💚Zahvaljujući mojoj pokojnoj mami, veliki sam ljubitelj radiča. Često smo ga zajedno brale na livadama pokraj našeg naselja. Zavoljela sam njegov okus i ostao mi je i dalje omiljena salata od proljeća do jeseni. Moja kćer ga jede od malih nogu. Izuzetno je zdrav, prepun željeza, prava blagodat organizmu nakon iscrpljujuće zime.
Najukusniji je u proljeće i jesen kad je mlad jer veće biljke, kad krenu sa cvatnjom, imaju manje ili više gorak okus, ovisno rastu li u hladu ili na suncu. Ja ga berem i kada cvate, ne smeta mi njegova ljekovita gorčina. Tko ju ne podnosi, može ga pomiješati s drugom salatom (matovilcem, zelenom salatom, crvenim radičem...) ili ga blago blanširati.
🌿Na površinama koje se kose, uvijek ima mladog lišća, jer se on redovitim rezanjem stalno obnavlja. Tako je i na našem vrtu i voćnjaku, naročito u dijelu gdje je hladovina, pa mu listovi rastu u visinu, a ne položeno kao što je to slučaj kada je čitav dan izložen suncu.
💚Kad ga uberem (odrežem busen nožem, korijen ostaje u zemlji, pa se iz njega opet dalje razvija nova biljka), odmah odbacim žute, suhe i oštećene listove. Obično ga berem u najlonsku vrećicu jer ona zadržava vlagu, a radič brzo vene kad se odreže. Kod kuće ga operem u najmanje 4 vode, sve dok zadnja voda ne bude sasvim čista. Uzimam količinu koliko mi stane u šaku, stisnem na dasku za rezanje i narežem ga na sasvim sitno, kao na slici ispod. Tako ga je najljepše jesti.
Očišćen i opran može stajati zatvoren u plastičnoj ambalaži nekoliko dana.
👉Prvi način: začiniti samo solju, octom i uljem i jesti kao zelenu salatu. (slika ispod)
👉Drugi način: pomiješati sa dobro kuhanim grahom kojeg se malo zdrobi vilicom, začiniti solju, octom, uljem i malo vode u kojoj se kuhao grah. Može se koristiti i grah iz limenke. (slika ispod)
👉Drugi način: pomiješati sa dobro kuhanim grahom kojeg se malo zdrobi vilicom, začiniti solju, octom, uljem i malo vode u kojoj se kuhao grah. Može se koristiti i grah iz limenke. (slika ispod)
👉Treći način: pomiješati sa kuhanim krumpirom, začiniti solju, octom i uljem
👉Četvrti način: popržiti špek/pancetu/slaninu/kobasicu (jeger, domaću kobasicu, hrenovku...) narezane na kockice, zajedno sa masnoćom preliti preko radiča, dodati topli kuhani krumpir narezan na kocke, začiniti solju, octom i uljem i jesti dok je još toplo.
Može se dodati i kuhani ječam, neka druga žitarica, kukuruz šećerac..., puno je kombinacija!
Na slici ispod: radič sa krumpirom, pancetom/slaninom, jajima.
Na isti način radim i salatu od endivije, također dodajući krumpir, špek, jaja...
🌿 💚 🌿 💚
(kuhani krumpir, sol, ulje, ocat) Krumpir se dodaje dok je još vruć, kako bi zagrijao salatu i umanjio njenu gorčinu i jede se dok je toplo.
Endivija sa kuhanim krumpirom i pancetom (na slici ispod):
(kuhani krumpir, panceta, sol, ulje, ocat) Krumpir i panceta se također kao i u prethodnom slučaju dodaju dok su još vrući.
Sve navedene varijante su najukusnije kada se koristi bučino ulje (ulje od koštica tikve golice).
🌿 💚 🌿 💚
Autorica Maria Treben u svojoj vrlo popularnoj knjizi "Zdravlje iz Božje ljekarne" o maslačku piše sljedeće:
"Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita. I ja sama sam se na nju navikla: u proljeće od cijele biljke pravim salatu ili uz večeru salatu pomiješam s krumpirom i ukrašenu s polutvrdo kuhanim jajima.
"Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita. I ja sama sam se na nju navikla: u proljeće od cijele biljke pravim salatu ili uz večeru salatu pomiješam s krumpirom i ukrašenu s polutvrdo kuhanim jajima.
Kada sam bila na liječenju u Sloveniji gosti u lječilištu su svaki dan uz
ostale svježe salate dobivali na stol još tanjurić s maslačkovom salatom. Liječnik, poznati
specijalist za bolesti jetre, na moje je pitanje odgovorio da maslačak najbolje djeluje na rad
jetre.
Danas znam, da valja uzeti dnevno pet do šest svježih cvjetnih stabljika u sirovu
stanju kod kronične upale jetre. Pomaže i kod šećerne bolesti. Šećeraši bi trebali svaki
dan jesti do deset takvih stabljika dok je maslačak u cvatu.
Stabljiku operemo zajedno s
cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polako sažvaćemo. Stabljika je u početku
malo gorka, hrskava i sočna i jede se kao endivija. Stalno bolesni ljudi, koji se osjećaju
slomljeni i umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru sa svježim stabljikama maslačka. Bit
će iznenađeni s izvrsnim uspjehom. Dnevno dobro sažvačemo i pojedemo 5 do 10 svježih, opranih cvjetnih stabljika.
Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe,
poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe
stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te podstiču rad jetre i žući.
Pored
mineralnih tvari sadrži maslačak još i važne ljekovite i gradbene tvari koje su jako značajne
za otklanjanje poremećaja u metabolizmu. Svojim pročišćavajućim djelovanjem
pomaže kod gihta i reume; oteknuća žlijezda splasnu, ako tri do četiri tjedna provodimo
kuru sa svježim stabljikama.
Maslačak s uspjehom koristimo i u liječenju žutice i kroničnih
oboljenja slezene.
Korijenje maslačka, sirovo, ali i osušeno, upotrijebljeno kao čajni iscjedak
pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Čini
krv žitkom i odlično je sredstvo protiv grušanja krvi.
U starim biljinarima piše da su žene nekada koristile oparak od biljke i korijena kao
sredstvo za ljepotu. S tim su umivale oči i lice i "nadale se, da će tako imati ljepšu put".
Maslačak se ubraja u one biljke za koje nema zimskog sna i čiji listovi tjeraju i
u zimskom razdoblju Svake godine u proljeće napravim od maslačkovih cvjetova sirup izvrsna okusa,
a istovremeno dobar za zdravlje. Moj božićni medenjak pripravljen je samo od maslačkova
sirupa.
Majka je jednom susrela neku ženu koja je nosila punu pregaču maslačkovih
cvjetova. Na upit, što će s tim, saznale smo recept za pripravljanje skupocjenoga sirupa
od maslačkovih cvjetova koji ovdje navodim:
Dvije vrhom pune pregršti maslačkovih cvjetova stavimo u jednu litru hladne vode i
polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa štednjaka i sve
ostavimo da stoji preko noći. Sljedeći dan sve istresemo u cjediljku, pustimo da se okapa i
s obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i
dodamo polovicu limuna narezana na kriške (ako je prskan, bez kore). S više limuna sirup
je kiselkast. Otvoren lonac stavimo na ploču štednjaka. Kako bi sačuvali sve vitamine
uključimo štednjak samo na 1. Tako se tekućina isparava bez kuhanja. Masu jednom do
dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. On ne smije biti pregust,
jer se nakon dužeg stajanja kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne.
To mora biti pravi, gust sirup koji namazan na jutarnje pecivo ili kruh s maslacem izvrsno
prija.
Jednom je kod nas radio neki stolar, kojem sam za večeru priredila hladan narezak,
dok se istodobno moja obitelj naslađivala s divnim, svježe pripravljenim maslačkovim "medom" namazanim na kruh s maslacem. I naš je stolar dobio apetit na to. Kao pčelar nije
vjerovao da sam sama napravila taj "med". Bio je oduševljen i kazao je da se sirup jedva
može razlikovati od pravoga meda. K tome bih još dodala, da bubrežni bolesnici ne
podnose dobro kiselinu pravoga meda, dok im je maslačkov sirup koristan.
Ta dragocjena ljekovita biljka zauzima u narodnoj medicini značajno mjesto.
Nažalost najveći dio stanovništva to ne shvaća i smatra ju dosadnim korovom.
U procesiji
na Tijelovo upao mi je u oči jedan mladi momak, stjegonoša, čije je lice bilo puno
bubuljica. Upozorila sam njegovu majku na koprivu i maslačak kao biljke koje pročišćuju
krv. Majka nije poznavala maslačka, iako nipošto nije bila iz velegrada nego stanovnica
našega maloga gradića. Kada sam joj opisala biljku, ogorčena mi je odgovorila da takav
korov ipak ne može dati svojem sinu.
Priprema čaja od korijena maslačka: 1 vrhom punu čajnu žličicu korijenja ostavimo tijekom noći u 1/4 litre
hladne vode, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i procijedimo. Tu količinu podijelimo i
popijemo gutljaj po gutljaj pola sata prije i pola sata nakon doručka."
Dodajem još pojašnjenje riječi pregršt kojeg sam našla u "Vijencu" Matice Hrvatske:
Koliko je to "pregršt" nečega? To je onoliko koliko može stati u sastavljene dlanove i do vrha ih ispunja. Dlanovi skupljeni u oblik posude čine pregršt.
Koliko je to "pregršt" nečega? To je onoliko koliko može stati u sastavljene dlanove i do vrha ih ispunja. Dlanovi skupljeni u oblik posude čine pregršt.
KNJIGU MOŽETE ČITATI ILI PREUZETI OVDJE: Zdravlje iz Božje ljekarne
🌿 💚 🌿 💚
🌿 💚 🌿 💚
Dragi čitatelji Nedeljnika Trag Biljke!
U "Nadinom kutku" sam najavila i tekst o stolisniku, ali nisam računala da ću se o maslačku toliko raspisati, pa ćemo stolisnik ostaviti za sljedeći broj kutka. VOLI VAS NADA!!!💖
Nado, hvala ti na ovom, uvijek te je zanimljivo čitati.
OdgovoriIzbrišihvala, Slava
Izbrišišaljem ti puno ljubavi, divna si
OdgovoriIzbrišihvala
Izbriši😇❤️
OdgovoriIzbrišiHvala draga
OdgovoriIzbrišiHvala ti, kod mene se cak i previse rasirio ali neka ga. Neki kazu da zbog boje vise privlaci oprasivace, pa moze faliti za vocke. Neka se svi potrude. A...
OdgovoriIzbriširutave bube ne diraju voćke kad imaju maslačak kojeg obožavaju. Samo trebamo pustiti da svaka buba nađe svoju zanimaciju
Izbriši❤️❤️💚💙
OdgovoriIzbrišiHvala puno.
OdgovoriIzbriši