Ne volim da ima jako puno oraha i ne volim limun u agdi, tek možda koja tanka kriška ispečena povrh svake baklave.
Najprije napravim agdu (zaljev od vode i šećera, na 1 l vode stavim 1 kg šećera) i ohladim do mlakog. Za to vrijeme razvaljam tijesto, formiram baklave, ispečem, pa kad se ohlade toliko da ih mogu bez problema držati u ruci, prelijem sa mlakom agdom. Do slijedećeg dana nekoliko puta okrećem baklave da upiju agdu, a onda višak izlijem da se tijesto nepotrebno dalje ne natapa. Tako bude dovoljno natopljeno, pa kad još prođe jedan dan, baklave se dovoljno prosuše da više nisu "mljeckave", a opet su posve natopljene agdom.
Višak agde koji sam odlila čuvam u bočici u hladnjaku i koristim kod posluživanja ili upotrijebim slijedeći puta kada radim baklavu ili neki drugi zaliveni kolač.
Najdraže mi je napraviti ovako zatvorene trokute, pa tako radim i kad umjesto lisnatog koristim kore za savijače. Ako mi se jako žuri onda umatam rolice. A rolice dobro dođu i kad treba popuniti prazna mjesta u tepsiji gdje ne stanu trokuti :)
Najfinije je uz baklavu na tanjurić servirati kuglicu sladoleda od vanilije. Hvala mojoj Željki koja mi je otkrila taj divan spoj.
I još nešto: ako želite malo "laganiju" baklavu, jedan dio oraha zamijenite mljevenim keksima. :)
Postupak u slikama:
na traku tijesta staviti orahe:
preklopiti trokut:
preklopiti još jednom i odrezati:
i nastaviti tako dalje...
Ovako izgleda kada se radi od gotovih kora za savijaču, formirano u trokute na isti način kao sa lisnatim tijestom: