Trava će se vratiti ako se bivoli, goveda i konji drže podalje — ali obično tek nakon što korovi transformišu tlo. U Americi se ovaj zakon može primijetiti posvuda, i na livadama za košenje i na pašnjacima. Pašnjačka trava, kada jednom nestane, neće se često obnoviti sve dok se tlo ne „refibrira“ korovima ili nekom domaćom kulturom koja može uraditi isti posao.
Šta se zapravo događa u ovom zanimljivom odnosu trave i korova? Prerijska trava zahtijeva tlo koje je snažno fibrizirano; tlo koje je porozno. U dobrom pašnjaku ili bujnoj livadi ima obilje busena, a trava može održavati to stanje sve dok njen normalan rast nije ometen ili dok se tlo iz nekog razloga ne zbiju oko njenih korijena. Ali kad se pojavi bilo koji nepovoljan faktor koji travu izlomi ili ubije, trava se obično ne može sama vratiti i ponovo fibrizirati tlo svojim vlastitim korijenjem. Mora čekati da neki drugi agent odradi pionirski posao. Onda se trava vraća, preuzima posao i nastavlja ga.
Taj prirodni pionirski agent je korov. Korijenje korova otključava zbijeno tlo, ispunjava ga vlaknima i time vraća njegovu poroznost. Ali korovi ne istiskuju travu. Nešto drugo ju je prethodno istisnulo. I vrlo je sretan onaj farmer koji shvati da je debeli usjev korova preuzeo njegov pašnjak čim je trava ozbiljno oslabjela. Korovi smanjuju i eroziju na kosinama, i pripremaju zemlju za povratak trave.
Gospodin Basil bio je poslovan čovjek i vlasnik zemlje koji me već neko vrijeme nagovarao da pođem s njim i pregledam imanje koje je upravo kupio; želio je posebno da mu kažem šta da radi sa svojim pašnjakom. Pašnjak je, govorio je, bio jadan prizor; na trideset jutara nije bilo dovoljno trave da prehrani jednu kravu. Nisam bio oduševljen — davno sam naučio da su odsutni vlasnici zemlje uglavnom isti: traže savjet kako da unaprijede zemlju, a onda ne urade ništa, iako priznaju da su savjeti dobri. Ali kada je Basil rekao da taj novi pašnjak ima najbolji usjev korova koji je ikad vidio u životu, odmah sam poželio da idem.
Taj pašnjak bio je sjajan primjer stvaranja tla. Priroda je radila punim sjajem. Dok smo hodali posjedom, držao sam gospodinu Basilu predavanje o poboljšanju pašnjaka koje se — nadam se — zadržalo. Zapravo, predavanje je držala sama priroda. Korovi — korovi posvuda — gotovo su vikali jedan od njenih zakona na djelu. Tu su bili godišnji ambrozije (ragweed), konjski korov, razne vrste čička, prerijski „pigweed“, pelin, gvozdenica — gotovo svi naši poznati poboljšivači tla, plus još poneki vrijedni dodatak. Svaki od tih korova radio je na fibriziranju onog nekad pretučenog i prepašenog pašnjaka; pripremao zemlju za povratak trave. Gospodin Basil imao je sjajan pašnjak u nastajanju, a nije to znao.
Mnogi od nas dobro poznaju naše „stare pouzdane“ korove na pašnjacima — one koje većina smatra nepoželjnima: čičkove raznih vrsta; „tumbleweed“, ali prije nego što počne tumarati; mlječike (više vrsta); divlje mahunarke; zlatnicu, kraljicu jesenskog cvijeća; obični i divovski ambrozija — lista može biti duga u svakoj zajednici. Većina tih pašačkih korova ima duboko prodiruće korijenje. Priroda im je dodijelila važnu ulogu u održavanju zelenog pokrivača Zemlje.
Farmerima je teško povjerovati da korovi mogu koristiti njihovim livadama kada površinski izgleda suprotno. Ima mnogo dokaza da mnogi korovi žive u pratnji trave, možda na korist oboma, slično kao što su Bensonov kukuruz i portulak radili zajedno — korijenje korova vodilo je korijen kukuruza dublje u zemlju. Ali glavna vrijednost korova na travnjacima dolazi od njihove moći fibriziranja: sposobnosti da ojačaju slaba mjesta u gornjem sloju tla i ispune i ta mjesta i dublje slojeve vlaknima.
Uvijek volim braniti ambroziju (ragweed). Ti korovi su čest prizor na pašnjacima. Krave ga jedu, jer im ragweed služi kao balansirana hrana, moglo bi se reći — „goveđi vitamini“. Oni daju nešto što plemenitije vrste ispaše ne daju. A te velike nakupine ragweeda nisu istisnule travu! Ragweed brzo preuzme prostor kada trava oslabi, i obično je potrebna snažna trava da ga potisne. Ali kad se ragweed povuče, bilo čovjekovom pomoći ili zato što ga je trava nadjačala, korov ostavlja tlo u daleko boljem stanju nego kad je preuzeo.
Tokom suše 1936. mnogi pašnjaci i livade u dolini rijeke Mississippi bili su oštećeni ili potpuno uništeni — tako se činilo — neumoljivom vrućinom i vjetrovima punim prašine. U jednom trenutku izgledalo je kao da su pustinje stigle ranije nego što su proroci predviđali. Ali baš kad su pašnjaci izgledali najpustije, dogodila se nagla promjena u toj pustoj krajini. Korovi su iznikli na mnogim mjestima gotovo preko noći. Sjećam se da su se u mom kraju najviše isticale godišnje ambrozije i „crnooke sussane“ (black-eyed Susan). Autorica članka o korovima u prerijskim travnjacima ističe nešto što nije trebalo potvrdu iz prerijskih područja: „Vjerovatno nikada nema nedostatka ni raznovrsnosti ni količine sjemena korova u tlu.“ Sussane su iznikle i uspijevale tako dobro da su u cvatu izgledale kao čvrst žuti tepih — jutra i jutra njih, gdje ih ranije nismo ni primjećivali.
Ali nakon dvije sezone korova, trava se vratila na zemlju — u pašnjaku za pašnjakom — gušća nego što je bila prije suše. U konačnici, velika suša je doprla dobro mnogim hektarima travnjaka. Teške sušne godine dale su izdržljivim korovima priliku da otvore i fibriziraju tlo. Farmeri u mnogim krajevima našli su se s boljim pašnjacima tri ili četiri godine nakon suše nego što su ih imali godinama prije nje.
Često su me pitali otkud se trava pojavila. Istina je da dobar dio busena nije potpuno uginuo. Kada se tlo popravilo zahvaljujući korovima i kad se kiša vratila, zeleni izdanci brzo su izbijali iz busena koji su izgledali mrtvi. Bilo je i sjemena trave posvuda, samo je čekalo povoljne uvjete. Ta nova trava neizmjerno je doprinijela obnovi.
Korovi — a vjerojatno i trave — čini se da proizvode dvije vrste sjemena odjednom: sjeme koje lako klija kada su uvjeti povoljni i održava životni ciklus biljke; i sjeme koje najbolje klija pod nenormalnim uvjetima, kada je vrsta suočena s težom borbom za opstanak. Neki korovi proizvode sjeme koje dugo ostaje dormantno, iako izgleda da su uvjeti idealni za klijanje. Na primjer, čičak proizvodi više tipova sjemena na jednoj biljci: neka klijaju prve godine, druga druge, i tako dalje — ima ih koja ostaju dormantna i pet godina ili više. Pošto su korovi ključni za održavanje prirodne plodnosti tla, priroda se pobrinula da nikad ne dođe situacija u kojoj neće biti korova spremnih da počnu raditi kada zatreba. Samo kad je zemlja potpuno ogoljena erozijom i kada je površinski sloj zajedno sa svim sjemenom odnijet — samo tada korovi potpuno izostaju.
U nekim dijelovima naše zemlje pojavljuju se ohrabrujući znakovi da farmeri počinju shvaćati kako se mora učiniti nešto konstruktivno na popravljanju izvornih pašnjaka, koji su u mnogim područjima gotovo nestali što se tiče proizvodnje krme. Već je učinjeno nešto dobrog posla na poboljšanju pašnjaka, i taj bi se pokret mogao pokazati trajno korisnim ako krene pravim smjerom. Nije teško postići privremeni odgovor trave površnim grebanjem tla i primjenom stimulansa. No postoji opasnost da takav tretman neće izgraditi trajan pašnjak.
Kao što je već istaknuto, smrt ili slabost trave, čak i tamo gdje je previše napasivana, najvjerojatnije su posljedica zbijanja tla. Trava se ne može trajno vratiti dok se tlo ponovno ne promijeni; dok ne postane porozno. To će priroda, ako je ostavimo da radi sama, učiniti svojim korovima. Čovjek može pomoći domaćim mahunarkama, osobito onima sa snažnim korijenskim sustavom. Djetelina, zajedno s još nekoliko mahunarki, obavit će posao vlaknanja, bilo da se sije zajedno s travom ili prije nje. Korijenje trave pratit će korijenje djeteline dublje u tlo, i od toga trenutka trava će obavljati vlastito vlaknanje; graditi vlastiti trajni busen.
Kombinacija mahunarki i trave radit će isto kao kombinacija korova i trave u poboljšanju pašnjaka. Ako su korovi već preuzeli i napravili dobar posao vlaknanja, ipak bi trebalo posijati djetelinu zbog brzog dušika koji može osigurati. Mlada trava treba obilje dušika, a korovi i djetelina će to osigurati. Obrada terena u terasama i primjena vapna mogu biti nužni u mnogim područjima, a primjena fosfata iz kamena često će biti korisna. No bolje je kloniti se većine stimulansa, ako ne i svih. Izgradite svoj pašnjak na način koji nalaže priroda ako želite da traje.
9. Korovi u kompostu
Kompostiranje na farmama vrsta je gnojidbe tla koja datira još od prvih zabilježenih vremena poljoprivrede. Jedan moderni rječnik definira kompost kao „gnojidbenu smjesu”. Što zapravo ne govori mnogo, jer postoji mnogo gnojidbenih smjesa koje su daleko od pravog komposta. U uobičajenom govoru, kompost je ono što nastane kada se biljni materijal baci u jamu ili složi u hrpu negdje sa strane i ostavi da trune kako mu dođe.
No znanstveno kompostiranje slijedi daleko precizniju formulu. Pravi kompost jest mješavina biljnih sastojaka, naravno, ali obrada je složenija nego što se obično vjeruje. Zapravo, gotovo sve organsko, osim debelih trupaca, može se pretvoriti u kvalitetno gnojivo ako se slijedi odgovarajući postupak.
Vjerojatno je prvu kompostnu formulu uveo i razvio Marko Katon, rimski znanstvenik, državnik i svestrani farmer koji je živio i držao predavanja o poljoprivredi oko dvije stotine godina prije naše ere. Mislim da je Katonova kompostna formula prva koju povijest bilježi. Do pada Rima, Katonova učenja bila su vrhunac znanja o upravljanju farmom. Nema mnogo sumnje da je ovaj stari Rimljanin bio jedan od najvećih agronoma svijeta. Mnoge naše moderne poljoprivredne spoznaje on je zagovarao prije gotovo dvije tisuće godina.
Katon je snažno vjerovao u kompost kao graditelja tla. Čak se stječe dojam iz njegovih spisa da je smatrao kompostiranje i gnojenje kompostom neophodnim ako se od zemlje očekivalo da ostane visoko produktivna. Stoka se držala podjednako zbog onoga što su mogla donijeti u kompostne jame u obliku stajnjaka kao i zbog svojih ostalih koristi.
Katonova metoda zahtijevala je dvije duboke, pokrivene jame — jednu za gotov kompost, drugu za materijal koji dolazi iz staje ili s polja. Na većim imanjima jamama su upravljali ljudi koji su se dobro razumjeli u znanost kompostiranja. Kao prvi korak, Katon je zahtijevao da se sav biljni materijal najprije raspe po torovima ili iskoristi kao stelja u stajama, kako bi ga stoka dobro izgnječila pod nogama. To je činilo dvije važne stvari: razbijalo je grubu biljnju masu i osiguravalo bržu razgradnju u jamama; a spužvasti materijal upijao je tekući gnoj koji bi inače bio izgubljen. Nakon toga, sastojci su se stavljali u jamu gdje su ostajali godinu dana, uz povremeno prevrtanje radi ravnomjerne razgradnje i sprečavanja samozapaljenja.
Jedan od najzanimljivijih i najnaprednijih Katonovih principa bio je insistiranje da se sirovi materijali uvijek moraju kompostirati prije nego što se unesu u tlo. Tvrdio je da to štedi korijenju biljaka puno posla koji nije izravno povezan s njihovim rastom. Htio je da hrana bude poslužena „spremna za jelo”. Nikakvi sirovi stajnjak niti nesagrađeni materijali ne bi se smjeli izravno stavljati na tlo.
Neki sugeriraju da su Rimljani možda naučili kompostiranje od Kineza. Sumnjam u to, jer su Rimljani rabili samo suhi materijal, dok Kinezi uvijek preferiraju zelenu vegetaciju. Istina je da ni suha slama u Kini nikad ne propada uzalud, ali u mojim putovanjima tamo nisam naišao na farmera koji ne bi dao prednost zelenoj biljnoj masi. Razlog je jednostavan: zelena masa se brže razgrađuje, a neki su tvrdili i da je „brže dostupna” biljci kad se unese u tlo. Malo tko je u Kini gradio potpun kompost, premda su svi znali objasniti teoriju. Zelene korove, rekli bi, bilo bi idealno koristiti — ali ih više nema dovoljno na brdima. Često bi jednostavno nasjeckali malo zelenila koje skupe i odmah ga unijeli u tlo.
U nekoliko europskih zemalja prije izbijanja posljednjeg rata ljudi su bili daleko svjesniji važnosti komposta nego farmeri i vrtlari u Americi. Amerikanci kompost vide kao „dječji posao”; ne kao ozbiljan zadatak vrijednog farmera. „Kompost za mali vrt uz kuću je u redu”, kažu, „ali za kukuruzište? Ljudi imaju pametnijeg posla nego ručno bacati smeće u rupu i čekati mjesecima da dobiju šaku gnojiva.”
A zapravo, kompostiranje materijala u vrhunsko gnojivo jest posao za ozbiljnog čovjeka. No kompostiranje biljaka jednostavno je u usporedbi s rezultatima. Prirodni zakoni koji grade tlo obično su takvi: zahtijevaju disciplinu, ali su laki za slijediti, a nagrada je iznimna.
Engleski agronom, pokojni Sir Albert Howard, bio je bez sumnje najistaknutiji stručnjak za kompost moderne ere. Koristeći najbolje znanje iz Kine, Indije i drugih zemalja, te rezultate vlastitih istraživanja širom svijeta, stvorio je formulu koja, ako se slijedi, daje gnojivo u rangu s najboljim što ga stvara priroda.
Gnojivo napravljeno prema Howardovoj formuli obnovit će ravnotežu u slabom tlu za daleko kraće vrijeme nego većina suvremenih gnojiva koja poznajemo; a svoju kvalitetu pokazat će i u urodu, i to gotovo nevjerojatno jasno. I kvaliteta i količina bit će poboljšane. U nekim aspektima, tlo izgrađeno Howardovim kompostom može čak biti bolje kontrolirano nego netaknuto prirodno tlo, jer farmer ima cijeli proces poboljšanja tla pod svojim nadzorom.
Za potpuno objašnjenje Howardova komposta, njegovih metoda i postupaka, čitatelj se upućuje na knjigu The Soil & Health Sir Alberta Howarda.
(nastavak slijedi za tjedan dana)
Nema komentara:
Objavi komentar
OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: