nedjelja, 1. veljače 2015.

Jogurt pita (ili lažna pita od sira)

Sočna, prhka, meni draža od pite sa sirom. Nekad ju radim samo od jogurta, nekad samo od kiselog vrhnja ili pomiješam oboje, ovisno što imam u hladnjaku.




Za tepsiju opsega cca 55 cm (mora biti duboka, jer nadjev dosta naraste)

Tijesto: 
380 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
250 g maslaca
4 žumanjka

Nadjev: 
900 g (5 čašica) jogurta ili vrhnja
100 g šećera
1 vanilin šećer
90 g brašna (6 žlica)
4 bjelanjka
grožđice (po želji)

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i šećerom, dodati omekšali maslac, umiješati ga mrveći prstima sve zajedno. Dodati žutanjke i rukom umijesiti tijesto. Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela. Jedan dio malo spljoštiti da se lakše smrzne, omotati vrećicom i staviti ga u zamrzivač. 
Uključiti pećnicu na 180°C.
Drugi dio tijesta razvaljati i staviti u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju. Tko nema valjak, može tijesto spljoštiti  rukom, staviti ga u tepsiju i razvaljati ga običnom čašom koju se malo pobrašni ako se počne lijepiti za tijesto.
Za nadjev treba pomiješati zajedno sve sastojke osim bjelanjaka, koje treba istući u snijeg (ne sasvim suhi/čvrsti), pa snijeg lagano kuhačom umiješati da se ne razbije zrak.
Nadjev izliti na tijesto, poravnati i staviti u pećnicu. Kad se gore uhvatila korica i promijenila boju, izvaditi kolač i naribati ostatak (zamrznutog tijesta). Ispeći do kraja (provjeriti čačkalicom). Topli kolač posuti šećerom u prahu i ohladiti do kraja prije rezanja. Najljepše se reže kad odstoji 10-ak sati, pa ga obično pečem dan ranije.

Ovo zamrzavanje tijesta je bitno samo ako se tijesto treba naribati. Kod tog ribanja me smeta što tijesto bježi na sve strane i to je onda dosta neuredan posao.
Zato ga najčešće ne zamrzavam, već ga razvaljam, izrezujem trakice ili razne oblike sa kalupima i samo poslažem na polupečeni nadjev. 

U nekim receptima piše da treba tijesto prije stavljanja nadjeva malo zapeći, ali to mi se nije pokazalo kao dobro, jer na kraju dno bude prejako pečeno. Zbog toga, nadjev stavljam na sirovo tijesto i uvijek su rezultati odlični :) 

sa grožđicama 




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...