S ovim jednostavnim jelom su mnogi od nas započeli svoju kuharsku karijeru.
500 gr tjestenine
20 dkg pancete
4 kom jaja
2 dl vrhnja za kuhanje (da bi se povećala količina umaka može se dodati još mlijeka)
4 žlice maslinovog ulja
malo bosiljka i origana (po želji)
malo soli i papra
1. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi
prema uputi na pakiranju.
2. Dok se tjestenina kuha, na
maslinovom ulju lagano pržiti nasjeckanu pancetu da postane
hrskava.
3. Posebno u zdjelici napraviti
umak: žumanjke, vrhnje za kuhanje, parmezan, sol, papar i
začine istući u glatku smjesu.
4. Kuhanu tjesteninu ocijediti i još
vruću staviti u zdjelu za serviranje, pa odmah preko
vruće tjestenine preliti umak, te dobro promiješati.
5. I to je sve! Tjestenina mora biti
vruća da bi se umak dovoljno skuhao, a pri tom ostao
tekuć. Kada bi još dodatno zagrijavali na peći, nastala bi
kajgana sa tjesteninom,
a to nije ono što želimo.
Jesti dok je toplo. Može se kasnije
podgrijati u mikrovalnoj na laganoj temperaturi, povremeno miješajući, nikako na peći.
6. Količina sastojaka zaista nije
važna u ovom jelu. Netko voli više pancete, netko voli da
mu je tjestenina "suha", bez puno umaka... Kad prvi puta
ovo napraviš, poslije ti je
sve jasno :)
Napomena:
U izvornoj verziji ovog jela vrhnje za kuhanje nema što tražiti. Tako su jeli oni od kojih se taj recept proširio u
svijetu (talijanski radnici, carbonari, koji su u šumi radili drveni ugljen), a kojima je
navodno to bio česti obrok za užinu.
Nema komentara:
Objavi komentar