nedjelja, 28. listopada 2012.

Zebra kolač od jogurta ili vrhnja

Za čas gotov!
Za slikanje su ostali samo okrajci, kako se vidi iz priloženog.
 

mjera je čaša (oko 1,8-2,0 dcl) od onog što ćete stavljati u kolač (jogurt, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje, mileram...)
2 jaja
1 čaša šećera
1 1/2 čaše brašna (ja koristim glatko tip 550) pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo
1 čaša jogurta ili kiselog mlijeka ili kiselog vrhnja (najbolji okus mi je sa što masnijim vrhnjem)
pola čaše ulja
limunova korica od pola manjeg limuna (ne treba pretjerivati sa količinom)
dvije žlice kakaa u prahu

Jaja miksati oko 15 sekundi.
Dodati šećer, pa miksati još oko 15 sekundi. 
Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, miksati dok se brašno lijepo ne umijesi u smjesu.
Dodati jogurt ili kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko, pa ulje i sve još zajedno miksati.
Pola smjese odliti u drugu posudu i umiješati dvije žlice kakaa, pa miksati da se pomiješa.
U svaku posudu staviti žlicu kojom će se uzimati smjesa. 
Tepsiju namastiti maslacem ili nekom masnoćom, posuti krušnim mrvicama ili brašnom.
U sredinu tepsije naizmjence stavljati 3 žlice jedne, pa 3 žlice druge smjese.

Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 180°C dok ne zamiriši (oko 15 minuta). Probati čačkalicom ubosti u sredinu kolača, pa ako je suha, pečeno je. Ako je mokra od smjese, peći još par minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj i malo otškrinutoj pećnici da se hladi oko 10 minuta, pa ga onda izvaditi. Tako neće "pasti".

Ja sam pekla u tepsiji 30x20 cm, zato je nizak. Ako želite da bude višlji, a tada se i pruge bolje istiću, onda pecite u manjoj tepsiji ili radite duplu smjesu.


 


Pečeni kolač:

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...