Stranice

ponedjeljak, 15. lipnja 2020.

Salata od kuhane govedine

Nakon kuhanja goveđe juhe, ostane fini komad mesa od kojeg se može napraviti još nekoliko ukusnih jela. Jedno od njih je govedina na salatu. 
Govedina je u sebe upila sve okuse povrća s kojim se prethodno kuhala u juhi sad ju samo treba ohladiti, narezati na manje komadiće, dodati joj luka narezanog na listiće, još je bolje pomiješati mladi i stari luk. Dobro popapriti, posoliti, pouljiti i nakapati sa malo octa. 
Sve treba prilagoditi sebi i svom ukusu. 
Odlična je s bučinim uljem. Neki ovu salatu rade sa još toplom govedinom iz juhe, no meni je najukusnija kada se radi od ohlađenog mesa, tada upije i manje masnoće, a nakon pola sata stajanja u hladnjaku je pravi osvježavajući i zasitni obrok. 
Uz to odlično idu kuhana jaja (ili samo žumanjci) koji se mogu umiješati u samu salatu ili servirati pokraj. Moj izbor je najčešće samo fini domaći kruh i pokoja svježa crvena rotkvica jer u kombinaciji sa lukom odlično pomaže probavljivosti masnoće iz ove salate.






subota, 7. ožujka 2020.

Rizi-bizi s kukuruzom i piletinom




Sastojci: 
(mjera je šalica od 2,5 dl)
pola pilećih prsa bez kosti, 1 glavica luka, 1 češanj češnjaka, 1 veća mrkva, 1 šalica riže (arborio), 3 šalice vode, pola šalice graška (sirovog ili smrznutog), pola šalice kukuruza šećerca (sirovog ili smrznutog), sol, papar, po želji lovorov list, par žlica masti ili ulja

Kako najjednostavnije skuhati rižu? 
Važno je da koristimo ARBORIO rižu i da omjer riže i vode bude 1:3 
U posudu staviti par žlica masti ili ulja, zagrijati, dodati rižu i miješati na najjačoj vatri oko pola minute dok se ne počne čuti pucketanje. Tada zaliti vrućom vodom, posoliti, poklopiti i pustiti da zakuha. Kada riža počne kuhati, pustiti da kuha još 5 minuta, pa ugasiti vatru, ostaviti poklopljeno i ne dizati poklopac kako bi se proces kuhanja nastavio bez vatre. Nakon 30 minuta riža će biti gotova.

Za to vrijeme pripremati meso i povrće:
Pileći file narezati na kocke i staviti na vruću masnoću, posoliti, popapriti i pržiti povremeno miješajući dok se kocke mesa ne zarumene. Dodati luk i češnjak, pa pržiti još sve zajedno dok luk ne omekša i požuti. Dodati grašak, kukuruz i mrkvu narezanu na kockice, podliti vodom (0k0 1 dl) ili još bolje nekim povrtno/mesnim temeljcem ili ostatkom juhe. Poklopiti i pirjati uz povremeno miješanje dok grašak, mrkva i kukuruz ne omekšaju. Paziti da na dnu ima uvijek tekućine kako ne bi zagorjelo i podlijevati prema potrebi. 
Moja mala "tajna": Može se po želji dodati jedan lovorov list, na 2-3 minute na kraju kuhanja, jer on daje poseban puni okus. Nakon par minuta ga treba izvaditi da ne ostavi prejaku aromu.

Ako se koriste već prethodno kuhani grašak i kukuruz (iz limenke) onda ih treba dodati na samom kraju. 

Rižu pomiješati sa povrćem i mesom i rizi-bizi je gotov :) 






ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Jaffa kocke: biskvit sa želeom od naranče

Već dosta star recept, ali još uvijek ga volimo peći...


Biskvit:
3 jaja
10 žlica šećera (200 g)
10 žlica brašna (160 g)
1 prašak za pecivo
1 dcl mlijeka 
1 dcl ulja
za glazuru: 150-200 g čokolade za kuhanje i 6 žlica ulja 

Jaja umiksati sa šećerom, mlijeko i ulje pomiješati zajedno, dodati u smjesu i pomiješati mikserom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodati u smjesu i kratko još izmiksati.
Uliti u namašten i pobrašnjen pleh veličine 20x30 cm (ili na dno staviti pek papir) i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.

Žele krema:
2 pudinga od vanilije
5 žlica šećera
5 dcl vode
2 dcl sirupa za razrijeđivanje od naranče

Radi se kao puding. Pudinge i šećer pomiješati s 2 dcl vode, a ostatak vode i sirupa staviti da kuha. Kada zakuha, skloniti s vatre, dodati smjesu pudinga i šećera, miješati da se poveže, vratiti na vatru i kuhati miješajući dok se ne pojave mjehurići. Boja će prijeći iz bijele u staklasto narančastu.

Vruće izliti na biskvit, preliti čokoladnom glazurom, ohladiti i rezati na kocke.
Prije posluživanja može se ukrasiti šlagom i narančom.

Čokoladna glazura: 150-200 g čokolade za kuhanje i 6 žlica ulja rastopiti u mikrovalnoj ili na sasvim laganoj vatri, izliti ravnomjerno na kolač i ohladiti.

Savjet: Ako želite da je biskvit sočan, prije nego izlijete žele, žlicom nakapajte na biskvit sok od naranče (oko 10 žlica soka).