utorak, 21. kolovoza 2012.

Domaći rezanci

Od jednog jaja i malo brašna ispadne rezanaca za nekih 12-14 tanjura juhe. Pa zašto onda nebi imali kod kuće uvijek spremne domaće rezance za juhu? Potrebno je malo vremena, oštar nož, jaje, brašno i dobre volje.

Čiji god recept da uzmete, omjer je uvijek više manje isti: jedno jaje na 10 dkg brašna. Neki dodaju i malo ulja, ali ja ne. Ne volim koristiti mašinu za rezance, jer mi onda nemaju onaj rustikalni izgled i umanjunju mi tek. Nikad mi ih nije teško napraviti, jer to ide dosta brzo i nije naporno, pa uživam dok ih radim. Zato sam ih radila i ove godine na ljetovanju. Na slikama su moji "apartmanski" rezanci nastali od navedene količine brašna i jaja:




100 g brašna
1 jaje

Brašno pomiješati sa jajem, pa zamijesiti sasvim glatko tijesto. Ponekad je možda potrebno dodati još 10-20 g brašna ako je jaje veće, ali uglavnom važno je da tijesto bude glatke strukture i da se ne lijepi za prste.
Tada ga se razvalja valjkom na pobrašnjenoj površini, na kocku dužine dva dlana. Nožem se narežu trake širine dva prsta i svaku se prereže na pola. Tada se valjkom svaku traku razvalja u dužinu što tanje, oko 1-2 mm. Trake se malo pobrašni da se ne slijepe, pa se 4-5 komada slažu jedna na drugu i nožem režu taaaanki rezančići. Prstima jedne ruke radite "graničnik", a nožem u drugoj rezuckate do prstiju. Svako malo uzmete nastalu hrpicu u ruku, pa ju rasipate na pobrašnjeni stolnjak ili plahtu. Kad sve narežete i raspete na stolnjak, ostavite da se suši nekih sat-dva vremena. 

 

Ako ih ne sušite, možete ih odmah staviti u vrećicu u zamrzivač, pa zamrznute stavljati u kipuću juhu. Da bi sa njih otresli višak brašna, možete ih protresti u cjediljki za čaj. Sumnjam da nas puno ima doma pravo sito za prosijavanje brašna.
Suhi se spremaju u papirnate vrećice ili limenke za kolače i mogu jako dugo stajati, ali oprez kad počne sezona moljaca na jesen.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...