Mogu se jesti odmah pečeni jer su mekani, a čuvaju se i po nekoliko tjedana u dobro zatvorenim plastičnim posudama.
od lješnjaka
4 bjelanjka
25 dkg šećera (najbolje u prahu)
25 dkg preprženih i mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
oblatne
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, postupno dodavati šećer i miksati još minutu dok ne bude glatka i sjajna smjesa.
Kuhačom umiješati orahe, lješnjake ili bademe, pa staviti na paru i miješati, ne treba dugo, dovoljno je da se zagrije - ne prevruće: toliko da se prst može držati unutra.
Smjesu premazati po oblatni na debljinu oko 1 cm i staviti na rešetku u zagrijanu pećnicu na 170°C.
Nek se peče samo dok se odozgo ne uhvati korica i malo porumeni. Dovoljno je oko 5 minuta.
Dok se jedna peče, mažem slijedeću.
Tako redom dok se ne ispeku sve oblatne. Oblatne se u pećnici malo spigaju, pa kad ih izvadim, polegnem ih naopačke na stol i malo pritisnem rukom jer se vruće daju ispraviti. Još tople režem nožem u kocke ili štangice. Ohlađene ukrašavam čokoladom pomiješanom sa malo maslaca ili slatkog vrhnja.
Obično mi ispadnu 3 oblatne, ne one najveće, već manja dimenzija (37 x 27 cm).
od oraha
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: