petak, 16. studenoga 2012.

Dinstani grah

Ovo brzinsko jelo je često radila moja mama kad joj je ostalo kuhanog graha. Ja ga ponekad još više ubrzam kad posegnem za konzervom već kuhanog graha. Istina, konzerva dolazi u obzir samo kad je stvarno frka s vremenom, jer nisam sklona takvom kuhanju, a dokaz tome je 4 kg mladog graha koje čeka u zamrzivaču. Suhog ima za kupiti cijele godine, pa ne pravim zalihe. 
Prednost mladog graha je u tome što se ne mora namakati preko noći (mada je za zdravlje bolje kad se namače, jer se time smanjuje količina fitinske kiseline u grahoricama i žitaricama, ali vjerujem da grah ima u sebi dovoljno kalcija koji neutralizira štetne fitate - nadam se da sam u pravu).



Sastojci: kuhani grah, luk, mrkva, peršin, masnoća, sol, papar, mljevena paprika.

Za ovo jelo treba najprije na masnoći izdinstati luk narezan na kockice (idealna je masnoća od mesnog pečenja, ja je nikada ne bacim, već ulijem u neku malu staklenku i koristim za paradajz juhe, umake, variva...)
Treba dinstati poklopljeno. Luk daje ovom jelu okus kao da su unutra vrganji. Što ga više ima, to bolje. 
Kad luk omekša, dodati mrkvu naribanu na skroz sitne rezančiće, pa kad i ona sasvim omekša i raskaši se, dodati malo nasjeckanog češnjaka i nasjeckanog lista peršina. Peršin je također obavezan u ovom jelu.
Staviti kuhani grah, ali obavezno i tekućinu od kuhanja (ako kupujete konzerve, uzmite onu iz koje se čuje mučkanje kad ju protresete - to znači da unutra nije samo grah, već da ima i tekućine).
Posoliti, popapriti, po želji može ići i malo mljevene crvene paprike, ako mislite da je pregusto (meni nikad nije) podliti sa vodom ili dajBože jušnim temeljcem (ostatkom kuhane juhe) i još malo pirjati dok se okusi ne povežu.

Može se ovom dodati i popržene pancete (špeka), kobasice... može biti i kao prilog nekom mesu..., ali ja u ovome guštam samo uz šnitu domaćeg kruha i puuuuuuunnnnnu zdjelu salate (jel moram reći: domaće?).

Ako na kraju jela niste koricom kruha pokupili sve tragove na tanjuru i ostavili potpuno čist tanjur za sobom, onda ste negdje zeznuli. Pročitajte ponovo recept. :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...