subota, 26. veljače 2022.

Kako riješiti problem sa prenaglo izraslim rasadom

 Jednom mi se dogodilo da sam zaboravila na posudu sa posijanim zeljem koju sam stavila na toplo mjesto u kući. Sjeme je brzo proklijalo, a biljčice su u svega dva dana prejako izrasle u potrazi za svjetlom. Taj se problem može vrlo jednostavno riješiti. 

Potrebno je najprije biljke zajedno sa zemljom izvaditi iz posude, poleći na radnu površinu i rastresti ih nježno da se odvoje od zemlje. 

Izrezati traku od neke stare plastične vrećice (ne one jako tanke). Traka treba biti oko 5 cm šira od dužine biljaka, a dužinu trake ćete odrediti sami prema količini biljaka koje presađujete.

Na traku najprije stavite jedan sloj papirnatog ručnika i pošpricate ga vodom iz prskalice da bude sav mokar. Na papir stavite oko 1 cm zemlje (sitnog supstrata za sjetvu i sadnju) i također ga dobro pošpricate vodom iz prskalice. Na zemlju pojedinačno položite biljke kao na slici, ali tako da zadnji listići budu u ravnini sa rubom trake, tj. da zemlja bude sasvim do vrha biljke, kako bi kasnije iz zemlje virili samo ti zadnji listići na vrhu. Biljke udaljite jednu od druge oko 1, 5 cm. Na tako poslagane biljke ponovo stavite 1 cm zemlje, dobro navlažite špricaljkom i sada je potrebno traku s biljkama zarolati, malo čvršće kako bi biljke imale dobar kontakt sa zemljom. Rolicu još dodatno omotajte da bude stabilna i stavite u neku posudu sličnog promjera. Zalijevajte biljke na uobičajeni način, bez bojazni, jer papir i zemlja će dobro u sebe primati vlagu, a biljke će razviti korijen čitavom dužinom koja im je u zemlji. Na taj način ćete dobiti vrlo jake i čvrste sadnice. 

Prednost ove metode je i ta što je kasnije biljke kasnije vrlo lako razdvojiti kada budu dovoljno velike za sadnju na gredice. Papir se na kraju skoro potpuno razgradi i ne smeta pri presadnji.

Na ovim slikama vidite kupus koji se činio kao da se ne može spasiti, ali to su kasnije bile divne i zdrave glavice kupusa. :) 

1. IZREZATI PLASTIČNU TRAKU

2. POLOŽITI PAPIRNATU TRAKU, POŠPRICATI

3. STAVITI SLOJ ZEMLJE, POŠPRICATI

4. POREDATI BILJKE

5. STAVITI SLOJ ZEMLJE, POŠPRICATI

6. ZAROLATI I STAVITI U POSUDU








Update: Evo malo detaljnjih fotografija sa prikazom "korak po korak", radi se o preraslom celeru.







Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...