nedjelja, 28. listopada 2012.

Zebra kolač od jogurta ili vrhnja

Za čas gotov!
Za slikanje su ostali samo okrajci, kako se vidi iz priloženog.
 

mjera je čaša (oko 1,8-2,0 dcl) od onog što ćete stavljati u kolač (jogurt, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje, mileram...)
2 jaja
1 čaša šećera
1 1/2 čaše brašna (ja koristim glatko tip 550) pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo
1 čaša jogurta ili kiselog mlijeka ili kiselog vrhnja (najbolji okus mi je sa što masnijim vrhnjem)
pola čaše ulja
limunova korica od pola manjeg limuna (ne treba pretjerivati sa količinom)
dvije žlice kakaa u prahu

Jaja miksati oko 15 sekundi.
Dodati šećer, pa miksati još oko 15 sekundi. 
Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, miksati dok se brašno lijepo ne umijesi u smjesu.
Dodati jogurt ili kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko, pa ulje i sve još zajedno miksati.
Pola smjese odliti u drugu posudu i umiješati dvije žlice kakaa, pa miksati da se pomiješa.
U svaku posudu staviti žlicu kojom će se uzimati smjesa. 
Tepsiju namastiti maslacem ili nekom masnoćom, posuti krušnim mrvicama ili brašnom.
U sredinu tepsije naizmjence stavljati 3 žlice jedne, pa 3 žlice druge smjese.

Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 180°C dok ne zamiriši (oko 15 minuta). Probati čačkalicom ubosti u sredinu kolača, pa ako je suha, pečeno je. Ako je mokra od smjese, peći još par minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj i malo otškrinutoj pećnici da se hladi oko 10 minuta, pa ga onda izvaditi. Tako neće "pasti".

Ja sam pekla u tepsiji 30x20 cm, zato je nizak. Ako želite da bude višlji, a tada se i pruge bolje istiću, onda pecite u manjoj tepsiji ili radite duplu smjesu.


 


Pečeni kolač:

Broj komentara: 7:

Đolić Livada bb kaže...

wow! ovo mi nikad ne bi ispalo ovako sacršeno :D Kad pravim mramorni uvijek na kraju bude taman sa trč trč pa malo svijetlog. Baš ću provat ovako, javim jel ispalo!

Nada kaže...

Kad se najmanje brineš kako će ti ispasti, onda obavezno ispadne savršeno. Bar je kod mene često takav slučaj.
Smjesa za mramorni se ne može ovako formirati jer je puno gušća, zato ako hoćeš dobiti ovakve šare, moraš imati tekuću smjesu. Pozdrav!

Ninočka kaže...

Sve pohvale za recept ali i za blog :)

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Hvala lijepa!

Saša Karlovac kaže...

Odlično mi je ispao. Umjesto kakao-a u prahu (kojeg nisam imao) sam otopio na malo margarina tri reda čok. za kuhanje. Ovo mi je prvi kolač u životu koji mi je ispao dobro. :) Hvala!

Nada (probajovako.blogspot.com) kaže...

Ja sam sretna koliko i Vi! Lijepo mi je pročitati ovakav komentar. Puno Vam Hvala!

Anonimno kaže...

Blog je odličan! Naletjela sam na njega kad sam tražila recept za pogačice od lisnatog...našla vašu "koliko-toliko" verziju i bila pre pre prezadovoljna! Sada sam u potrazi za nečim novim za Božić i Novu, pa mi je prvi izbor Vas blog.. a i ovaj Zebra kolač mi je privlačan, pa ću i njega ispeći. Vaš način na koji opisujete postupak izrade kolača mi se jako sviđa...i što napišete sve one "sitnice" koje su, u biti, presudne da bi kolač uspio, a mnogi ih izostavljaju. Hvala i nadam se da čete nastaviti pisat nove recepte, koje jedva čekam isprobati!

Lijep pozdrav iz Čakovca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...