srijeda, 23. siječnja 2013.

Domaći mlinci iz teflonske tavice ili iz pećnice

Radi ih već i moja petogodišnja kćer. Ja joj sastojke stavim u zdjelu, ona ih ručicama izmiješa, ja još samo malo pomognem izmijesiti jer tijesto treba biti fino, glatko. Ostavimo ga na sobnoj temperaturi nekih 20 minuta da odstoji pod krpom. Za to vrijeme si pripremimo radnu površinu, uzmemo svaka svoj valjak za tijesto (ja veliki, ona svoj mali), pripremimo teflonsku tavu, pustimo omiljenu muziku, potjeramo tatu iz kuhinje... i zabavno valjanje kuglica od tijesta može početi. Tijesto je predivno za rad. Ne lijepi se i fino se da razvaljati.



purica s mlincima:

pile s mlincima:



Za 4 odrasle osobe (oko 9 okruglih mlinaca promjera 20 cm)

300 g brašna (glatko tip 550)
mala čajna žličica soli (ravna)
2 dcl tople vode
može se dodati 1 jaje (ja ne stavljam)

Brašno (ja ga uvijek najprije prosijem) posoliti, uliti mlaku vodu, pa rukom povezati sve u glatku masu. Mijesiti oko 5 minuta, formirati kuglu, pokriti krpom i ostaviti oko 15-20 min da odstoji. Kad se žurim, ne ostavljam da odstoji i nije previše bitno, ali primijeti se da se lijepše napuhavaju oni mlinci koji su malo odstajali.
Nakon stajanja, kuglu istresti na pobrašnjenu površinu, podijeliti je na 9 jednakih dijelova (loptica), pa svaku na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u tanki okrugli mlinac. Ne stavljati jedan na drugi da se nebi zalijepili.

U tavici: 
Zagrijati teflonsku tavicu, mlinac otresti od viška brašna, pa peći mlinac sa svake strane dok ne dobije mjehuriće i zlatno žute pjegice. Obično je dovoljno najviše 15 sekudi sa svake strane. Na tabli od peći na drva se peče kao i na tavici, ali sa tavice lakše uklonimo izgoreno brašno nego sa peći. Najljepši miris imaju kad se peku na tabli od peći na drva, pa se isplati tko može dva, tri puta godišnje naložiti svoju staru peć na drva i ispeći si veću količinu mlinaca.

U pećnici:
Pećnicu zajedno sa plehom na kojem će se peči mlinci zagrijati na 230°C, na vrući pleh staviti mlince, pa peći dok ne prime lijepu boju s obje strane.

Pečene mlince staviti da se ohlade na krpi (ne jedan na drugom). Ohlađene natrgati na manje komade, preliti slanom, ključalom vodom, ostaviti 2 minute, pa procijediti. Preliti vručom masnoćom od pečenja mesa, promiješati i poslužiti toplo. 
Ohlađeni mlinci se čuvaju u platnenoj vrećici ili zamotani u veći komad platna. Ne moraju biti na hladnom. Ja ih čuvam u stanu na sobnoj temperaturi, u platnenoj vrećici, zaštićene od prašine. Kad se nakon par dana dobro prosuše, može ih se slobodno zatvoriti u plastične kutije ako postoji opasnost od moljaca.








Broj komentara: 13:

Jafi kaže...

Odavno se spremam da probam mlince, ovaj tvoj recept je baš konkretan i dobro objašnjen, nadam se da će uskoro biti isproban :)

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Majstorici kakva si ti će mlinci ići kao od šale.
Samo ispeci fino pile ili kakav drugi masniji komad mesa, da imaš dovoljno masnoće za pomiješati sa mlincima. Bez toga su oni samo obično tijesto.

Branka - byB kaže...

Ovo mi je jako interesantan način pripreme mlinaca, često pomoslim kako bih se i ja trebala okušati i evo prilike, preuzimam recept i probam ! Super mi kod tebe izgledaju !

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Obavezno probaj pojesti kojeg dok je još vruć, nemoj pretjerati da te ne zaboli želudac od toplog tijesta. Ja sam svojoj mami uvijek uzimala i jela dok ih je pekla. Sad, kad ih ja radim, kćerka i muž su zaduženi za "krađu".
Nekad ih radim deblje, nekad tanje. Uz pečenu piletinu volim tanje mekanije mlince, a uz jača mesa su mi finiji deblji mlinci koji se onda moraju malo duže držati u vodi da omekane prije zamaščivanja.

Bjanka kaže...

Pravila sam mlince jednom po nekom receptu gde su se pekli u rerni. Nisam bas bila zadovoljna, čim nabavim ćurku, ovo ću odmah probati kao opciju. Obožavam puricu sa mlincima!

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Znam da neke žene peku u rerni, ali u tavici ide tako brzo, da se ne isplati paliti pećnicu, a i manje je vruće u kuhinji :)

Anonimno kaže...

Recept je fenomenalan,hvala ti!

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Hvala i tebi na pohvali :)

goga kaže...

slučajno naišla na tvoj blog...jako dobar..svaka čast..a mlince ću isprobati kao i one grickalice od sira..i pzzu i svašt nešt..ha ha ha ..

Nada (probajovako) kaže...

Bok, goga!
znači sve ćeš to isprobavati odjednom?
možda je bolje jedno po jedno :)))
Drago mi je da ti svđa blog, pozdrav!

Anonimno kaže...

Pozdrav, koliko dugo se domaći mlinci mogu čuvati?

Probaj ovako kaže...

Ako su dovoljno suhi, mogu se čuvati i par mjeseci. Moja svekrva ih je radila triput godišnje, svaki put količinu za nekoliko mjeseci. Čuvala ih je zamotane u stari čisti stolnjak. Ako je kuća vlažna, onda ih je bolje zatvoriti u plastičnu vrečicu, a ako su kuća ili stan suhi, dovoljno je da su u nekoj platnenoj ili papirnatoj vreči.

Anonimno kaže...

upravo pečeni, sad čekamo da se pura ispeče, hvala na receptu i ugodni blagdani :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...