utorak, 11. prosinca 2012.

Prhke starinske vanilice od nelyce sa masti i kiselim vrhnjem

Divan okus i mekoća. Pravi starinski, bakini. Mene su osvojili. Radila sam ih prvi puta prije skoro dvije godine i od tada nisam naišla na bolje. Tada sam ih i slikala.






500 g brašna  
200 g masti  
3 žlice kiselog vrhnja  
5 žlica šećera u prahu  
2 žutanjka
 

za posipanje: šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom 
za premazivanje: marmelada
Mast (hladnu, iz frižidera) i šećer izmiksati da bude pjenasto, dodati žumanjke pomiješane sa kiselim vrhnjem, pa na kraju brašno. Rukom umijesiti tijesto dok ne bude lijepo glatko i podatno, da se ne lijepi za ruke. Ne treba ga stavljati u hladnjak, već se može odmah raditi kekse.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto, pa vaditi oblike modlicama po želji. Trebaju biti  deblji da nebi kasnije pucali kad ih se maže marmeladom. Kod mene na slici su srca jer sam ih radila za Valentinovo. Složiti na pobrašnjenu tepsiju ili na papir za pečenje i peći na 180°C jako kratko, najviše 10 minuta. Ne smiju početi žutjeti, već trebaju ostati bijeli kako bi bili mekani i prhki.
Jako su fini kada se ohlađeni spajaju po dva sa marmeladom, pa umoče u otopljenu čokoladu pomiješanu sa maslacem ili slatkim vrhnjem ili se samo provaljaju u šećer u prahu pomiješan sa vanilin šećerom, a ima za kupiti dr. Oetker Vanilin šećr za posipanje. 
Recept je od nelyce sa coolinarike koja ima puno dobrih recepata. Ja izostavljam limunovu koricu jer mi ne odgovara taj okus u ovom kolaču.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...