ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Prijedlog za blagdanske kolače: Trobojne kokos kocke, Non plus ultra, Polumjeseci ili štangice od oraha


na slici su s lijeva na desno: trobojne kokos kocke, non plus ultra i polumjeseci sa orasima


 Trobojne kokos kocke


Jednostavne za napraviti, jako sočne.

Biskvit:

4 jaja

12 žlica šećera

1 dl ulja

1 dl mlijeka

12 žlica brašna tip 550 pomiješanih sa 1 praškom za pecivo

2 žlice kakaa


Krema:

pola litre mlijeka

3 žlice brašna tip 550

100 g kokosa

10 žlica šećera


Mekana čokoladna glazura:

100 g čokolade za kuhanje

3 žlice šećera

5 žlica mlijeka

1 žlica maslaca



Jaja i šećer miksam oko 4 minute, miksajući dodajem  redom ostale sastojke. Podijelim smjesu na pola, pa u jednu polovicu dodam kakao.

Kakao smjesu izlijem u namašten i mrvicama ili brašnom posut pleh (20 x 30), pa stavm peći u vruću pećnicu na 180°C oko najviše 15 minuta, da se ne prepeče.

Za to vrijeme napravim kremu kao što se radi puding. Od mlijeka oduzmem par žlica koliko je potrebno da se pomiješa u glatku masu sa šećerom i brašnom, pa kad mlijeko zakuha, maknem sa vatre i miješajući ulijem smjesu brašna i šećera. Vratim natrag na vatru i kuham miješajući još par minuta da se brašno skuha. Ubacim kokos i krema je gotova. 

Kremu prelijem preko biskvita, poravnam, pa prelijem drugu polovicu biskvita. Pečem do kraja dok ne bude posve pečeno. Čačkalica ubodena u sredinu kolača kad ju izvadim moa biti suha, a ne ljepljiva od ostataka kolača.

Na ohlađeni kolač prelijem čokoladnu glazuru (sve stavim zajedno u posudicu, rastopim na najlaganijoj vatri ili mikrovalki (ne smije kuhati) i čim se poveže prelijem preko kolača) i posipam kokosom.


Non plus ultra

Recept iz stare zbirke recepata "Kuharica bolnice Crvenog križa" iz 1916. god.Mekani, prhki, nježni, starinski keksići. 

Prhko tijesto:

280 g brašna tip 550

250 g maslaca

3 žumanjka

40 g šećera

1 vanilin šećer


Nadjev:

3 bjelanjka

280 g šećera u prahu


marmelada za spajanje kolačića


Tijesto:

Maslac omekšam na sobnoj temperaturi. Ako koristim još hladan maslac, onda ga direktno iznad brašna nožem režem na male ploškice ili naribam na ribež (otvori za ribanje jabuka za štrudlu). Maslac zajedno sa brašnom drobim rukama, tako da se maslac dobro umrvi u brašno. Dodam malo razmućene žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa umijesim glatko tijesto koje stavim u prozirnu foliju ili plastičnu vrećicu i stavim u hladnjak na pola sata.

Nakon toga razvaljam tijesto na pobrašnjenoj podlozi i izrezujem oblike prema želji.Ja izrezujem najmanjom čašicom za rakiju koju svaki put "umočim" u brašno da se tijesto ne zalijepi za čašicu. Kružiće stavim na pek papir ili na namašćenu i brašnom posutu tepsiju. Na njih naštrcam nadjev i pečem na 160°C ne predugo, jer trebaju ostati svijetli.


Nadjev:

Bjelanjke istučem u čvrsti snijeg, dodam šećer i miksam još tako dugo dok smjesa ne postane glatka, sjajna i čvrsta

Neki kažu da smjesu od bjelanjaka još treba tući na pari da se nebi kasnije puslice odljepljivale od keksa, ali ja to ne radim. Mnogi imaju problema sa otpadanjem puslica, ali nije to tragedija koja se nebi dala spasiti. I meni se to jednom dogodilo.

Mislim da je presudna temperatura pečenja. Ako se peku na prejakoj vatri, puslice će se prenaglo napuhnuti, stvoriti će se šupljina u njima i neće se imati čime držati za keks. Zato ih ja pečem na 160 i tada mi ne otpadaju. 

Ako bi vam otpadali, napravite kremu iz mog recepta za bijelu pitu, pa stavite na keksiće i na to nalijepite puslice, ali tada nemojte lijepiti dva i dva keksića. Ja sam se jednom snašla na taj način i nastao je novi kolačić koji je fantastičnog okusa.


Polumjeseci ili ploške sa orasima

I to će jednom postati starinski kolač, ako već nije. Ja ga poznajem već 20 godina. Moram napomenuti da je najbolji od preprženih lješnjaka.


Biskvitna podloga: 

150 g maslaca

150 g šećera

150 g mljevenih oraha ili poprženih lješnjaka

70 g brašna pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo

snijeg od 4 bjelanjka


Maslac i šečer pjenasto izmiksam, dodam orahe i brašno sa praškom za pecivo, pa lagano umiješam snijeg od bjelanjaka.

Pečem na 180°C, u namašćenom i mrvicama posutom plehu ( 30 x 30) i na pečeno prelijem preljev od žutanjaka.


Preljev od žutanjaka:

4 žutanjka

150 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

Žutanjke pjenasto umutim sa šećerima dok ne posvijetle i ne udvostruće volumen. Prelijem po tijestu i ispečem do kraja. Preljev ne smije posmeđiti već se samo osušiti i tad kolač izvadim van. Još topli kolač premažem kremom.


Krema:

1 dl mlijeka

100 g oraha

100 g maslaca

100 g šećera

100 g čokolade

i još malo mljevenih oraha za posipanje

Mlijeko i šećer zakuham, u vruće dodam orahe, čokoladu i maslac. Premažem kolač i pospem orasima.

Ohlađeni kolač izrezujem oblikom za polumjesece, a naravno može se rezati i na ploške, kocke, rombove, trokute...




Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...