem cijele glavice, već samo vanjske velike listove i ostavljam da srce dalje raste. tako potičem prozračan rast i spriječavam da se salata spali od vrućine jer je u posudi ipak veća gužva nego na vrtu. drugi put uberem cijelu glavicu

nešto jagoda koje sam sa vrta preselila u posude na dvorište kako nebi bile na dohvat puževima. jagode su u društvu sa lukom koji ih štiti od gljivične bolesti


U planu je proširenje povrtnjaka jer ima još mjesta, zemlju sam nabavila, samo da se dosjetim što će mi poslužiti kao posuda.
Želim posaditi još salate koju dosta trošimo pa je nikad nema dovoljno i par sadnica krastavca salatnika.

Svejedno se nadam da će nadolazeći topli dani malo obuzdati puževe na velikom vrtu, jer za potrebe moje obitelji terasa je ipak premala da bi primila sve što bih trebala uzgojiti.

Evo plodova moje upornosti nakon par mjeseci, sve uzgojeno na terasi u posudama:







Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...