Ovi medenjaci su odmah mekani i spremni za jelo, što znači da ih možete raditi samo dan prije nego što vam trebaju. 😊
Vrlo ukusni, meki, sočni i jednostavni za pripremu.
Sastojci:
- 2 žutanjka (60 g)
- pola jajeta (30 g) razbijte jaje, izmiješajte vilicom žumanjak i bjelanjak, pa vagnite potrebnu količinu
- 300 g meda
- 1 dl ulja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml mlijeka
- 2 vrhom pune žličice začina za medenjake (ja koristim "Kotany")
- 550 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 20 g sode bikarbone
Priprema:
Jaja, med, ulje, šećer, vanilin šećer, mlijeko i začine izmiješajte u posudi, Ne treba mikser, miješa se lagano kuhačom ili pjenjačom, jer je smjesa tekuća.
Kada se sve povezalo u homogenu smjesu, dodati brašno prosijano sa sodom bikarbonom i rukom zamijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od posude.
Tijesto je mekano i podatno. Na površinu tijesta staviti plastičnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak nekoliko sati, a najbolje preko noći, pa sljedeći dan peći medenjake.
Nakon stajanja u hladnjaku rukom uzimati tijesto iz posude, dlanovima formirati kuglice, slagati na pleh obložen pek papirom. Malo ih više razmaknite jer će se tokom pečenja raširiti.
Savjetujem vam da tijesto držite u hladnjaku, a uzimate si količinu koja vam je potrebna za jedan pleh, otprilike trećinu. Lakše je raditi s tijestom kada je hladno.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko desetak minuta. Moraju ostati mekani na dodir, slobodno na kratko otvorite pećnicu i probajte pritiskom prsta.
Iskusnijima ovo neće predstavljati problem, a one koji prvi puta rade ohrabrujem da uzmu malo tijesta iz hladnjaka, za otprilike dva medenjaka i stave peći, pa će po njima lako procijeniti potrebno vrijeme pečenja.
Kada se upoznate s ovim tijestom, predlažem da radite medena srca kao ja. Pipljivo je, ali vrijedi truda. Pošto je tijesto meko, potrebno je dosta pobrašniti podlogu, a svako izrezano srce odvojiti od podloge uz pomoć pobrašnjene špahtlice.
Manju količinu tijesta razvaljam na pobrašnjenoj podlozi, debljine pola centimetra, kalupićem u obliku srca izrezujem medenjake (kalupić obavezno svaki puta utisnem u brašno).
Pečena srca spajam džemom od šljiva u koji dodam rastopljenu čokoladu i nakon par sati stajanja umačem ih u čokoladnu glazuru (čokolada za kuhanje + ulje)
I na kraju, najvažnije je da se medenjaci ne prepeku. Čim počnu tamniti vade se iz pećnice.
Prepečeni medenjaci će biti tvrdi bez obzira na recept, a također im se okus izmijeni i izgube svoju prepoznatljivu aromu.
tijesto |
kalupić za izrezivanje |
pečeni medenjaci |
medenjaci preliveni glazurom |