punjeni džemom od šljiva |
Od ove mjere ispadne 12 školjkica dužine oko 8 cm. Originalni recept sam prepolovila, jer je nama dosta 12 komada.
325 g brašna (uvijek koristim glatko tip 550)
170 ml ulja
170 ml vruće vode (ne mora biti jako vruća)
marmelada, nutela, zaslađeni sir... za punjenje
šećer u prahu za uvaljati kolačiće
Pomiješati ulje sa toplom vodom, uliti u brašno (kojem se može po želji dodati malo šećera ako marmelada nije slatka, već kiselkasta), pa rukom umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. To je za čas gotovo, ma niti 20 sekundi.
Uzimati od smjese kuglice, na dlanu kuglicu pritisnuti da nastane krug debljine oko pola cm, staviti punjenje, preklopiti da se dobije oblik školjkice, čak nije ni potrebno pritiskati rubove, jer mi nikad pekmez nije iscurio, ali ako se bojite, slobodno malo prstima pritisnite rubove. Ja to sve radim na dlanu, ne stavljam tijesto na radnu površinu.
Može se tijesto i razvaljati, pa izrezivati krugove ili kvadrate, pa preklapati u kiflice, kako god tko želi.
Peći na 200°C dok ne porumene. Mislim da je to oko 15 min, ne više. Ne smiju se prepeći (kao ni jedan kolač sa prhkim tijestom, jer onda budu tvrdi, a ne prhki).
Još tople uvaljati u šećer u prahu.
Mislim da će se oduševiti svatko tko ih proba. Mogu stajati danima, ne gube na prhkosti.
Recept sam isprobala čim je objavljen na coolinarici, ovdje: najmilije-najdraze-najbolje-i-najbrze-kiflice.
Nema komentara:
Objavi komentar