Ove prefine, prhke kiflice samo se tope u ustima. Probala
sam ih na jednom obiteljskom okupljanju i stvarno su me oduševile. Draga
gospođa koja ih je radila kaže da je recept jako star i rado mi ga je dala.
400 g glatkog brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu i još dodatno za posipavanje kiflica
Brašno i šećer pomiješati u zdjeli, iznad toga rezati maslac
na manje komadiće ili naribati na ribež, pa ga prstima dobro umrviti u brašno i
šećer.
Formirati nekoliko valjaka od tijesta, omotati ih prozirnom
folijom i ostaviti do 20 minuta u hladnjaku.
Nakon vađenja iz hladnjaka tijesto neka odstoji desetak
minuta i tada treba formirati roščiće (kiflice).
Možete uzimati komadiće, napraviti kuglicu, provaljati
dlanom na radnoj površini i formirati kiflicu.
Drugi način je da napravite tanju "kobasicu" od
tijesta, nožem rezdijelite na jednake dijelove i od svakog komada formirate
kiflicu.
Poslagati ih na pleh sa pek papirom, peći u zagrijanoj
pećnici na 170°C oko 5-7 minuta, ovisno koliko su kiflice velike. Moraju ostati
bijele, a pečene su čim odozdo dobiju lagano smeđkastu boju.
Ako se uvaljaju u šećer dok su još tople primiti će više
šećera. Ja to radim kada se posve ohlade, a tada je i manja mogućnost da će se
polomiti. Naravno, mogu se i samo posipati šećerom, kako tko želi.
hvala puno
OdgovoriIzbriši