ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

8 recepata: Prhke školjkice (Siromaškice),Trobojne kokos kocke, Non plus ultra, Polumjeseci ili štangice od oraha, Šape (pracne), Žele rolada, Breskvice


na slici su s lijeva na desno: Prhke školjkice (Siromaškice),Trobojne kokos kocke, Non plus ultra, Polumjeseci ili štangice od oraha, Šape (pracne), Žele rolada, Breskvice

Starinske prhke školjkice (Siromaškice)


Od ove mjere ispadne 12 školjkica dužine oko 8 cm. Originalni recept sam prepolovila, jer je nama dosta 12 komada.

325 g brašna (uvijek koristim glatko tip 550)
170 ml ulja
170 ml vruće vode (ne mora biti jako vruća)

marmelada, nutela, zaslađeni sir... za punjenje
šećer u prahu za uvaljati kolačiće

Pomiješati ulje sa toplom vodom, uliti u brašno (kojem se može po želji dodati malo šećera ako marmelada nije slatka, već kiselkasta), pa rukom umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. To je za čas gotovo, ma niti 20 sekundi. 
Uzimati od smjese kuglice, na dlanu kuglicu pritisnuti da nastane krug debljine oko pola cm, staviti punjenje, preklopiti da se dobije oblik školjkice, čak nije ni potrebno pritiskati rubove, jer mi nikad pekmez nije iscurio, ali ako se bojite, slobodno malo prstima pritisnite rubove. Ja to sve radim na dlanu, ne stavljam tijesto na radnu površinu.
Može se tijesto i razvaljati, pa izrezivati krugove ili kvadrate, pa preklapati u kiflice, kako god tko želi.
Peći na 200°C dok ne porumene. Mislim da je to oko 15 min, ne više. Ne smiju se prepeći (kao ni jedan kolač sa prhkim tijestom, jer onda budu tvrdi, a ne prhki).
Još tople uvaljati u šećer u prahu. 
Mislim da će se oduševiti svatko tko ih proba. 


Trobojne kokos kocke


Jednostavne za napraviti, jako sočne.

Biskvit:

4 jaja

12 žlica šećera

1 dl ulja

1 dl mlijeka

12 žlica brašna tip 550 pomiješanih sa 1 praškom za pecivo

2 žlice kakaa


Krema:

pola litre mlijeka

3 žlice brašna tip 550

100 g kokosa

10 žlica šećera


Mekana čokoladna glazura:

100 g čokolade za kuhanje

3 žlice šećera

5 žlica mlijeka

1 žlica maslaca



Jaja i šećer miksam oko 4 minute, miksajući dodajem  redom ostale sastojke. Podijelim smjesu na pola, pa u jednu polovicu dodam kakao.

Kakao smjesu izlijem u namašten i mrvicama ili brašnom posut pleh (20 x 30), pa stavm peći u vruću pećnicu na 180°C oko najviše 15 minuta, da se ne prepeče.

Za to vrijeme napravim kremu kao što se radi puding. Od mlijeka oduzmem par žlica koliko je potrebno da se pomiješa u glatku masu sa šećerom i brašnom, pa kad mlijeko zakuha, maknem sa vatre i miješajući ulijem smjesu brašna i šećera. Vratim natrag na vatru i kuham miješajući još par minuta da se brašno skuha. Ubacim kokos i krema je gotova. 

Kremu prelijem preko biskvita, poravnam, pa prelijem drugu polovicu biskvita. Pečem do kraja dok ne bude posve pečeno. Čačkalica ubodena u sredinu kolača kad ju izvadim moa biti suha, a ne ljepljiva od ostataka kolača.

Na ohlađeni kolač prelijem čokoladnu glazuru (sve stavim zajedno u posudicu, rastopim na najlaganijoj vatri ili mikrovalki (ne smije kuhati) i čim se poveže prelijem preko kolača) i posipam kokosom.


Non plus ultra

Recept iz stare zbirke recepata "Kuharica bolnice Crvenog križa" iz 1916. god.Mekani, prhki, nježni, starinski keksići. 

Prhko tijesto:

280 g brašna tip 550

250 g maslaca

3 žumanjka

40 g šećera

1 vanilin šećer


Nadjev:

3 bjelanjka

280 g šećera u prahu


marmelada za spajanje kolačića


Tijesto:

Maslac omekšam na sobnoj temperaturi. Ako koristim još hladan maslac, onda ga direktno iznad brašna nožem režem na male ploškice ili naribam na ribež (otvori za ribanje jabuka za štrudlu). Maslac zajedno sa brašnom drobim rukama, tako da se maslac dobro umrvi u brašno. Dodam malo razmućene žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa umijesim glatko tijesto koje stavim u prozirnu foliju ili plastičnu vrećicu i stavim u hladnjak na pola sata.

Nakon toga razvaljam tijesto na pobrašnjenoj podlozi i izrezujem oblike prema želji.Ja izrezujem najmanjom čašicom za rakiju koju svaki put "umočim" u brašno da se tijesto ne zalijepi za čašicu. Kružiće stavim na pek papir ili na namašćenu i brašnom posutu tepsiju. Na njih naštrcam nadjev i pečem na 160°C ne predugo, jer trebaju ostati svijetli.


Nadjev:

Bjelanjke istučem u čvrsti snijeg, dodam šećer i miksam još tako dugo dok smjesa ne postane glatka, sjajna i čvrsta.

Neki kažu da smjesu od bjelanjaka još treba tući na pari da se nebi kasnije puslice odljepljivale od keksa, ali ja to ne radim. Mnogi imaju problema sa otpadanjem puslica, ali nije to tragedija koja se ne bi dala spasiti. I meni se to ponekad događa.

Mislim da je presudna temperatura pečenja. Ako se peku na prejakoj vatri, puslice će se prenaglo napuhnuti, stvoriti će se šupljina u njima i neće se imati čime držati za keks. Zato ih pečem na 160°C i tada mi ne otpadaju. 

Ako bi vam otpadali, napravite kremu iz mog recepta za bijelu pitu, pa stavite na keksiće i na to nalijepite puslice, ali tada i ne morate lijepiti dva i dva keksića. Jednom sam se snašla na taj način i nastao je novi kolačić koji je fantastičnog okusa, a mojoj kćeri omiljen.

Ponekad sve uspije kako treba, ponekad se puslice razliju po keksiću, pa dobijete oblik kao  na slici ispod, ali meni su i takvi lijepi.









Polumjeseci ili ploške sa orasima


Također jedan od starinskih kolača. Meni je najfiniji od lješnjaka.


Biskvitna podloga: 

150 g maslaca

150 g šećera

150 g mljevenih oraha ili poprženih lješnjaka

70 g brašna pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo

snijeg od 4 bjelanjka


Maslac i šećer pjenasto izmiksam, dodam orahe i brašno sa praškom za pecivo, pa lagano umiješam snijeg od bjelanjaka.

Pečem na 180°C, u namašćenom i mrvicama posutom plehu ( 30 x 30) i na pečeno prelijem preljev od žutanjaka.


Preljev od žutanjaka:

4 žutanjka

150 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

Žutanjke pjenasto umutim sa šećerima dok ne posvijetle i ne udvostruće volumen. Prelijem po tijestu i ispečem do kraja. Preljev ne smije posmeđiti već se samo osušiti i tad kolač izvadim van. Još topli kolač premažem kremom.


Krema:

1 dl mlijeka

100 g oraha

100 g maslaca

100 g šećera

100 g čokolade

i još malo mljevenih oraha za posipanje

Mlijeko i šećer zakuham, u vruće dodam orahe, čokoladu i maslac. Premažem kolač i pospem orasima.

Ohlađeni kolač izrezujem oblikom za polumjesece, a naravno može se rezati i na ploške, kocke, rombove, trokute...





Šape sa svinjskom masti

3 šalice brašna
2 šalice oraha
1 šalica šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 šalica masti
2 jaja

Brašno, orahe i šećer pomiješati, jaja kratko izmiješati pjenjačom ili vilicom, pa zajedno sa mašću dodati svemu ostalom. Rukama umijesiti kompaktnu kuglu. 
U slučaju da se mrvi dodati 2 žlice mlijeka. Meni se to nikada nije događalo, jer sam koristila jaja veličine "L", pa nije bilo potrebno dodavati još tekućine. 
Tijesto omotati folijom i neka odmori 15 minuta u hladnjaku. Modlice za šape treba namastiti ili nauljiti i posuti oštrim brašnom, pa puniti kuglicama tijesta koje treba utisnuti u modlicu. ne puniti do vrha jer jako narastu. Dovoljno je ostaviti jednu trećinu praznu. Peći 15 - 20 min u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Pečene izvaditi, pa vruću modlicu preokrenuti, ( ruke zaštititi kuhinjskom rukavicom ili krpom) lupnuti po dnu  drškom od noža da bi šapa ispala. Najbolje ispadaju iz kalupića kad se malo ohlade, ali budu još uvijek vruće. Još tople uvaljati i šećer u prahu. 
Da bi postigle najljepši okus i mekoću moraju stajati u zatvorenoj posudi par dana.

Marijina najdraža žele rolada u oblatni


Ovo je omiljena rolada moje kćeri. Pošto voli žele bombone i čokoladu, kreirala sam za nju ovaj recept prije nekoliko godina i od tada je svaki Božić i Uskrs na našem stolu.
Odlična je, naravno i bez žele bombona. Probajte, napravite ju po svojoj želji.

Količina za jednu manju oblatnu (27 x 37 cm):
150 g maslaca
100 g šećer u prahu
100 g čokolade za kuhanje
50 g mljevenih keksa
50 g mljevenih oraha
1 žlica kakaa u prahu
žele bomboni
1 kom oblatne
Maslac sobne temperature i šećer pjenasto umutiti mikserom (oko 10-15 sekundi). Dodati otopljenu čokoladu koja ne smije biti vruća, već samo topla, u tekućem stanju. Dodati kekse, orahe i kakao, te kratko pomiješati u jednoličnu masu.
Oblatnu položiti na vlažnu kuhinjsku krpu i prekriti još jednom kuhinjskom krpom, pa kad oblatna omekša namazati ju nadjevom, rasporediti žele bombone narezane na kockice i umotati ju u roladu.
Umotati roladu u suhu krpu ili papir i staviti na hladno da se prosuši i nadjev stisne. Nakon  otprilike 6-8 sati može se rezati i jesti.

Breskvice sa masti po receptu moje tete Marije

Volim ih jer su odmah mekane i prhke, ne treba čekati drugi dan da bi omekšale.



Mjera je šalica od 240 ml (koristim dozator od "1 cup")

Sastojci: 
2 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
4 1/2 šalice glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 šalica masti (sobne temperature)
prstohvat soli

Jaja i šećer kratko izmiksati, dodati mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju mast i sol. 
Ako je mast slana, ne treba dodavati sol!
Rukama zamijestiti glatko tijesto, oblikovati kuglu, omotati prozirnom folijom i ostaviti da odmara u hladnjaku oko 30 min.
Formirati male kuglice promjera oko 2 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min, dok malo ne porumene.
Izvaditi iz pećnice, čim se malo ohlade pažljivo im izdubiti sredinu malom žličicom ili nožićem. Najlakše se dube dok su tople, pa treba početi odmah, da se ne ohlade.
Izdubljeno tijesto izmrviti prstima i njih koristiti za nadjev. Za njega mi je teško napisati točan recept, ali otprilike bude ovako: 
Obično stavim dvije žlice ruma, žlicu marmelade od marelica, žlicu kakao praha, dvije žlice maslaca otopljenog u 1 dl mlakog mlijeka (trajnog !), dvije žlice šećera da poništi gorčinu kakaa. Ako stavljam orahe, onda ih prethodno zagrijem u pećnici na 180 °C, oko 10 minuta, da im se pojača aroma. Vruće ih protrljam između dlanova da se skine tanka kožica i onda ih sameljem na mašinu.
Ako nema dovoljno izdubljenog tijesta može se upotrijebiti mljevene petit kekse, napolitanke, čajne kolutiće...

Jako jednostavne breskvice (detaljan opis za početnike)


Jednostavan recept za breskvice od prhkog tijesta 3-2-1. To znači 3 dijela brašna, 2 dijela, maslaca i 1 dio šećera. To je osnova ove vrste tijesta, a dalje se mogu dodavati sastojci prema želji.
Sa ovim tijestom se breskvice brzo umijese i mogu se jesti već isti dan. Ne moraju odstajati par dana da bi omekanile. 

300 g brašna (može samo glatko 550)
200 g maslaca
100 g šećera + prstohvat soli
pola paketića praška za pecivo (nije obavezno, ali ja ga stavim da bude prhkije)
1 jaje

Brašno pomiješati sa praškom sa pecivo (probajte jednom sa i jednom bez praška da vidite što vam više odgovara).
Maslac sobne temperature ubaciti u brašno, pa ga prstima udrobiti, dodati šećer, sol i jaje, pa prstima umijesiti tijesto da se sve poveže. Ne smije se puno i dugo mijesiti jer postaje preprhko i lomi se kod oblikovanja. Sa prhkim tijestom se radi brzo.
Ako je tijesto jako mekano stavite ga pokrivenog plastičnom folijom u hladnjak na 20 min da se maslac u njemu malo stvrne.
Na pleh staviti papir za pečenje (ili namastiti i pobrašniti). Otkidati komadiće tijesta i dlanovima oblikovati loptice veličine trešnje. Stavljati jednu do druge sa razmakom od 2 cm kako se nebi slijepile kad se napuhnu.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu (oko 170°C), peći dok odozdo ne dobiju zlaćanu boju. Može se pećnica otvarati i provjeravati, ništa se neće dogoditi, samo budite brzi da ne izađe puno vrućeg zraka. Na brzinu odignite breskvicu nožem da vidite jeli odozdo pečena.

Lim sa pečenim breskvicama izvadite van, drugi stavite unutra (ako imate toliko) i nakon što se toliko ohlade da ih možete držati u rukama, počnite jednoj po jednoj žličicom ili nožićem dupsti sredinu. (pazite da se ne prepeče druga tura dok ste zaokupljeni ovim poslom)
Stavite breskvicu na sredinu dlana, a drugom rukom ju ukrug lagano izdubite. Nemojte preduboko da ne pukne. Vježbajte ako imate vremena. Ako vam se žuri ili vam pucaju, nemojte ih dupsti, već pustite da se ohlade, pa ih spajajte nadjevom kojeg ste umjesto sa izdubljenim sadržajem napravili od samih breskvica ili upotrijebiti mljevene kekse.

Kad su breskvice pripremljene, puniti ih (ili spajati) nadjevom.
Zatim u jednu malu zdjelicu uliti 10 jušnih žlica vode i dodati pola bočice arome (ja koristim jagodu, malinu, breskvu, kiwi...). 
U drugu zdjelicu staviti običan kristal šećer.
Gotovu breskvicu sa obje strane premazati kistom malo umočenim u aromu i lagano utisnuti u šećer koji će se zalijepiti na vlažnu površinu.
Nemojte ih jako močiti jer upijaju jako puno tekućine. Kist umočite, pa po rubu zdjelice ocijedite višak i tek tada premažite breskvicu i utisnite u šećer. 

Za nadjev ja nemam recept jer stavljam ono što u tom trenutku imam kod kuće:
Uglavnom trebalo bi upotrijebiti izdubljeni sadržaj (usitniti ga dobro da nastanu mrvice, pa dodati: 

  • neki pekmez prema vlastitoj želji, 
  • zasladiti šećerom u prahu ako nije dovoljno slatko, 
  • dodati mljevenih oraha ili lješnjaka ako imate i volite, 
  • dodati istopljenu čokoladu ili kakao u prahu
  • dodati rum ako volite njegovu aromu...

Moja svekrva je nadjev radila od izdubljenih i polomljenih breskvica + pjenasto umućeni maslac + kakao + šećer + rum + malo limunovog soka. 

Ako želite još jednostavnije: Polovice breskvica slijepite npr. pekmezom, čokoladom... kistom nanesite pekmez razrijeđen sa vodom ili rumom, pa ih uvaljajte u šećer.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...