subota, 26. svibnja 2018.

Breskvice sa masti, po receptu moje tete Marije

Volim ih jer su odmah mekane i prhke, ne treba čekati drugi dan da bi omekšale.




Mjera je šalica od 240 ml (koristim dozator od "1 cup")

Sastojci: 

2 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
4 1/2 šalice glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 šalica masti (sobne temperature)
prstohvat soli

Jaja i šećer kratko izmiksati, dodati mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju mast i sol. 
Ako je mast slana, ne treba dodavati sol!
Rukama zamijestiti glatko tijesto, oblikovati kuglu, omotati prozirnom folijom i ostaviti da odmara u hladnjaku oko 30 min.
Formirati male kuglice promjera oko 2 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min, dok malo ne porumene.
Izvaditi iz pećnice, čim se malo ohlade pažljivo im izdubiti sredinu malom žličicom ili nožićem. Najlakše se dube dok su tople, pa treba početi odmah, da se ne ohlade.

Izdubljeno tijesto izmrviti prstima i njih koristiti za nadjev. Za njega mi je teško napisati točan recept, ali otprilike bude ovako: 
Obično stavim dvije žlice ruma, žlicu marmelade od marelica, žlicu kakao praha, dvije žlice maslaca otopljenog u 1 dl mlakog mlijeka (trajnog !), dvije žlice šećera da poništi gorčinu kakaa. Ako stavljam orahe, onda ih prethodno zagrijem u pećnici na 180 °C, oko 10 minuta, da im se pojača aroma. Vruće ih protrljam između dlanova da se skine tanka kožica i onda ih sameljem na mašinu.
Ako nema dovoljno izdubljenog tijesta može se upotrijebiti mljevene petit kekse, napolitanke, čajne kolutiće...












Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...