nedjelja, 10. ožujka 2013.

Brza torta sa preljevom od voća


 

Univerzalni Cheesecake ili torta od sira u svojoj jednostavnijoj varijanti.
Kad se prvi puta radi ovakav kolač, pa krenete u potragu za receptom, teško se odlučiti koji je od ponuđenih recepata najbolji, a ima ih u raznim varijantama i sa različitim omjerima u sastojcima.
Ali srećom, kod ove slastice mjere nisu presudne. Što je više keksa - podloga je deblja, netko voli tanji sloj kreme, a deblji sloj voća... 
U podlogu može ići i više i manje maslaca, ovisno o keksima, umjesto meda može ići šećer ili bez njega. Meni je cimet jako dobar dodatak Digestive keksima ili Čajnim kolutićima, ali kod Plazme, Petit Beurre i sličnih mi ne paše. Jako je fino staviti Spekulaas kekse.
U kremu može ići svježi kravlji sir (protisnut kroz cjediljku) ili ABC sir, Philadelphia ili bilo koji slični krem sir. Krema može biti i samo od slatkog i kiselog vrhnja, bez sira, ali onda ima malo prazniji okus i krema je više pjenasta. Već mala količina kiselog vrhnja dodana u umućeni šlag čini šlag gustim kao da ste u njega stavili želatinu.
Preljev će biti gušći ili rjeđi ovisno o količini gustina (ili praha za puding). Umjesto toga može se voće pomiješati sa preljevom za torte kojem se doda šećer.  Može se i marmeladu prema izboru prokuhati sa malo vode, da se razrijedi, pa umiješati voće. Voće u preljevu može biti sirovo, a može se i prokuhati u tekućini, da bude mekše, kao kad se radi voćni umak... Ma, varijanti ima na pretek...
Zato ovaj recept svatko može prilagoditi sebi već prema tome s kojim sastojcima raspolaže ili što voli.



Za okrugli kalup promjera 24 cm:

Podloga od keksa:
240 g mljevenih keksa
70 g maslaca
1 žlica meda
malo cimeta

Krema:
400 g svježeg sira
300 ml slatkog vrhnja
100 ml kiselog vrhnja
70 g šećera (bolji je šećer u prahu)

Voćni preljev:
500 g voća (npr. smrznuto ili svježe: šumsko voće, borovnice, maline, jagode...)
6 žlica šećera
500 ml tekućine (vode ili nekog voćnog soka)
30 g (4 ravne čajne žlice) gustina ili praha za puding od vanilije

Kekse samljeti ili naribati na ribež ili dobro izdrobiti, pomiješati sa otopljenim maslacem, medom i cimetom.
Smjesu utisnuti na dno kalupa.
Sir, kiselo vrhnje i šećer dobro izmiješati. Slatko vrhnje izmiksati u šlag, spojiti sa smjesom sira i kiselog vrhnja, pa rasporediti po podlozi od keksa.
Par žlica tekućine za preljev pomiješati sa šećerom i gustinom da se dobije masa bez grudica. Ostatak staviti da zakuha, maknuti sa vatre, pa umiješati smjesu sa gustinom, miješati da postane glatko, pa vratiti na vatru miješajući još minutu dvije da se gustin skuha. Maknuti sa vatre pa umiješati voće. Ohlađeni preljev preliti na kremu i sve ohladiti u hladnjaku.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...