utorak, 11. prosinca 2012.

Prijedlog za božićne kolače: Brankova bijela limun pita

Da bi se mogla zvati "Brankova" kore ne smiju biti tanke i u kremi mora biti malo limunovog soka. Jer samo takvu Branko voli :)


 Ako želite 4 deblje kore (20 x 30 cm) i obilno namazane kremom kao na slici, onda radite po receptu. Tada je visina pite oko 6 cm. Ako želite tanje kore i manji sloj kreme, onda tijesto podijelite u 5 kora. Za nižu pitu treba razvaljati kore na veću dimenziju.

Tijesto: 
600 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
50 g maslaca
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja

Krema:
pola litre mlijeka
6 žlica glatkog brašna (vrhom punih)
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
limunov sok (otprilike od jednog limuna - treba probati kremu dali je dovoljno kiselkasto)

Brašno pomiješam sa praškom za pecivo i šećerom, pa u to rukom utarem na kockice usitnjeni maslac. Jaje izmiješam sa kiselim vrhnjem, pa umiješam u smjesu. Rukom tijesto izmiješam dok ne bude glatko, podijelim u kugle prema broju kora, omotam svaku prozirnom folijom i stavim u hladnjak dok radim kremu.

Krema se kuha kao puding: Brašno, šećer i vanilin šećer pomiješam sa par žlica hladnog mlijeka u glatko da nema grudica. Ostatak mlijeka stavim zakuhati. Kada zakuha maknem sa vatre i nakon minute ulijevam mješavinu brašna i mlijeka i pjenjačom dobro miješam da ne nastanu grudice. Ako se to slučajno dogodi (netko pozvoni, dijete plače, muž zove na mobitel... :)   ) uzmem veliku cjediljku za čaj i procijedim, tako uklonim grudice. Stavim kuhati uz stalno miješanje dok se lijepo ne zgusne.
Ako želim brzo ohladiti kremu, odmah posudu s kremom (metalnu) stavim u hladnu vodu (obično napunim sudoper hladnom vodom) i miješam kremu dok se ne ohladi.
Ako puštam kremu da se sama ohladi, onda ju po površini pokrijem prozirnom folijom (da se ne napravi korica), stavim na nako hladnije mjesto i pustim da se hladi koliko je potrebno. U ohlađenu kremu umiksam pjenasto izmiksani maslac i sok od limuna. Podijelim u zdjelice u jednakoj količini tako da mi slojevi kreme budu jednako debeli i mažem na ohlađene kore.

Jednu po jednu kuglu tijesta vadim iz hladnjaka, razvaljam na papiru za pečenje, zajedno s njim stavim peći na okrenutu tepsiju (180°C oko 10 min, ne smije promijeniti boju - samo treba prestati biti sirova).
Tako redom sve kore. Ohlađene kore mažem kremom. Na vrh stavim papir za pečenje i neku tacnu ili dasku, pa ravnomjerno opteretim (debelim knjigama, pakovanjima brašna i šećera...).
Nakon dva dana pita omekša i spremna je za rezanje.




2 komentara:

Mirjana Simic kaže...

Fina je ovo pita....dok sam bila djete i nisam znala da spremam kolace,sestra bi ispekla u velikoj tepsiji od sporeta i podjelila na pola,pola za njenu porodicu a drugu polovicu sam ja nosila kuci...sada su vremena drugacija,moja djeca imaju ,Hvala Bpgu svega ali nisu bas neki ljubitelji domacih kolaca,voce im vise ide,zato ja i mm gustamo barem jednom godisnje,pola mjere ;0 !!!!

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Hvala Vam, Mirjana što ste me posjetili. Vaše kuharske sposobnosti ja tek trebam doseći.Puno puta su mi dobro došle informacije iz Vaših recepata. Puno Vas pozdravljam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...