srijeda, 11. srpnja 2012.

Nabujak od kelja

Moja mama nikad nije radila nabujak od kelja, pa tako ja nisam za njega znala sve dok ga  nisam prije nekih 10 godina probala i dobila recept od kolegice na poslu.
Od tada ga radim dosta često, mada poslije njega ima malo više zamazanih lonaca. 


Količina sastojka nije presudna, ja sam samo prvi puta "slijepo" slijedila recept, a kasnije samo uzmem svega otprilike, prema iskustvu. 

1/2 kg mljevenog mesa
1 kg kelja
1 čaša riže (ja mjerim čašom od kiselog vrhnja)
3 velike žlice istopljene masnoće (ja stavim mast)
1 glavica luka
3 jaja
1 čaša kiselog vrhnja
sol, papar

po želji (za preliti): 1 čaša kiselog vrhnja i 1 jaje

Rižu skuhati u slanoj vodi, pa ocijediti višak vode. Rižu ostaviti u posudi sa strane.

Na vanjskim listovima kelja se obično nalazi dosta zemlje i pijeska, pa ih je potrebno odvojiti sa glavice i dobro oprati pod mlazom vode, zatim narezati na manje komade. Ostatak glavice najprije narezati, pa dobro oprati i ocijediti. Staviti u lonac vodu, posoliti, staviti na vatru, a dok voda zakipi, raditi dalje:

Crveni luk narezati, ispržiti na masnoći, dodati meso, pa pirjati uz dolijevanje vode oko 15 minuta. Kada je meso pirjano i ostane na samoj masnoći, dodati rižu, kiselo vrhnje, sol, papar i nasjeckani češnjak.

Kada je voda zakipila, ubaciti kelj, kuhati dok ne omekša, pa ga izvaditi i umiješati u prethodnu smjesu.
Dodati žumanjke i dobro izmiješati. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, pa lagano umiješati u smjesu.

 

Izliti sve u posudu za pečenje premazanu masnoćom i posutu krušnim mrvicama.

Po želji: Kiselo vrhnje razmutiti sa jednim jajem, pa zaliti preko nabujka. Neki to ne rade, ali meni je tako puno ukusnije.

Dužina pečenja ovisi o debljini nabujka. Ako je u velikoj posudi, onda je tanji, ako je u manjoj onda je deblji. U sredinu nabujka upiknuti suhu čačkalicu,  štapić za ražnjiće ili oštricu noža i odmah izvaditi. Ako je štapić ili nož suh - pečeno je, ako su se na njega zalijepili komadići smjese, treba još peći.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...