ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Čupavci po receptu Mire Vučetić

Čupavci mogu biti meki, žilavi, suhi, sočni... mogu upiti više ili manje čokoladnog umaka... sve ovisi o receptu. Moja mala obitelj se odlučila da su joj ovi najbolji, pa ih dosta često radim. Budu jako mekani i upiju debeli sloj čokoladnog umaka.


 

Biskvit: 
50 g maslaca
200 g šećera
2 žutanjka
300 g brašna (ja koristim glatko tip 550)
1 paketić praška za pecivo
2 dcl mlijeka
2 bjelanjka

Maslac omekšati na sobnoj temperaturi, pa miksati dok ne postane pjenast. U njega umiksati šećer i jedan po jedan žutanjak. Brašno prosijati sa praškom za pecivo. U smjesu umiksati naizmjence brašno i mlijeko.
Izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, pa lagano kuhačom umiješati u smjesu.
Uliti smjesu u maslacem namazanu i krušnim mrvicama posutu tepsiju, veličine oko 20x30 cm i poravnati površinu. Peći u zagrijanoj pećnici oko 25-30 min, na 180°C. Ne vaditi odmah van vrući biskvit, jer će se slegnuti zbog nagle promjene temperature. Ostaviti da se malo ohladi u poluotvorenoj pećnici, pa ga onda izvaditi da se ohladi do kraja. Izrezati kockice, (ja režem 3x3 cm) umakati jednu po jednu u umak, pomažući si sa dvije vilice, da ne prljate ruke, zatim provaljati u kokosu, pa slagati na pek papir ili alu foliju da se malo stvrdnu i prosuše.

Čokoladni umak:
2 dcl mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
200 g šećera
200 g maslaca

200 g kokosa 


U zdjelicu uliti mlijeko, dodati natrganu čokoladu, maslac narezan na kockice i šećer pa staviti na laganu vatru i miješati da se sve otopi i poveže. Nek još pomalo i kuha, pa kad je smjesa postalo malo gušća (ali nije to previše bitno, ako vam se žuri, dovoljno je da se samo dobro sve poveže) maknuti sa vatre da se ohladi do mlakog, pa umakati kockice biskvita. Ako režete velike kocke, možda vam ostane viška umaka, pa ga možete upotrijebiti kao preljev za palačinke ili kao topli napitak sa mlijekom, ili možete u njega dodati ribane kekse i orahe i lješnjake, malo ruma, pa raditi kuglice i uvaljati ih u kokos ili šećer.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...