ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Knedle (okruglice) sestre Vendeline

Recept časne sestre Vendeline Ilc, slovenke, koja je izdala svoju kuharicu sa već složenim menijima za razne prigode. Bila je vrsna školovana kuharica, poučavala je kuhanje, vodila domaćinsku školu, od nje ste mogli naučiti najpriprostija i najprofinjenija jela koja je smjelo kombinirala. Umrla je na današnji dan, 2003. godine, ali je ostavila iza sebe pravo bogatstvo odličnih recepata.

Njeni knedli su meni savršeni. Odličan omjer krumpira, brašna, maslaca...Meki, nježni, lako se rukuje tijestom... U dvadesetak dana koliko smo ovog mjeseca proveli na moru, radila sam ih tri puta. Uvijek duplu mjeru :)


 
 
Za tijesto:
700 g krumpira (Najbolji je stari jer nema puno vode, ali ja sam zadnjih 5-6 puta radila sa mladim krumpirom kupljenim u supermarketu. Loš krumpir je, nažalost, taj koji može zadati puno glavobolje kod izrade knedli)
60 g maslaca
2 jaja
250 g oštrog brašna (ja uvijek radim sa glatkim tip-550)
oko pola kg svježih šljiva (ovisno o veličini, oko 12 komada), opranih i očišćenih od koštica

Za mrvice:
60 g maslaca
60 g krušnih mrvica
60 g šećera

Krumpir skuhati u slanoj vodi, oguliti, dobro izdrobiti vilicom, još malo prema ukusu posoliti i u još vrućeg umiješati maslac. Kada se ohladi, umiješati jaja i brašno. Promijesiti, istresti na pobrašnjenu površinu, oblikovati debeli valjak. Pobrašnjenim nožem odrezati plošku, malo raširiti rukama ako je potrebno. U sredinu staviti šljivu, pa žličicom u šljivu staviti šećer. Pobrašnjenim rukama zamotati knedlu u oblik loptice, pa odložiti sa strane dok se ne naprave sve knedle.
Za to vrijeme staviti u lonac zasoljenu vodu da zakuha, uliti malo ulja da se knedle ne lijepe, pa u kipuću vodu spuštati knedle. Lonac povremeno protresti da se knedle ne zalijepe za dno. Kada se dignu na površinu kuhati još nekih deset minuta. Šupljikavom žlicom ih vaditi na neku tacnu.
Maslac rastopiti na tavici, dodati mrvice, pa miješajući pržiti dok ne dobiju zlatnu boju. Svaku knedlu povaljati u mrvice i slagati na servirni tanjur, pa sve odozgora obilno posipati šećerom.
Umjesto maslaca može ići i margarin, ali vjerujem da nam je ipak stalo do zdravlja, pogotovo ako se radi o našoj djeci. Njima su knedle veliko veselje. Zato im dajte neka jedu zdravi maslac, a ne nekakvu hidrogeniziranu prerađevinu poput margarina koji uništava srce i krvožilni sustav.



Ja uvijek još dodatno napravim umak od šljiva (ili marelica) jer nam je jedna šljiva u knedli premalo.

Umak od šljiva:
Željenu količinu šljiva očistiti od koštica, narezati na četvrtine, dodati šećera prema želji, pa kuhati na vatri dok se šećer ne otopi i šljive malo ne omekšaju. Začiniti cimetom, klinčićem, rumom... tko što voli.
Prilikom posluživanja, knedlu staviti na tanjurić, pa okolo dodati žlicu, dvije umaka.

 

Ako niste previše vješti u oblikovanju knedli, ne uzrujavajte se! Odrezanu plošku samo preklopite na pola, malo prstima pritisnite krajeve i dobili ste školjkice sa šljivama. 
Tijesto ne morate oblikovati u valjak, već ga razvaljajte pomoću drvenog valjka, izrežite na kocke, nadjenite šljivom i šećerom, preklopite u obliku trokuta i dobili ste trokute sa šljivama. 
Za knedle ima vremena, a šteta je ne uživati u ovom tako finom tijestu.













Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...