Na ovaj način sam ih počela raditi tek kada sam se udala, jer je
muževa mama
samo tako radila, pa sam morala nastaviti i ja da bih udovoljila svojoj novoj obitelji.
Uskoro sam ih i ja zavoljela, ali samo kada su sa puuuuuno luka
koji saftu daje
slatkasti okus i poništava karakterističan okus jetrica.
Za jetrica na saft:
500 gr pilećih jetrica (obično su sa
srcem)
4 glavice crvenog luka (srednje veličine)
1 čajna žličica mljevene crvene paprike
1 čajna žličica soli
malo papra (po želji i ukusu)
1 jušna žlica brašna
Za palentu:
400 gr kukuruznog griza za palentu ili
instant palente
7 dcl vode
1 jušna žlica masnoće (mast, maslac, ulje...)
1 čajna žličica soli
1. Jetrica očistite od žilica, a
srca od suvišne masnoće i sve narežite na malene komadiće.
Ako su komadići sitniji jetrica ce izgubiti svoj karakterističan
okus (a neki ga baš ne
vole, kao npr. ja)
2. Stavite vodu za palentu da
zakipi, posolite, dodajte masnoću, pa kuhajte prema uputi
na ambalaži. Dok kuhate palentu, nastavite sa pripremanjem
jetrica.
3. Luk narežite na sitne kockice, pa
ga stavite dinstati na masnoću, poklopite, te
povremeno promiješajte sve dok ne poprimi staklasti izgled i
potpuno ne omekani.
4. Dodajte jetrica i dinstajte
povremeno miješajući sve dok sa svih strana ne izgube
"sirovu" crvenu boju i dok potpuno ne ishlapi sva voda
koju su pustila.
5. Dodajte mljevenu papriku, sol i
papar, par puta promiješajte da se paprika samo kratko
poprži, te nalijte 4 dcl vode. Kuhajte povremeno miješajući još
oko 10 minuta.
6. U šalici vilicom izmiješajte
brašno i pola dcl vode dok ne nestanu sve grudice, dodajte
preostalu vodu i uspite u jetrica, pa opet sve zajedno kuhajte još
oko 5 minuta da se
brašno skuha, te da saft poprimi svoju gustoću. Probajte da li vam
je dovoljno slano, te
korigirajte okus prema želji.
7. Sada vam je već i palenta gotova
(osim ako niste kuhali "instant palentu"), pa je vrijeme
da servirate jelo na
tanjur i uživate u svom trudu.
Nema komentara:
Objavi komentar