Stranice

srijeda, 18. studenoga 2015.

Udžbenik za sakupljanje samoniklog bilja, autor Igor Žilić




Za sve nas koji uživamo u blagodatima prirode, njenim darovima u obliku raznovrsnih biljčica...
Moja pokojna teta mi je stalno ukazivala da je od velike važnosti s kojim osjećajima ubiremo biljku. Ako želimo postići čim veću ljekovitost, potrebno je biljke ubirati sa osjećajem poštovanja i zahvalnosti. One su žive i nije svejedno na koji način umiru.

"...Kako, kada, gdje i na koji način sakupljati i sušiti samoniklo ljekovito bilje?..."
 

Udžbenik možete čitati ili preuzeti na ovom linku: http://www.grakni.hr/dokumenti/2017/Udzbenik_za_sakupljanje_samoniklog_bilja.pdf

nedjelja, 15. studenoga 2015.

Slonovski češnjak (Elephant garlic), novi stanovnik u mom povrtnjaku

 
Slučajno sam ovu jesen nabavila ovaj neobično krupni češnjak.
Češnjevi su gotovo četiri puta veći od običnog češnjaka kojeg uzgajamo u svojim povrtnjacima ili kupujemo na tržnicama.

Zanimljivo je da to uopće nije češnjak, već jako stara sorta poriluka koji u području korijena stvara zadebljanja u obliku češnjeva.
Nema jak i intenzivan miris poput češnjaka, a okus je također puno blaži.

Pošto sam dobila manju količinu, gotovo sve sam posadila  u vrt na gredicu, nešto sam poklonila prijateljicama i nadam se lijepoj predstojećoj vrtlarskoj sezoni.
Gredicu sam prekrila pokrivačem od lišća, ostalo neka učini majka priroda.

A sada dalje o čudima ovog neobičnog povrća.

Slonovski češnjak se sadi u jesen, a moguće ga je brati i koristiti u različite svrhe:

1. Ako se posadi gusto, tako da nema mjesta formirati češnjeve, u kasno proljeće se može iskopati i pripremati kao poriluk, znači bijeli i zeleni dio se koristi u varivima, salatama itd.

https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA

https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA

https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA
  2. Isto tako, može se i osušiti, pa spremiti u staklenke i kasnije koristiti za razna jela.

https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA
  3. Cvijet slonovskog češnjaka poželjno je uklanjati ukoliko želimo da češnjevi budu što krupniji.
Odrezani cvijetovi se ne bacaju, već se stapke nasjeckaju i koriste za jelo. Ako se spremaju u zamrzivač nije ih potrebno prethodno blanširati.

https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA
https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA
4. Ljubitelji cvijeća dobro znaju kako je lijep cvijet divovskog luka. A također je i dosta skup kada se lukovice moraju kupiti.
Slonovski češnjak ima predivan cvijet koji je skoro ravan divovskom luku. Velika mu je prednost što ga pčele obožavaju, a svaki vrtlar u svom malom raju želi što veći broj tih neumornih oprašivača.


https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA
5. Osušeni cvijet je jako dekorativan ukras u vazi ili suhim cvjetnim aranžmanima.


https://www.youtube.com/watch?v=eRuadb28-vA
6. Slonovski češnjak stvara glavice sa neuobičajeno velikim češnjevima koji su puno blažeg okusa i mirisa nego češnjak, ali su vrlo ukusan i zdrav dodatak jelima.

sowtrueseed.com

quora.com








I na kraju, pogledajte video odakle sam prenijela slike i u kojem ćete čuti sve ovo što sam navela o ovoj korisnoj biljčici.