utorak, 21. kolovoza 2012.

Sušenje rajčica (paradajza, pomidora...) na suncu. Požurite dok traju ove vrućine


Okus im je fantastičan, cijena im je paprena, kad kupujete prave, domaće, sušene, a postupak sušenja u kućnoj radinosti je više nego jednostavan. Zato požurite ako još niste, jer rajčice su na vrhuncu zriobe, a sunce je sad pravi saveznik u tom poslu. Može se ovo obaviti i u pećnici ako nemate osunčani balkon ili zgodan prostor gdje ima sunca cijeli dan.

Najbolje je imati rajčice koje imaju više mesa nego koštica, a to su vrste poput pelata ili šljivara, a najčešće sušimo cherry rajčice ili jednostavno ono što imamo na raspolaganju.

Na slici su rajčice koje sam stavila na sušenje nekoliko sati prije nego sam pisala ovaj post. Sunce je već osušilo vlagu sa površine. Navečer ću ih unijeti u stan, pa ujutro rano opet s njima na kupanje u suncu. 





Rajčicama ukloniti peteljke, oprati, obrisati, manje narezati na polovice, a veće na četvrtine ili šestine itd...
Poslagati na plitke tacne, tepsije, bilo što, tako da se ne dodiruju. Posoliti ih i staviti na osunčano mjesto dok god ne budu dovoljno suhe, bez vlage. Sušenje može trajati nekoliko dana, ovisno o količini i jačini sunca. Može ih se pospremiti u papirnatu vrećicu, a može ih se i zaliti maslinovim uljem, pa dodati začine koje god poželite, ovisno o tome za koje jelo ćete ih upotrijebiti (bosiljak, origano, češnjak, papar...).

Ja sam svoje rajčice jučer ubrala, jutros narezala i poslagala na tacne i sad se suše na jakom suncu, na mom balkonu.

Ako nemate uvjeta za sušenje na otvorenom, tada se poslužite pećnicom. Sušite na 100°C oko 5-6 sati. Ako je temperatura manja, suši se duže. Odlično je ako imate ventilator u pećnici. Uglavnom, nakon prve ture znati ćete sve i dalje radite po svom guštu i potrebama.

Evo kako izgledaju drugi dan sušenja. Pošto su se stisnule, a bile su na tri tacne, prebacila sam sve na dvije tacne. Jako pomaže i to što su tacne crne boje, pa se razvija veća temperatura, ali sunce može biti tako jako da odozdo izgore i pocrne, zato treba pripaziti. Preko noći su bile u stanu, pa je vlaga probila na površinu, ali su već nakon 10 minuta na suncu ponovo bile izvana suhe i proces sušenja se dalje normalno nastavlja. Mislim da će sutra biti gotove:


Ovo je slika prošlogodišnjih:


Jedva čekam da iza ove rečenice stavim sliku osušenih, začinjenih i zalivenih maslinovim uljem.... mljac!

I..... evo ih!!!! U maslinovom ulju, uz dodatak malo šarenog papra (svježe mljevenog), češnjaka i bosiljka.





Broj komentara: 18:

Anonimno kaže...

mmmmmm
dobih volju i ja to napraviti

Anonimno kaže...

Odlicno!!
Kako se zastitis od muha na balkonu?

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Ne idu na sol.

angel kaže...

upravo sam ih stavila na sunce, dublja tepsija prekrivena gazom da ne idu muhe i ostali leteći insekti
već sam na nekoliko mjesta postavila pitanje ali ne dobih odgovor, da li može biti obično suncokretovo ulje za u teglice ?

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Može, može! Maslinovo (djevičansko) je zdravo, pa ga zato svuda više ističu, ali rajčicama je svejedno u kojem su ulju :)

Anonimno kaže...

kažu da se suvi paradajz ne smije konzervirati uljem u kucnoj radinosti, jer se tako stvara uslov ya razvoj anaerobne bakterije koja izaziva botulizam !!!

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Nisam još naišla na sličan podatak, hvala Vam na informaciji.

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Išla sam googlati i našla sam za prvu ruku ovo:

Važna mera predostrožnosti kod pravljenja biljnih ulja sa belim lukom i svežim biljem: uvek ih čuvajte u frižideru da ne bi ugrozili vaše zdravlje. Botulizam, vrsta trovanja hranom iazazvana bakterijom koja može dovesti u smrtnu opasnost, povezuje se sa mešavinama ulja i belog luka koje se mogu naći i u prodaji i u kućnoj proizvodnji, a koje nisu čuvane u frižideru.

Čuvanje u frižideru je neophodno zbog toga što aromatizovana ulja stvaraju savršene uslove za botulizam: visok stepen vlažnosti, mali sadržaj soli i kiselina ukoliko se hrana čuva bez kiseonika ili van frižidera. U samom ulju ne mogu se stvoriti bakterije, ali štetni organizmi se mogu namnožiti u aromatizovanim uljima koja sadrže makar samo trunčicu vode.


aromatizovano-ulje
Što se tiče mešavina ulja i belog luka koje možete pripremiti sami, iz Ministarstva zdravlja preporučuju da ih koristite sveže i ne ostavljate na sobnoj temperaturi. Čuvajte ih u frižideru i iskoristite u roku od sedam dana.

Anonimno kaže...

upravo sam pročitala i još danas krećem u akciju. Zanima me jedino kako da znam dali su se rajčice dovoljno osušile odnosno da u njima više nema vlage pa da ih kasnije mogu zaliti s maslinovim uljem?

Unknown kaže...

ovo sa uljem mi je novina.....
ove godine sam prvi put susila rajcice one dalmatinske duguljaste.na suncu su stajale desetak dana pokrivene jako tankom mrezom. mozda su previse stajale na suncu.ne znam.stavila u teglu i zalila sa domacim maslinovim ulje.sad ste me malo zbunile...mogu li u frizidru stajati do zime.
stavljala sam ih u grah i bile su fine...prefine.moraju se kuhati jer su su tvrde. valjda tako treba da bude.
milkyp3

Anonimno kaže...

ovo za botulizam (trovanje) me je prestrašilo. Baš danas pitala sam susjedu koja je medicinska sestra i ima puno iskustva sa sušenjem rajčice, da postoji opasnost samo ako staviš bijeli luk (češnjak) u masl.ulju. Znači bez češnjaka smo sigurni da neće doći do trovanja. Ovako mi je obrazložila: češnjak ima u sebi svojstva koja su jako ljekovita (prirodni antibiotik) i kroz par dana ta ljekovita tvar mogu se pretvoriti u recimo toksine koja bi mogla biti štetna i zato ako koristimo i češnjak najbolje je spremiti u frižider. Bez češnjaka možemo do mile volje sačuvati u smočnici i stajati do zime.
Ove godine radim prvi put i već danas sam zalila s maslinovim uljem i malo bosiljka i mljevenog papra (i bez češnjaka)i spremila u smočnicu. Nadam se da će biti fini, jedva čekam da malo odstoje par dana. Pozdrav!

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Baš super da ste sve ovo napisali i puno Vam hvala!
I dalje ćemo uživati u našim finim rajčicama :)

Anonimno kaže...

Je li onda "otrovno" odnosno podložno botulizmu i ulje koje se stavlja na vrh kiseline, npr.kiselih gljiva?

Anonimno kaže...

Pokusala sam ih susiti na suncu al se vec nakon drugog dana pojavila plijesan iako su preko dana bile na suncu a navecer u kuci. Kakva su Vasaiskustva?

Nada (probajovako) kaže...

Bojim se da ovog ljeta nema tako jakog sunca koje bi lijepo osušilo rajčice. Vlaga u zraku je prevelika, pa se preko dana ne stigne dovoljno posušiti.
Najbolje ih je staviti na jednu noć u pećnicu, kad je jeftinija struja, i tad je sigurno da neće sve završiti u smeću.

adrijana j kaže...

Pozdrav.ja prije 10 dama napravila pecene p.u mas.ulju s cesnjakom koje stoje u podrumu...kaj sad?

Nada Na Blogu kaže...

Znači niste ih sušili nego pekli?
Nisam to nikad radila, pa ne znam. Ako je sterilizirano i pasterizirano, valda se neće kvariti. Ne znam stvarno. Samo osušene rajčice (znači sirove)u ulju brzo se kvare pa moraju biti u hladnjaku i potrošiti se za par tjedana, a za pečene ne bih znala.

adrijana j kaže...

Da..pekla crvene roge paprike na rostilju..stavljala u staklenke s masl.uljem,octom,soli i cesnjaku.ne bojim se kvarenja nego te cudne kemije izmedju ulja i cesnjaka i tog botulizma koji se pojavljuje u komentarima gore?koristim priliku pohvalit vas blog,jako jasni i zanimljivi recepti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...