Kad se zaželim vrućih, hrskavih čvaraka, kupim komad carskog mesa koje ima debeli sloj špeka. Odvojim špek sa manjim dijelom mesa, da čvarci ne budu baš sama masnoća, pa rebrica spremim u zamrzivač ili ih odmah mariniram i kasnije ispečem uz neki prilog i salatu.
Špek narežem na trake širine oko 3 cm, skinem kožu, pa trake narežem na kockice 3x3.
Stavim u lonac sa debljim dnom, podlijem vode toliko da pokrije dno, najjača vatra, pa čekam da počne cvrčati.
Tada je potrebno svako malo promiješati drvenom kuhačom, dok čvarci ne poprime lijepu zlaćanu boju.
Pred sam kraj uvijek dodam crveni luk narezan na veće kocke, jer on daje predivan miris i okus čvarcima, a taj okus i miris ostaje i u masti. Zbog njega mast ima blagosmećkastu boju, ali to meni ne predstavlja problem.
Čvarke procijedim kroz veliko cjedilo za čaj, malo stisnem kuhačom, da ispuste višak masti, prebacim u zdjelu, posolim i uživam uz krišku kruha i crvenog luka.
Ponekad u istoj masti ispržim i kožice narezane na kocke, jer ih jako volimo, ali one jako pucaju i to je dosta opasan posao kojeg baš i ne preporučujem. Treba pokriti sve sa mrežastim poklopcem i dva sloja kuhinjske krpe kako bi para mogla prolaziti, ali da vruća mast ne može špricati iz lonca. Tako sam radila i sad, a pucalo je kao na frontu. :)
Ovaj puta sam dobila vrhom pun duboki tanjur čvaraka i skoro litru masti.
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: