10 studenoga 2012

Pečene jabuke







Mirišljave, tople jabučice za hladne večeri. Brzi desert koje su djeci prije često pripremale bake i mame... Ovo se radi samo sa prirodno uzgojenim jabukama kojima se smije pojesti kora.

Neka jabuke budu podjednake veličine kako bi se se sve jednako ispekle.
Jabuke oprati i poslagati u tepsiju jednu do druge.
U tepsiju uliti malo vode, toliko da pokrije dno, da se jabuke ne zalijepe za dno.
Staviti u toplu pećnicu da se peku oko 25 minuta, na 180°C.
Prilikom pečenja jabuke se napuhnu, pa im onda koža popuca i to je znak da su pečene.
Mogu se prije pečenja izbosti vilicom, pa neće popucati, ali tada izgube sokove i postanu suhe.
Mogu se još vruće posuti šećerom u prahu i cimetom.
Najbolje su dok se jedu tople, ali su fine i kad su potpuno hladne.

2 komentara:

  1. Hvala mnogo na podsjecanju ,bila.sam zaboravila ali eto ti me.podsjeti tako da sad zimi će mi biti poslastica

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: