purica s mlincima:
pile s mlincima:
Za oko 9 okruglih mlinaca promjera 20 cm:
300 g brašna (glatko tip 550)
mala čajna žličica soli (ravna)
2 dcl tople vode
može se dodati 1 jaje (ja ne stavljam)
Brašno (uvijek ga najprije prosijem) posoliti, uliti mlaku vodu, pa rukom povezati sve u glatku masu. Mijesiti oko 5 minuta, formirati kuglu, pokriti krpom i ostaviti oko 15-20 min da odstoji. Kad se žurim, ne ostavljam da odstoji jer nije previše bitno, ali primijeti se da se mlinci ljepše napuhavaju kada tijesto malo odstoji.
Nakon stajanja, kuglu istresti na pobrašnjenu površinu, podijeliti je na 9 jednakih dijelova (loptica), pa svaku na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u tanki okrugli mlinac. Ne odlagati jedan na drugi da se ne bi zalijepili.
U tavici:
Zagrijati teflonsku tavicu, mlinac otresti od viška brašna, pa peći mlinac sa svake strane dok ne dobije mjehuriće i zlatno žute pjegice. Obično je dovoljno najviše 15 sekudi sa svake strane. Na tabli od peći na drva se peče kao i na tavici, ali sa tavice lakše uklonimo izgoreno brašno nego sa peći. Najljepši miris imaju kad se peku na tabli od peći na drva, pa se isplati tko može dva, tri puta godišnje naložiti svoju staru peć na drva i ispeći si veću količinu mlinaca.
U pećnici:
Pećnicu zajedno sa plehom na kojem će se peči mlinci zagrijati na 230°C, na vrući pleh staviti mlince, pa peći dok ne prime lijepu boju s obje strane.
Pečene mlince staviti da se ohlade na krpi (ne jedan na drugom!).
Ohlađene izlomiti na manje komade, preliti slanom, ključalom vodom, ostaviti 2 minute, pa procijediti. Preliti vrućom masnoćom od pečenja mesa, promiješati i poslužiti toplo.
Ohlađeni mlinci se čuvaju u platnenoj vrećici ili zamotani u veći komad platna. Ne moraju biti na hladnom. Ja ih čuvam u stanu na sobnoj temperaturi, u platnenoj vrećici, zaštićene od prašine. Kad se nakon par dana dobro prosuše, može ih se slobodno zatvoriti u plastične kutije ako postoji opasnost od moljaca.
Ohlađeni mlinci se čuvaju u platnenoj vrećici ili zamotani u veći komad platna. Ne moraju biti na hladnom. Ja ih čuvam u stanu na sobnoj temperaturi, u platnenoj vrećici, zaštićene od prašine. Kad se nakon par dana dobro prosuše, može ih se slobodno zatvoriti u plastične kutije ako postoji opasnost od moljaca.
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: