Jako volim langošice, pa isprobavam razne varijante recepata
na koje naiđem. Ovakve, sa kiselim vrhnjem su brzo gotove, tijesto je divno za
rad, a pogačice su predivno napuhnute, prhke i mekane istovremeno.
pola čaše kiselog vrhnja (1dcl)
1 dcl mlake vode
pola čajne žličice soli
pola vrećice praška za pecivo
300 g brašna (glatkog tip 550)
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo.
Vrhnje pomiješati sa vodom i soli, pa dodati u brašno i zamijesiti lijepo, glatko tijesto.
Ostaviti ga na sobnoj temperaturi da miruje oko pola sata, pa otkidati rukom komad tijesta prema želji (ovisno koliko je velika tava u kojoj će se pržiti).
Valjkom za tijesto razvaljati kuglicu sasvim tanko (oko 3 mm), pa pržiti u jako vrućem ulju. Ulja mora biti malo više, tako da ne dodiruju dno posude, jer bi zagorile.
Tijesto se odmah počne napuhavati, nakon 10 sekundi okrenuti na drugu stranu, pa ispržiti do kraja.
Jedu se dok su tople i još najviše sat vremena nakon toga. Kasnije više nisu tako ukusne.
1 dcl mlake vode
pola čajne žličice soli
pola vrećice praška za pecivo
300 g brašna (glatkog tip 550)
Vrhnje pomiješati sa vodom i soli, pa dodati u brašno i zamijesiti lijepo, glatko tijesto.
Ostaviti ga na sobnoj temperaturi da miruje oko pola sata, pa otkidati rukom komad tijesta prema želji (ovisno koliko je velika tava u kojoj će se pržiti).
Valjkom za tijesto razvaljati kuglicu sasvim tanko (oko 3 mm), pa pržiti u jako vrućem ulju. Ulja mora biti malo više, tako da ne dodiruju dno posude, jer bi zagorile.
Tijesto se odmah počne napuhavati, nakon 10 sekundi okrenuti na drugu stranu, pa ispržiti do kraja.
Jedu se dok su tople i još najviše sat vremena nakon toga. Kasnije više nisu tako ukusne.
hvala za recept
OdgovoriIzbrišiHvala za recept ali samo sa pojasnim sebi - da li je kiselo vrhnje - kuselo mleko ili kisela pavlaka ?
OdgovoriIzbrišiHvala vama na pitanju. Vrhnje je pavlaka.
OdgovoriIzbrišiHvala Nado za recept
OdgovoriIzbriši