Stranice

petak, 13. srpnja 2012.

Rolada od kestena


Jednom mi je moja susjeda Terezija, inače kuharica u mirovini, na vrata donijela par kriški ove rolade. Mekani biskvit i mirišljavi nadjev od kestena i šlaga. Odmah sam ju tražila recept, a sa njim sam dobila i paketić smrznutog pirea od kestena kojeg susjeda sama bere, kuha, čisti, pasira... Sva sreća da gotovog pirea ima za kupiti po dućanima cijele godine, jer se ja na taj posao nikako ne mogu odlučiti. 



Biskvit:
7 jaja
8 žlica šećera u prahu
8 žlica brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
2 - 3 žlice ulja
6 dkg čokolade za kuhanje

Krema:
30 dkg kesten pirea
15 dkg maslaca
1 - 2 žlice ruma
1 dl vrhnja za šlag

Glazura:
10 dkg čokolada za kuhanje
4 žlice ulja

 

Priprema
Biskvit
Žumanjke tući sa šecerom u prahu dok smjesa ne posvijetli i ne udvostruči volumen.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i dodati u smjesu od žutanjaka i šećera.
čokoladu za kuhanje rastopiti i umiješati u smjesu.
Dodati ulje i umiješati u smjesu.
Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu.
Izliti u pleh (33 X 30 cm) kojem ste na dno stavili pek papir. Peći oko 15 min. na 180°C.
Vrući biskvit osloboditi od papira i uviti u vlažnu krpu, pa ostaviti da se tako ohladi.
Ohlađeni biskvit premazati kremom i ponovo uviti u roladu. Preliti čokoladnom glazurom
i još ohladiti do konzumacije.
Krema
1. Maslac dobro izraditi, ta ga pomiješati sa kesten pireom. Dodati rum i izrađeno vrhnje
za šlag. U vrhnje se može dodati šećer po želji (nikako kupovni šećer u prahu, jer on sadrži sastojak koji spriječava da se šlag stisne, već treba kristal šećer usitniti štapnim mikserom).
Čokoladna glazura
Čokoladu za kuhanje otopiti i pomiješati sa uljem dok se ne dobije lijepa, sjajna
smjesa, te preliti po roladi. Staviti na hladno da se stegne.

 

Nema komentara:

Objavi komentar