srijeda, 23. siječnja 2013.

Domaći mlinci iz teflonske tavice ili iz pećnice

Najdraži posao moje petogodišnje kćeri. Sve  sastojke joj stavim u zdjelu, ona ih ručicama izmiješa, ja još samo malo pomognem izmijesiti jer tijesto treba biti fino, glatko. Ostavimo ga na sobnoj temperaturi nekih 20 minuta da odstoji pod krpom. Za to vrijeme si pripremimo radnu površinu, uzmemo svaka svoj valjak za tijesto (ja veliki, ona svoj mali), pripremimo teflonsku tavu, pustimo omiljenu muziku, potjeramo tatu iz kuhinje... i zabavno valjanje kuglica od tijesta može početi. Tijesto je predivno za rad. Ne lijepi se i fino se da razvaljati.



purica s mlincima:

pile s mlincima:



Za oko 9 okruglih mlinaca promjera 20 cm:

300 g brašna (glatko tip 550)
mala čajna žličica soli (ravna)
2 dcl tople vode
može se dodati 1 jaje (ja ne stavljam)

Brašno (uvijek ga najprije prosijem) posoliti, uliti mlaku vodu, pa rukom povezati sve u glatku masu. Mijesiti oko 5 minuta, formirati kuglu, pokriti krpom i ostaviti oko 15-20 min da odstoji. Kad se žurim, ne ostavljam da odstoji jer nije previše bitno, ali primijeti se da se mlinci ljepše napuhavaju kada tijesto malo odstoji.
Nakon stajanja, kuglu istresti na pobrašnjenu površinu, podijeliti je na 9 jednakih dijelova (loptica), pa svaku na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u tanki okrugli mlinac. Ne odlagati jedan na drugi da se ne bi zalijepili.

U tavici: 
Zagrijati teflonsku tavicu, mlinac otresti od viška brašna, pa peći mlinac sa svake strane dok ne dobije mjehuriće i zlatno žute pjegice. Obično je dovoljno najviše 15 sekudi sa svake strane. Na tabli od peći na drva se peče kao i na tavici, ali sa tavice lakše uklonimo izgoreno brašno nego sa peći. Najljepši miris imaju kad se peku na tabli od peći na drva, pa se isplati tko može dva, tri puta godišnje naložiti svoju staru peć na drva i ispeći si veću količinu mlinaca.

U pećnici:
Pećnicu zajedno sa plehom na kojem će se peči mlinci zagrijati na 230°C, na vrući pleh staviti mlince, pa peći dok ne prime lijepu boju s obje strane.

Pečene mlince staviti da se ohlade na krpi (ne jedan na drugom!). 
Ohlađene izlomiti na manje komade, preliti slanom, ključalom vodom, ostaviti 2 minute, pa procijediti. Preliti vrućom masnoćom od pečenja mesa, promiješati i poslužiti toplo. 
Ohlađeni mlinci se čuvaju u platnenoj vrećici ili zamotani u veći komad platna. Ne moraju biti na hladnom. Ja ih čuvam u stanu na sobnoj temperaturi, u platnenoj vrećici, zaštićene od prašine. Kad se nakon par dana dobro prosuše, može ih se slobodno zatvoriti u plastične kutije ako postoji opasnost od moljaca.












Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...