ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Čajni kolutići tete Kate

"Koestlin" još uvijek proizvodi iste čajne kolutiće, "Podravka" još uvijek radi istu miješanu marmeladu, pa mogu kad god poželim napraviti mirisom i okusom potpuno iste kolačiće koje je moja teta uvijek radila za Božić. Kad ih pomirišem, vratim se u djetinjstvo, ponovo sam mala djevojčica, sjedim za stolom u tetinoj sobi, a ovi skromni kolutići mi se tope u ustima... Nekad su mi oni bili draži i finiji od svih drugih blagdanskih kolača oko kojih su se trudile moja mama i teta, a sad mi samo posluže da lako vratim neke lijepe uspomene na moju tetu...




Čajni kolutići "Koestlin" (oni imaju najmanju rupu u sredini, pa ih je lakše puniti marmeladom)
miješana marmelada "Podravka"
trajno mlijeko
rum
kokos

Moja teta je radila ovako: Čajni kolutić  na dvije sekunde potopiti u toplo mlijeko pomiješano sa rumom, na njega nožem nanijeti marmeladu, uzeti drugi kolutić, potopiti ga u mlijeko i rum, spojiti sa prethodnim i odmah uvaljati u kokos.

Mogu se najprije slijepiti sa marmeladom i onda umočiti u mlijeko, lakše je i brže, ne znam zašto moja teta nije tako radila, meni je tako puno zgodnije.
Jedu se slijedeći dan kada "otpuste" tj. omekane. Drže se u zatvorenoj plastičnoj posudi ili plastičnoj vrečici da se ne osuše, jer postanu suhi i tvrdi.

Mogu se umjesto u mlijeko umakati u kuhanu kavu, neki ih umaču u razvodnjeni rum...
Mogu se umakati najprije u čokoladni umak kao za čupavce, pa onda u kokos, a umjesto marmelade može se napraviti krema u omjeru 1 dio otopljene čokolade, dva dijela maslaca, tri dijela šećera u prahu (maslac i šećer pjenasto izmiješati, dodati otopljenu čokoladu, pa kad se malo ohladi i stisne, mazati na kolutiće).
Neki za kremu kuhaju žumanjke i šećer na pari, pa dodaju čokoladu... ali, nećemo si sad komplicirati život, nije ovo reform torta.  :) 
S ovim kolutićima ima stvarno puno kombinacija.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...