petak, 24. siječnja 2014.

Ipak je stigla prava zima. Šareni biskvit iz mikrovalne pećnice






Zima u mom dvorištu

Nije mi bilo teško naviknuti se na dosadašnje ugodne temperature kojima je započela ova zima. U mom vrtu je cijelo vrijeme bilo lijepog divljeg radića, matovilca kojeg sam posijala početkom jeseni, broskve koju mi je donijela sestra sa Krka, a zimska salata je lijepo napredovala pod agrofolijom.
Današnji snijeg koji još obilato pada promijeniti će vrste namirnica u našim tanjurima. Sutra ću ubrati broskvu i raštiku za varivo, prije nego ju uništi smrzavica i višak listova staviti u zamrzivač.
Zatim slijedi uživancija na snijegu. Sada ga ima već oko 15 cm. Danas smo kćerka i ja izašle na kratko van, ali je snijeg jako padao i bio premokar da bismo bilo što drugo radile osim skrivale lica od jakog vjetra i krupnih, mokrih pahulja.

Kad smo ušle u kuću, ugrijale smo promrzle ruke, kape, rukavice i jakne potrpale na vruće radijatore i bacile se na posao. Kćerka je poželjela "biskvit iz mikrovalne", a to je gotovo za čas, pa nisam imala ništa protiv. Taj je biskvit jako mekan, lagan i prozračan, neki bi rekli "kao spužvica".


ŠARENI BISKVIT IZ MIKROVALNE PEĆNICE



mjereno običnim žlicama za juhu



Suhi sastojci:

4 žlice vrhom pune (80 g) glatkog brašna

pola paketića praška za pecivo

4 žlice ravne (40 g) šećera – nije dovoljno sladak onima koji vole slatko

naknadno: 3 žlice ravne kakaa



Mokri sastojci:

3 žlice tekućeg jogurta (ili mlijeka)

3 žlice ulja

1 jaje

naknadno: 1 dl vruće vode



Zdjelu za kolač se može namazati masnoćom (uljem, maslacem...) i posuti brašnom. Na dno se može staviti krug od pek papira da pečeni kolač lakše ispadne van.



U jednu posudu staviti sve suhe sastojke osim kakaa, pa izmiješati pjenjačom, vilicom ili kuhačom.

U drugu posudu staviti sve mokre sastojke osim vruće vode, pa izmiješati pjenjačom (može i mikserom, ali nije potrebno).



Izliti tekuće sastojke u suhe i sve dobro promiješati pjenjačom dok ne nestanu grudice.

Uliti vruću vodu (treba ju grijati dok ne proključa i ostaviti 10 sekundi da se smiri, pa onda uliti u biskvit.

Dvije trećine smjese izliti u zdjelu za pečenje. U ostatak staviti kakao i dobro promiješati da ne ostanu grudice, pa izliti u zdjelu (prošarati po žutoj smjesi).



Staviti u mikrovalnu, na najjače oko 6 -7 minuta. Ja pečem na 600 W-6 minuta ili na 800 W -7 min.

Izvaditi da se malo prohladi, tankim nožem odvojiti od ruba zdjele, okrenuti na tacnu, ohlađeno posuti šećerom u prahu, preliti glazurom...


 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...