Na ovaj način sam ih počela raditi tek kada sam se udala, jer je
muževa mama
samo tako radila, pa sam morala nastaviti i ja da bih udovoljila svojoj novoj obitelji.
Uskoro sam ih i ja zavoljela, ali samo kada su sa puuuuuno luka
koji saftu daje
slatkasti okus i poništava karakterističan okus jetrica.
Za jetrica na saft:
500 gr pilećih jetrica (obično su sa
srcem)
4 glavice crvenog luka (srednje veličine)
1 čajna žličica mljevene crvene paprike
1 čajna žličica soli
malo papra (po želji i ukusu)
1 jušna žlica brašna
Za palentu:
400 gr kukuruznog griza za palentu ili
instant palente
7 dcl vode
1 jušna žlica masnoće (mast, maslac, ulje...)
1 čajna žličica soli
1. Jetrica očistite od žilica, a
srca od suvišne masnoće i sve narežite na malene komadiće.
Ako su komadići sitniji jetrica ce izgubiti svoj karakterističan
okus (a neki ga baš ne
vole, kao npr. ja)
2. Stavite vodu za palentu da
zakipi, posolite, dodajte masnoću, pa kuhajte prema uputi
na ambalaži. Dok kuhate palentu, nastavite sa pripremanjem
jetrica.
3. Luk narežite na sitne kockice, pa
ga stavite dinstati na masnoću, poklopite, te
povremeno promiješajte sve dok ne poprimi staklasti izgled i
potpuno ne omekani.
4. Dodajte jetrica i dinstajte
povremeno miješajući sve dok sa svih strana ne izgube
"sirovu" crvenu boju i dok potpuno ne ishlapi sva voda
koju su pustila.
5. Dodajte mljevenu papriku, sol i
papar, par puta promiješajte da se paprika samo kratko
poprži, te nalijte 4 dcl vode. Kuhajte povremeno miješajući još
oko 10 minuta.
6. U šalici vilicom izmiješajte
brašno i pola dcl vode dok ne nestanu sve grudice, dodajte
preostalu vodu i uspite u jetrica, pa opet sve zajedno kuhajte još
oko 5 minuta da se
brašno skuha, te da saft poprimi svoju gustoću. Probajte da li vam
je dovoljno slano, te
korigirajte okus prema želji.
7. Sada vam je već i palenta gotova
(osim ako niste kuhali "instant palentu"), pa je vrijeme
da servirate jelo na
tanjur i uživate u svom trudu.
Super recept, već nekoliko puta isproban. Hvala!!!!
OdgovoriIzbrišiJa isto tako dinstam jetrica. Mamin recept. :)
OdgovoriIzbrišimmmm
OdgovoriIzbrišimmmm
OdgovoriIzbrišiOdlicno!! Prvi put sam pravila sama, imala sam manje jetrica, ali sam luka dosta stavila, tako da mi je saft ispao fin kremast i gust. Ponovit cu sigurno, sve pohvale :)
OdgovoriIzbrišiProbao danas i odlicno je ��
OdgovoriIzbrišiJedino sam na kraju dodao zlicicu senfa(sebi za gust��)
Jako
OdgovoriIzbrišifino,zdravo ijeftino
Acibulj
Ja jetrica radim na drugaciji nacin, ali otkad sam probala ovaj recept vise se ne vracam svom! Svi ukucani obozavaju ovo jelo, cak i brat koji uopce ne voli jetrica!
OdgovoriIzbrišiOdlicno i ukusno...hvala!
Upravo se krčka i jedva čekamo... njam :)
OdgovoriIzbrišiNije li jos bolje kad se u jetrica doda malo kvasine i cesnjaka ?
OdgovoriIzbrišiNisam probala stavljati kvasinu, mislim da mi ne bi bilo ukusno jer je ovo jelo meni fino baš zbog te slatkoće koju ostavi luk, ali hvala Vam na prijedlogu, možda će nekima biti fino.
OdgovoriIzbrišiProtiv češnjaka nisam, u drugom receptu kojeg sam napisala su jetrica samo sa češnjakom, a ovaj je samo sa lukom, pa svatko može birati po svojoj želji.
Hvala Vam na komentaru i lijep pozdrav!
Super jetrica a i palenta malo za promjenu
OdgovoriIzbrišiJa sam dodala malo cesnjaka i preee ukusno je
OdgovoriIzbrišiupravo ih pravim prvi put za veceru😋 nisam ih jela valjda od djetinjstva.. i bas se veselim 😊
OdgovoriIzbrišiPreeefinooooo OMG
OdgovoriIzbrišiNamočim jetrica u hladnom mlijeku i naribanom češnjaku 30 min.,dodam manje luka,a jetrica prerežem na pola,sutra ću isprobati vaš recept za ručak.😊
OdgovoriIzbrišiUpravo pravim 😍
OdgovoriIzbrišipuno puta sam ih radio sa raznim prilozima mogu reči jetrica su svršenstvo preporučujem vam svima ,,hvala na divnom jednostavnom receptu
OdgovoriIzbriši