19 prosinca 2022

Medenjaci, odmah mekani

    Ovi medenjaci su odmah mekani i spremni za jelo, što znači da ih možete raditi samo dan prije nego što vam trebaju. 😊

Vrlo ukusni, meki, sočni i jednostavni za pripremu.



Sastojci: 

  • 2 žutanjka (60 g)
  • pola jajeta (30 g) razbijte jaje, izmiješajte vilicom žumanjak i bjelanjak, pa vagnite potrebnu količinu
  • 300 g meda
  • 1 dl ulja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 2 vrhom pune žličice začina za medenjake (ja koristim "Kotany")

  • 550 g brašna (pola glatkog, pola oštrog) 
  • 20 g sode bikarbone

Priprema:

Jaja, med, ulje, šećer, vanilin šećer, mlijeko i začine izmiješajte u posudi, Ne treba mikser, miješa se lagano kuhačom ili pjenjačom, jer je smjesa tekuća.

Kada se sve povezalo u homogenu smjesu, dodati brašno prosijano sa sodom bikarbonom i rukom zamijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od posude.

Tijesto je mekano i podatno. Na površinu tijesta staviti plastičnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak nekoliko sati, a najbolje preko noći, pa sljedeći dan peći medenjake.

Nakon stajanja u hladnjaku rukom uzimati tijesto iz posude, dlanovima formirati kuglice, slagati na pleh obložen pek papirom. Malo ih više razmaknite  jer će se tokom pečenja raširiti.

Savjetujem vam da tijesto držite u hladnjaku, a uzimate si količinu koja vam je potrebna za jedan pleh, otprilike trećinu. Lakše je raditi s tijestom kada je hladno.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko desetak minuta. Moraju ostati mekani na dodir, slobodno na kratko otvorite pećnicu i probajte pritiskom prsta.

Iskusnijima ovo neće predstavljati problem, a one koji prvi puta rade ohrabrujem da uzmu malo tijesta iz hladnjaka, za otprilike dva medenjaka i stave peći, pa će po njima lako procijeniti potrebno vrijeme pečenja. 

Kada se upoznate s ovim tijestom, predlažem da radite medena srca kao ja. Pipljivo je, ali vrijedi truda. Pošto je tijesto meko, potrebno je dosta pobrašniti podlogu, a svako izrezano srce odvojiti  od podloge uz pomoć pobrašnjene špahtlice.

Manju količinu tijesta razvaljam na pobrašnjenoj podlozi, debljine pola centimetra, kalupićem u obliku srca izrezujem medenjake (kalupić obavezno svaki puta utisnem u brašno). 

Pečena srca spajam džemom od šljiva u koji dodam rastopljenu čokoladu i nakon par sati stajanja umačem ih u čokoladnu glazuru (čokolada za kuhanje + ulje)

I na kraju, najvažnije je da se medenjaci ne prepeku. Čim počnu tamniti vade se iz pećnice. 
Prepečeni medenjaci će biti tvrdi bez obzira na recept, a također im se okus izmijeni i izgube svoju prepoznatljivu aromu.

 


tijesto

ako radite okrugle medenjake, tijesto formirajte u  dugi valjak,
nožem podijelite na jednake dijelove težine 10 g
i dlanovima formirajte loptice koje stavite peći.
Tijekom pečenja loptice će se formirati kao na slici ispod.




kalupić za izrezivanje

pobrašnjenom špahtlicom podignuti izrezano tijesto s podloge



složiti oblike na pleh obložen pek papirom
 
pečeni medenjaci









medenjaci preliveni glazurom






13 prosinca 2022

Prijedlog za blagdanske kolače: Nutella keksići






2 jaja

360 g Nutelle

280 g glatkog brašna

Jaja i Nutellu izmiješati mikserom.

Dodati brašno, pa još izmiksati.

Tijesto ostaviti u hladnjaku oko pola sata.

Formirati kuglice i malo ih spljoštiti. 

Mogu se odmah utisnuti dodaci za ukras kao na slici 1 (komadići čokolade, šarene mrvice...)

Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko deset minuta, ako se prepeku biti će tvrdi.

Ohlađene ukrasiti prema želji (na slici 2: rastopljena bijela čokolada pomiješana s malo ulja i posip od šećernih mrvica)

26 veljače 2022

Kako riješiti problem sa prenaglo izraslim rasadom

 Jednom mi se dogodilo da sam zaboravila na posudu sa posijanim zeljem koju sam stavila na toplo mjesto u kući. Sjeme je brzo proklijalo, a biljčice su u svega dva dana prejako izrasle u potrazi za svjetlom. Taj se problem može vrlo jednostavno riješiti. 

Potrebno je najprije biljke zajedno sa zemljom izvaditi iz posude, poleći na radnu površinu i rastresti ih nježno da se odvoje od zemlje. 

Izrezati traku od neke stare plastične vrećice (ne one jako tanke). Traka treba biti oko 5 cm šira od dužine biljaka, a dužinu trake ćete odrediti sami prema količini biljaka koje presađujete.

Na traku najprije stavite jedan sloj papirnatog ručnika i pošpricate ga vodom iz prskalice da bude sav mokar. Na papir stavite oko 1 cm zemlje (sitnog supstrata za sjetvu i sadnju) i također ga dobro pošpricate vodom iz prskalice. Na zemlju pojedinačno položite biljke kao na slici, ali tako da zadnji listići budu u ravnini sa rubom trake, tj. da zemlja bude sasvim do vrha biljke, kako bi kasnije iz zemlje virili samo ti zadnji listići na vrhu. Biljke udaljite jednu od druge oko 1, 5 cm. Na tako poslagane biljke ponovo stavite 1 cm zemlje, dobro navlažite špricaljkom i sada je potrebno traku s biljkama zarolati, malo čvršće kako bi biljke imale dobar kontakt sa zemljom. Rolicu još dodatno omotajte da bude stabilna i stavite u neku posudu sličnog promjera. Zalijevajte biljke na uobičajeni način, bez bojazni, jer papir i zemlja će dobro u sebe primati vlagu, a biljke će razviti korijen čitavom dužinom koja im je u zemlji. Na taj način ćete dobiti vrlo jake i čvrste sadnice. 

Prednost ove metode je i ta što je kasnije biljke kasnije vrlo lako razdvojiti kada budu dovoljno velike za sadnju na gredice. Papir se na kraju skoro potpuno razgradi i ne smeta pri presadnji.

Na ovim slikama vidite kupus koji se činio kao da se ne može spasiti, ali to su kasnije bile divne i zdrave glavice kupusa. :) 

1. IZREZATI PLASTIČNU TRAKU

2. POLOŽITI PAPIRNATU TRAKU, POŠPRICATI

3. STAVITI SLOJ ZEMLJE, POŠPRICATI

4. POREDATI BILJKE

5. STAVITI SLOJ ZEMLJE, POŠPRICATI

6. ZAROLATI I STAVITI U POSUDU








Update: Evo malo detaljnjih fotografija sa prikazom "korak po korak", radi se o preraslom celeru.