nedjelja, 23. rujna 2012.

Za jačanje imuniteta: Limunada sa češnjakom (bijelim lukom)

Sinoć sam ju pripremila svojoj djevojčici jer je počela šmrcati, nadam se da će biti od pomoći i vama koji ste ovdje naišli na ovaj recept.
Zvuči malo čudno, kako kaže i sama autorica knjige "Priručnik za brižne roditelje" u kojoj sam prije par godina našla recept za ovaj napitak i radim ga svaki puta kada netko od nas doma počne šmrcati ili čim posumnjamo da nam prijeti neka viroza. Jako je ukusno, češnjak daje malo pikantnosti, ali zato med ublaži okus, pa se može lijepo lagano ispijati gutljaj po gutljaj.

Citiram iz knjige:  
"Slatko je, kiselo i lagano pikantno, ali ne previše ako se pripremi kako treba.

3 nasjeckana češnja češnjaka srednje veličine

iscijeđeni sok od 1 limuna
javorov sirup ili med po želji

Stavite češnjak u staklenku od 1 litre, pa staklenku napunite vrelom vodom. Neka se češnjak namače 20 minuta, a zatim procijedite. Dodajte sok od limuna i zasladite javorovim sirupom ili medom. Dajte djetetu od 125 ml do pola litre svaki dan. Ako upotrebljavate napitak u preventivne svrhe ili dajete mlađoj djeci, smanjite dozu, a veću dozu primijenite kod starije djece kad postoji sumnja da će se razboljeti. Ova limunada se ne pije svaki dan. Koristite ju samo povremeno kada se ukaže potreba."


Tako piše u knjizi, a ja bih još dodala: sok od limuna i med dodajte tek kad se voda sa češnjakom ohladi da bude topla, nikako ne u vruču, jer med iznad 40°C gubi ljekovitost, a C vitamin je također osjetljiv na više temperature. U ljekovite svrhe uvijek koristim livadski med (u zadnje vrijeme ga deklariraju pod "cvijetni", mada je za moj pojam svaki med cvjetni, bio on bagremov, kaduljin, lipov... svi su oni od cvijeta). Ali, dobro, kako god bilo, livadski med u sebi ima puno vrsta livadskog cvijeća, pa mu je i ljekovitost raznovrsnija. Bagremov med je lakši za želudac, ali vrlo neutralnog i blagog okusa, pa nebi baš uspješno prekrio miris i okus češnjaka u ovoj limunadi, a kestenov je pak jako gorak.
Što se tiče doziranja, autorica navodi da je najmanje doze odredila za djecu s navršenih godinu dana ili najmanje 8 kg težine (za njih bi bilo onih navedenih 125 ml, za veću djecu- do pola litre, a za školarce - do litre dnevno). Mi odrasli pijemo koliko nas volja :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...