Stranice

subota, 21. srpnja 2012.

Tjestenina carbonara

S ovim jednostavnim jelom su mnogi od nas započeli  svoju kuharsku karijeru.


500 gr tjestenine
20 dkg pancete
4 kom jaja
2 dl vrhnja za kuhanje (da bi se povećala količina umaka može se dodati još mlijeka)
4 žlice maslinovog ulja
malo bosiljka i origana (po želji)
malo soli i papra


1. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi prema uputi na pakiranju.
2. Dok se tjestenina kuha, na maslinovom ulju lagano pržiti nasjeckanu pancetu da postane
hrskava.
3. Posebno u zdjelici napraviti umak: žumanjke, vrhnje za kuhanje, parmezan, sol, papar i
začine istući u glatku smjesu.
4. Kuhanu tjesteninu ocijediti i još vruću staviti u zdjelu za serviranje, pa odmah preko
vruće tjestenine preliti umak, te dobro promiješati.
5. I to je sve! Tjestenina mora biti vruća da bi se umak dovoljno skuhao, a pri tom ostao
tekuć. Kada bi još dodatno zagrijavali na peći, nastala bi kajgana sa tjesteninom,
a to nije ono što želimo. 
Jesti dok je toplo. Može se kasnije podgrijati u mikrovalnoj na laganoj temperaturi, povremeno miješajući, nikako na peći.
6. Količina sastojaka zaista nije važna u ovom jelu. Netko voli više pancete, netko voli da
mu je tjestenina "suha", bez puno umaka... Kad prvi puta ovo napraviš, poslije ti je
sve jasno :)

 

Napomena:
U izvornoj verziji ovog jela vrhnje za kuhanje nema što tražiti. Tako su jeli oni od kojih se taj recept proširio u svijetu (talijanski radnici, carbonari, koji su u šumi radili drveni ugljen), a kojima je navodno to bio česti obrok za užinu.

Nema komentara:

Objavi komentar