Stranice

30 studenoga 2024

Kada uzgoj rajčica postane ljubav i strast (1. dio)

     Vrtlarenje nije samo moj hobi nego je i način života. Volim istraživati, otkrivati nove sorte i učiti o nevjerojatnim biljkama, a one  me svakodnevno iznova inspiriraju. 
Najprije sam u djevojačkoj dobi jako voljela cvijeće. Prozor moje sobe je bio krcat raznim biljkama i prolaznici su se čudili kako uopće stane toliko biljaka na tako mali prostor.
S vremenom sam uvidjela koliko je uzgoj vlastite hrane važniji od cvijeća i teška srca sam svoju popriličnu kolekciju smanjivala da bih se mogla više posvetiti povrću, tj. hrani.
  
        Rajčice, kupusnjače, paprike, salate, tikve... vrtilo mi se u glavi od svih tih vrsta i sorti povrća koje sam po malo otkrivala. 
        Rajčice su posebna priča. Počela sam s nekoliko sorti, ali čim sam se upustila u istraživanje i razmjenu iskustava s drugim vrtlarima, brzo sam shvatila koliko je svijet rajčica bogat i raznolik.

skromna kolekcija od desetak sorti, 2014.g.

        Svaka sorta privlači nekom svojom osobinom i svake sezone je teško odabrati onu koja ulazi u uzgoj i dalju reprodukciju, ali to je uvijek avantura koja je vrlo zabavna i uz koju se puno toga nauči. 

sezona 2021.

sezona 2022.

        Proizvodnja hrane treba uključivati poštovanje prema prirodi i ciklusima života. Biološki uzgoj, pažnja prema tradiciji i ljubav prema očuvanju starih sorti ukazuju na ekološku osviještenost i osjećaj odgovornosti prema okolišu.
        Kreativnost, brižnost i entuzijazam su česte osobine ljudi koji su pronašli sreću u jednostavnim i malim radostima vrtlarstva.

nastavak slijedi za tjedan dana, 
a do tada upoznajte rajčicu Rose Quartz multiflora na ovom linku: rajcica-rose-quartz-multiflora
















Rajčica "Rose Quartz multiflora"



Tip multiflora rajčice ima grozdaste cvjetne grane nalik na velike bukete, koje daju po stotinjak plodova na svakoj grani.
            „Rajčica Rose Quartz multiflora“ je navodno nastala spontanim križanjem sorti i odradila je to majstorski, jer ima osobine odlične cherry rajčice. Vrlo ukusna, dugo može stajati na stabljici, ne morate ju ubrati odmah kad dozori i divan je prizor na vrtu sve do prvog mraza.

Sjeme je prije dvije godine do mene došlo preko Dražena Karačića i njegove stranice Volim rajčice. Pošto mi je stiglo tek u svibnju, bilo je prekasno posijano. Tako biljke nisu prošle moj spartanski odgoj u mladim danima (čitaj: kaljenje na niskim temperaturama) i nisu uspjele dati svoj puni potencijal. Da ne spominjem da su to potomci uzgoja pod lampama, a takav tretman vrlo često biljke ili previše isforsira ili previše razmazi.
Spletom tih okolnosti sam u prvoj sezoni dobila dosta nejake biljke. Od njih četiri ostala je jedna koja se uz moju pomoć uspjela oduprijeti raznim nedaćama koje su je snašle, na kraju i plamenjači. Dala je samo nekoliko plodova iz kojih sam mogla uzeti sjeme.
Možete zamisliti moje oduševljenje kada sam u sljedećoj sezoni tj, ove godine, od tako ispodprosječne materinske biljke dobila ove prizore koje ćete vidjeti na slikama. 
Posadila sam dvije biljke na isto mjesto, pričvrstila špagom i omatala oko nje kako su rasle. Kontrolirala sam bujnost uklanjanjem zaperaka i obje su narasle do oko 180 cm visine kada je stigao prvi mraz. Rasle su u novoformiranoj zemljanoj gredici koja je početkom vručina kada su se smirili puževi, debelo malčirana sijenom i svježom travom.

Biljke nikada ne treba potcjenjivati. To su prastari majstori preživljavanja. Jedna mala sjemenčica čuva sjećanja ne sve viteške borbe koje su njeni preci prošli i pruža joj mogućnost da primjeni pravu vještinu u pravo vrijeme, sve kako bi nastavila svoju vrstu.

Tako je to s nama biovrtlarima, svaka sjemenka i biljka ima svoju priču i gotovo sve priče imaju sretan kraj jer nas biljke prije ili poslije zaraze svojim optimizmom.

Za sljedeću sezonu sam pripremila još nekoliko multiflora rajčica i unaprijed se veselim prizorima.

2. 6. 2024 dvije biljke, posađene u paru


4. 7. 2024.



15. 7. 2024.





14. 8. 2024



28. 9. 2024.







22 studenoga 2024

Liso Calcutta (Zapadnoindijski krastavac, Angurijski krastavac))

 


Liso Calcutta (lat. Cucumis anguria)


Ovu sortu sam prvi puta uzgajala i jako mi se svidio. Ima nekoliko varijeteta, ali ova glasi za najbolju. Uzgaja se isto kao svi krastavci. Od 6 sjemenki posijanih u čaše, nikle su 4 i kada su biljke dovoljno ojačale posadila sam ih u perma model, u debeli sloj sijena i trave, na mjesto gdje su prije njih bile visoke mahune.
Liso Calcutta je odličan za biološki uzgoj jer je vrlo otporan, ne pokazuje sklonost poremećajima niti ga napadaju nametnici. Ima vitice pomoću kojih se penje pa je dobro postaviti mu potporu.  
Koristi se kao i običan krastavac: sirov, ukiseljen, fermentiran...
Koža mu je tanka i nije ga potrebno guliti. Vrlo je hrskav i osvježavajućeg okusa. Moje preporuke.
Ako vas još nešto zanima, pitajte u komentarima pa ću odgovoriti.











17 studenoga 2024

Puding kiflice (rošćići) od vanilije




Mirišljavi i ukusni keksići. Tijesto od kojeg se osim kiflica mogu raditi razni drugi oblici, svakom prema volji. 
Sastojci: 
125 g maslaca
50 g šećera u prahu
2 paketa pudinga od vanilije
125 g glatkog brašna
Priprema:
Maslac treba odstajati na sobnoj temperaturi da omekša, oko pola sata. Maslac i šećer izmiješati rukom, dodati prah pudinga pomiješan s brašnom, sve izmiješati rukom da nastane glatka smjesa, formirati kuglu, staviti u najlon vrećicu i ostaviti najmanje pola sata u hladnjaku.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka, ostaviti desetak minuta da postane manje tvrdo, otkidati komadiće, formirati kiflice i slagati na pleh za pečenje obložen pek papirom. Ako se rade neki drugi oblici, tijesto razvaljati valjkom na debljinu pola centimetra i izrezivati kalupima oblike. 
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko desetak minuta, ne smiju se dugo peći da ne bi bili pretvrdi.
Ohlađene kiflice ukrasiti po želji. (100 g čokolade za kuhanje pomiješati na sasvim laganoj vatri s 3 žlice ulja, čim čokolada počne mekšati, skloniti s vatre i ona će se sama otopiti od topline ulja. Dobro promiješati da se ulje i čokolada sjedine u lijepu sjajnu smjesu. Toplo koristiti za ukrašavanje.)

16 studenoga 2024

Zašto bismo svi trebali uzgajati vlastito povrće – i kako pobijediti najčešće izgovore

(Na fotografijama je povrće uzgojeno u mom povrtnjaku, balkonu, dvorištu i terasi.)


Kada pitam prijatelje, poznanike, rodbinu... zašto ne pokušaju uzgajati bar malu količinu povrća za hranu najčešće čujem: "Nemam vremena," "Nemam gdje," ili "Ne isplati mi se."  Evo zašto su ti izgovori neopravdani i kako svatko može početi s uzgojem vlastitog povrća, čak i uz minimalne resurse. 

🌻  🌿  🐞  🌺  🌾  🍁  🌽  🐛  🍅

"Nemam vremena"

Najprije bih sve nas htjela podsjetiti da smo se svi okružili aparatima koji umjesto nas odrađuju puno posla: perilica i sušilica odjeće, perilica suđa, pekači kruha, robotski usisavači... kolike nam sate uštede na dnevnoj bazi? 
Pa zašto onda još uvijek nemamo vremena ili zašto ga imamo sve manje, 
a tehnologija sve više toga odrađuje za nas? 
Nismo li sami krivci za ono na što se izgovaramo? Odgovorimo sami sebi, iskreno.

Uzgoj biljaka je iznenađujuće jednostavan i ne zahtijeva puno našeg vremena.

  • Minimalna briga: Mnoge vrste povrća, poput salate, rotkvica ili začinskog bilja ne trebaju puno pažnje. Dovoljno je 10-15 minuta tjedno za zalijevanje i malo njege.
  • Zabavna obiteljska aktivnost: Ako uključite djecu ili partnera, vrtlarenje može postati opuštajuća zajednička aktivnost. Tada itekako korisno i kreativno koristite svoje zajedničko vrijeme.
  • Vrijeme za sebe: Njegovanje biljaka djeluje kao prirodna meditacija, smanjujući stres i povećavajući osjećaj zadovoljstva. Zapravo, "trošite" vrijeme na nešto što se vraća višestruko.
Dopusti biljkama da ti stvore vrijeme. 
Prepusti se toj čaroliji koju ti biljke mogu priuštiti. 
Posij sjeme, posadi biljku i promatraj kako se vrijeme stvara, kako sa svakim novim izraslim listom dobivaš vremena sve više i više i više... 
Sada ne shvaćaš o čemu govorim. Ali, ako pružiš biljkama priliku da te preoblikuju, nećeš se više nikada htjeti vratiti na stare postavke. 
Moje jagode u posudama. Ne trebaju puno mog vremena,
a velika su radost kada ih kćer i ja zajedno beremo

🍆  🍀  🍓  🌱  🍇  🍒  🍎  🍃  🐝  🌻

"Nemam gdje"

Bez obzira živite li u stanu ili kući, uvijek postoji rješenje:

  • Balkon, terasa ili čak prozorska daska: Male posude ili vertikalni vrtovi idealni su za uzgoj povrća. Rajčice (cherry, balkonske, dwarf...), paprike, začinsko bilje ili tikvice lako uspijevaju u loncima. Gotovo sve vrste imaju svoju sortu prilagođenu za male prostore.
  • Zeleni kutak u dvorištu: Ako imate i najmanju zelenu površinu, pretvorite je u mali vrt. Čak i nekoliko kvadrata dovoljno je za zadivljujuće prinose.
  • Zajednički urbani vrtovi: Mnogi gradovi i mjesta nude mogućnost zajedničkog vrtlarenja, tj. gradske vrtove gdje možete unajmiti prostor za sadnju ili se pridružiti nekoj grupi entuzijasta, u privatnom aranžmanu. Mnogi ljudi imaju neiskorištene parcele koje bi rado ustupili u te svrhe.
salata "hrastov list"  u posudi na terasi

blitva u tri boje, bob i kupus u posudi na dvorištu

 
krastavci, uzgoj u posudama

mini patlidžani, hibridna sorta za uzgoj u posudama i malim prostorima

Za ovakvu dugačku i usku žardinjeru vam je dovoljan prostor na prozorskoj dasci, 
a u svakoj istovremeno možete uzgojiti najmanje 4 glavice salate i 6 "pušleka" mladog luka.
Pomnožite s brojem svojih prozora, a imate nekoliko berbi godišnje.
Nije zanemarivo, jel?

Na ovim prostorima postoje razni edukatori u sferi povrtlarstva, neki više, a neki manje uspješni. Sve što kao početnik trebate znati o uzgoju povrća u posudama vrlo je detaljno objašnjeno i snimljeno na YouTube kanalu Trag Biljke koji ima više od 100 000 pratilaca. 
Sve snimke su skupljene u play-listu pod nazivom BALKON BIOBAŠTA i možete ih  pogledati ovdje:👉 https://www.youtube.com/watch?v=Jpfr4n7REYQ&list=PLH2CeGPOgvJPeAhV9sGhm8VZSnB9G4q3T&pp=iAQB

🌻  🌿  🐞  🌺  🌾  🍁  🌽  🐛  🍅

"Ne isplati mi se"

Ovaj izgovor potpuno je neutemeljen – uzgoj vlastitog povrća uvijek donosi više nego što uložite:

  • Ušteda novca: Kupnja sjemena ili sadnica je neusporedivo jeftinija od kupovine povrća u trgovini. Uz samo nekoliko sadnica rajčica, krastavaca ili tikvica, uštedjet ćete na sezonskoj hrani. A k tome, ako uzgajate na biološki način, vaše povrće je zdravo, neotrovno, ljekovito! Gdje se uopće može kupiti takva hrana i za koje novce?
  • Dugoročna korist: Investirate u svoje zdravlje, jedući hranu bez kemikalija. Dugoročno, to može značiti i manje troškova za lijekove ili dodatke prehrani.
Povrće koje sam uzgojila u stanu, na balkonu,
za svoju šestomjesečnu kćer kada je počela jesti prve kašice.
Itekako se isplati!


🍀  🍓  🌱  🍇  🍒  🍎  🍃  🐝  🌻

Svatko može uzgajati svoju hranu!

  1. Početak je jednostavan: Počnite s nekoliko posuda. Posadite peršin, salatu ili cherry rajčice. Njihov napredak gledate iz dana u dan, što vas motivira na dalje korake.
  2. Dostupnost i zadovoljstvo: Nema boljeg osjećaja nego ubrati vlastitu hranu. Okus domaće rajčice ili tikvice neusporediv je s kupovnim proizvodima.
  3. Pozitivan utjecaj: Svaka biljka koju uzgojite doprinosi zdravlju okoliša. Čak i mali balkon sa biljkama ljeti vam stvara mikroklimu koja proizvodi kisik, vlaži i hladi zrak i ublažava toplinske šokove u urbanim sredinama. Uzgoj vlastitog povrća pomaže u smanjenju zagađenja, očuvanju prirodnih resursa i podržava održiviji način života. Svaka biljka koju posadite čini korak prema čišćoj, zelenijoj i zdravijoj planeti. Svaka osoba koja uzgaja vlastitu hranu smanjuje potražnju za masovno proizvedenim povrćem, čime se smanjuje pritisak na poljoprivredne površine i prirodna staništa. Masovna poljoprivreda koristi mineralna gnojiva, pesticide i herbicide koji zagađuju vodene tokove i tla. Uzgojem vlastitog povrća na prirodan način pomažete biološku ravnotežu ekosustava.
velik urod čili papričica u samo jednoj posudi
u svakoj posudi može biti istovremeno divan prizor
 i hrana



sadašnje stanje (studeni, 2024.) na mojoj terasi,
zimootporne biljke u posudama
(kupusi, keljovi, brokula, poriluk, blitva, špinat, salate,
peršin, celer, grašak, mladi luk, jagode...)

🐞  🌺  🌾🌱  🍇  🍒  🍎  🍃

🌞Nemojte dopustiti da vas "nemam vremena," "nemam gdje" ili "ne isplati mi se" spriječe da učinite nešto dobro za sebe, svoje bližnje i planetu. 

🌞Počnite malim koracima – sa samo nekoliko biljaka. 

🌞Svaki uzgojeni plod dokaz je da možete. Jednom kad osjetite radost ubiranja vlastitog povrća, više se nikad nećete vratiti isključivo kupovnoj hrani. 

🌻Možda su vas uvjerili da je svaki početak težak, ali nije tako. Ako ne znate ili ne želite krenuti sami, Trag Biljke ima razne načine da vam bude podrška, 
a o tome sam već pisala ovdje:👉 oformite svoj vrt iz bajke

🌻Kako sam započela svoj povrtnjak na terasi, 
možete pročitati ovdje:👉 povrtnjak-na-terasi

🌼Želim vas potaknuti da budete sretniji, zdraviji, ispunjeni, da imate više vremena za svoja zadovoljstva. Napišite mi svoja razmišljanja. Ostavite poruku u rubrici za komentar ispod ovog teksta ili pošaljite na moju e-mail adresu probajovako@gmail.com