09 siječnja 2013

Langošice (peksimeti, poderane gaće, mekike...) od kiselog vrhnja





Jako volim langošice, pa isprobavam razne varijante recepata na koje naiđem. Ovakve, sa kiselim vrhnjem su brzo gotove, tijesto je divno za rad, a pogačice su predivno napuhnute, prhke i mekane istovremeno.
 pola čaše kiselog vrhnja (1dcl)
1 dcl mlake vode
pola čajne žličice soli
pola vrećice praška za pecivo
300 g brašna (glatkog tip 550)
 
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo.
Vrhnje pomiješati sa vodom i soli, pa dodati u brašno i zamijesiti lijepo, glatko tijesto.
Ostaviti ga na sobnoj temperaturi da miruje oko pola sata, pa otkidati rukom komad tijesta prema želji (ovisno koliko je velika tava u kojoj će se pržiti).
Valjkom za tijesto razvaljati kuglicu sasvim tanko (oko 3 mm), pa pržiti u jako vrućem ulju. Ulja mora biti malo više, tako da ne dodiruju dno posude, jer bi zagorile.
Tijesto se odmah počne napuhavati, nakon 10 sekundi okrenuti na drugu stranu, pa ispržiti do kraja.
Jedu se dok su tople i još najviše sat vremena nakon toga. Kasnije više nisu tako ukusne.


 

       


4 komentara:

  1. Hvala za recept ali samo sa pojasnim sebi - da li je kiselo vrhnje - kuselo mleko ili kisela pavlaka ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala vama na pitanju. Vrhnje je pavlaka.

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: