foto: N. Radinić |
Nije mi bilo teško zaljubiti se u njegove boje i oblike
listova. Čak ga i ne koristim baš prečesto za jelo koliko bih mogla, ali zbog
njegove ljepote i otpornosti ni jedne sezone ne propuštam uzgojiti barem dvije
ili tri različite sorte.
To je biljka koja prkosi hladnoći, preživljava mrazeve i
daruje svoje listove čak i usred zime.
foto: N. Radinić
Za one koji se tek zaljubljuju u vrtlarenje, lisnati kelj je
savršen izbor. Nije zahtjevan, ali daje obilje. Možete ga uzgajati u gredici
ili čak u posudi na balkonu.
Lisnati kelj je sve popularnija vrtna biljka, snažna je i daje izdašnu berbu svojih listova. Uvijek se bere odozdo, a mladi listovi na vrhu se ostavljaju. To potiče biljku na bolji rast. Mrazevi poboljšavaju okus jer se škrob u listovima pretvara u šećer. To se na žalost ne može postići ako stavite listove u zamrzivač, jer tim procesom upravlja sama biljka i za to joj je potrebna dnevna tj. sunčeva svjetlost.
Priprema lisnatog kelja u kuhinji nudi mnoge mogućnosti. Možete ga blago pirjati s češnjakom i maslinovim uljem, kombinirati s tjesteninom ili ga kombinirati u varivima. Može se jesti sirov u salatama, dodavati juhama, miješati u smutije ili raditi čips. Svaki zalogaj nosi okus povezanosti s tlom, s prirodom i vlastitim trudom. Od svih vrsta kelja se može napraviti odličan nabujak, recept je ovdje: Nabujak od kelja
Kod nas u poljoapotekama još uvijek nemamo veliki izbor sorti, pa osim Nero di toscana, Scarlet, zelenog kovrčavog i eventualno naše raštike nećete naći ništa više.
foto: N. RadinićLacinato kale/Nero di Toscana/toskanski kelj/Cavolo nero
Scarlet kale foto: N. Radinić |
Ako pretražujete strane web stranice za prodaju sjemena i njihove kataloge, vidjeti ćete da postoji vrlo mnogo varijeteta lisnatog kelja: od raznolikih boja, preko teksture i oblika listova. Ja sam već odavno impresionirana njihovom ljepotom i vjerujem da ću takav dojam prenijeti i na vas.
Nakon istraživanja velikog carstva lisnatih keljeva nije lako sažeti sve u samo jedan članak, pa prenosim ono što mislim da je najzanimljivije. S imenima je slično kao i kod svih biljnih kultura: deset imena za jednu te istu sortu i brzo zaboli glava kada se želite s time uhvatiti u koštac. To je unaprijed izgubljena bitka, pa se ovdje neću time baviti...
Sorte lisnatog kelja su mnogobrojne i podijeljene u skupine, a neke od njih su:
Kovrčavi lisnati kelj: Ima čvrsto nabrane listove i blago gorak okus.
Kovrčavi keljevi
foto: Stock.cake.com
Lacinato kelj: poznat i kao toskanski (Nero di Toscana), dinosaur ili crni
kelj, ima duge, tamnoplavo-zelene listove s blago naboranom teksturom. U ovoj skupini ima šarenih varijeteta poput predivnog "Rainbow" ili "Duzzling". Lacinato ima
blaži, nešto slađi okus u odnosu na kovrčavi kelj.
"Rainbow" lacinato kale foto: incredibleseeds.ca |
Ruski kelj/Sibirski kelj: Imaju plosnate listove s resama
koji su zeleni s crvenkasto-ljubičastim žilama ili sasvim zeleni sa svijetlim žilama. Nježne su teksture i blago
slatkog okusa s notama papra. Vrlo otporni na niske temperature.Lacinato kale "Duzzling blue"
foto: harrisseeds.com
Red Russian kale/Ragged Jack kale
foto: wimbeecreekfarm.com
Siberian kale/Sibirski kelj/White Russian kale foto: adaptiveseeds.com |
Redbor Kelj : Ova sorta ima naborano lišće
tamnoljubičasto-crvene boje. Nešto je slađi od kovrčavog kelja i često se osim
u kulinarstvu, koristi i u ukrasne svrhe.
Ukrasni kelj, poznat još i kao ornamentalni kelj: ukrasna biljka predivnih, živopisnih boja listova. Iako je rođak jestivog kelja, ukrasni kelj uzgaja se prvenstveno zbog svoje estetske privlačnosti, no pošto je također jestiv, dobro došao je i u svaki povrtnjak. Lišće dolazi u raznim bojama: ljubičastoj, ružičastoj, bijeloj i zelenoj, te u kombinacijama istih, a njegovi naborani listovi stvaraju privlačan ukrasni izgled. To je biljka za hladnu sezonu, uspijeva u jesen i rano proljeće i može izdržati mraz, što je čini svestranim izborom za dodavanje boje i teksture vašem vrtu. Kod nas se može kupiti u poljoapotekama pod imenom Ukrasni kelj.
foto: alamy.com Ukrasni kelj
foto: N. Radinić
Vrlo zanimljiva sorta lisnatog kelja je "Walking stick kale" ili "Jersey cabbage" koja je najviša sorta od svih keljeva i naraste i do 3 metra, listovi služe za jelo, a pošto mu je stabljika vrlo debela i izuzetno čvrsta, od njega se može izraditi štap za pomoć pri hodanju, kako mu i samo ime kaže.
Walking stick kale/Jersey kale
foto: N. Radinić
"Dazzling Symphony" Kale, varijante dobivene ciljanim križanjem "Duzzling" lisnatih keljeva s "Purple Peacock' brokulom foto: experimentalfarmnetwork.org |
Jagallo nero kale: Vrlo ukusan lisnati kelj, neobičnih, elegantnih listova. Može se pripremati i kao špinat. Bez problema podnosi niske temperature.
Jagallo nero kale, za razliku od ostalih kupusnjača, njegov cvijet je bijele boje foto: N. Radinić |
Konavoska raštika (ljubičasta) |
Jako zanimljivo!❤️
OdgovoriIzbrišiHvala❤️
IzbrišiDraga Nado, ovo je prelijepo. Uz tvoju pomoc i sugestiju prosle godine sam prvi put probala neke od ovih sorti. Lijepi za vidjeti, nisu zahtjevni a nezna se kad su ukusniji, u bilo kojoj kombinaciji i bilo koje godisnje doba. Beskrajno sam ti zahvalna i sad samo slijedi nabavka novih sorti.
OdgovoriIzbrišiKao clanu Zajednice Trag Biljke od velike pomoci je i ovaj Vodic za kupusarice sto nam je Bilja vrlo detaljno servirala.
Zahvalna sto ste dio mog zivota. 🍀🌻💚🧡Alma
Hvala, Alma❤️
Izbrišipa ovo je stvarno fascinantno! Nisam znala da postoje i takvi keljovi, tko ne bi poželio imati ih u svom vrtu.
OdgovoriIzbriši