25 rujna 2015

Džem od dunja (jednostavno, bez guljenja kore)




Ako radite džem od dunja, domaćih i nešpricanih, evo jedan savjet od mene: nemojte guliti dunje jer je teško i gubi se puno pektina kojeg ima u kori. Dunje operite, očistite, narežite na pola ili četvrtine, stavite u tepsiju, podlijte čašu do dvije vode i pecite u pećnici na 200°C oko 30 min. Dunje će zajedno sa kožicom lijepo omekšati. 
Kada su pečene, doda se šećer, sve se pomiješa u kašu, meni je najlakše sa štapnim mikserom.
Ako je pregusto, doda se voda kako bi štapni mikser lakše radio i da se postigne gustoća koja nam odgovara za džem.
Tada se sve još stavi kuhati ili peći u pećnicu uz povremeno miješanje kako bi smjesa bila vruća da se može spremiti u staklenke. 
Ja obično oprane staklenke stavim grijati u pećnicu, a za to vrijeme na peći kuham džem dok se dovoljno ne zagrije. Treba često miješati da ne zagori. 
Vrući džem sipam u vruće staklenke, odmah zatvaram sa metalnim poklopcima i napunjene staklenke stavljam u zagrijanu pećnicu da se griju na 90°C oko 20 minuta. Ne treba duže jer je džem već prethodno dovoljno vruć. Ostavim ih u pećnici dok se sasvim ne ohlade. Tako se staklenke steriliziraju i vakumiraju, pa se džem ne kvari ni nakon godinu dana.
Nije na odmet poklopce ostaviti par minuta u alkoholu ili rakiji, ali nije presudno, jer vrućina u pećnici učini svoje.

Točne omjere za džem nemam, jer nisu dunje uvijek iste slatkoće. Ove godine su malo kiselije, pa sam stavila na 1 kg pečenih dunja 800 g šećera.  Ponekad je dovoljno 500 g ili manje, jer ne vole svi slatko, a šećer se kasnije lako doda u samom kolaču za kojeg koristim džem.




 

3 komentara:

  1. Draga Nado, slazem se da je ovo vrlo jednostavno i prakticno. I najbolje od starih sorti. Ja volim da ostane i poneki komadic da zubi imaju sta raditi.🤭
    Znala sam ih ispeci sa vrlo malo vode, secera i ruma i vruce i sve ostalo kao i ti.Tako ostanu komadici i moze kao dodatak vocnoj salati. Pozz Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je puno bolje kada ima komadića, u pravu si. Ovo s rumom i voćnom salatom je super opcija. Hvala.

      Izbriši
  2. Hvala ti na svemu. ...

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: