ukrasni (ali jestiv) kelj u posudi na mojoj terasi |
Imati berbu svog povrća tokom zime je velika blagodat. Naravno, trebalo se potruditi na vrijeme i odraditi sjetvu u roku, posaditi biljke na gredice, hraniti ih i braniti kako bi zimu dočekale otporne i jake.
U mom vrtu nema velikih problema sa ušima, gusjenicama i stjenicama koje su inače poznate po tome da nam mogu dosta zagorčati život kada su kupusnjače u pitanju, ali zato su puževi dali sve od sebe da dobro zapamtim ovu sezonu.
Morala sam biti tri koraka ispred njih, misliti i planirati puno unaprijed i sve svoje aktivnosti u vrtu (sjetvu, sadnju, zalijevanje, prihranu, košnju, malčiranje, pa i berbu) potpuno prilagoditi tome da su oni tu i da nemaju namjeru nikuda otići.
Od velike pomoći je bio moj muž koji je čitavu sezonu stavljao na gredice mamce tj. hranilice s kukuruzom, skupljao puževe s gredica rano ujutro i kasno navečer, često kosio i održavao staze i okolni prostor oko gredica... Preuzeo je na sebe taj dio borbe s puževima i odradio lavovski posao. Ja sam biljke zaštićivala mrežastim vrećicama i to se također pokazalo kao odlična metoda.
sjeveroistočni dio mog vrta pod snježnim pokrivačem
Dolaskom zime, konačno smo odahnuli i mi i naše biljke. Sada slijedi nagrada za naš trud. Visoke biljke poput mahuna, kukuruza, suncokreta, pedate, malabarskog špinata i ostalih su završile svoju vegetaciju s prvim mrazom, a kupusnjače su preuzele dominaciju u vrtu. Lisnati keljevi i raštike izgledaju kao kraljevi. Neki su viši od mene.
Glavičasti keljevi iz proljetne sjetve su formirali lijepe velike glavice, a za njima slijede mlađi, posijani u srpnju. Porilukovi, blitve, salate, brokule, mladi luk... odlična su zimska hrana i najbolja motivacija za novu sezonu. Na slikama ispod su najfotogeničniji keljevi i raštike, salate i ostala ekipa iz mog vrta, slikano prije par dana.
Ispod slika ćete naći tri recepta sa raštikom koja je u ovo vrijeme najukusnija za jelo.
Ispod slika ćete naći tri recepta sa raštikom koja je u ovo vrijeme najukusnija za jelo.
Također imate i nekoliko stranica iz stare zbirke recepata nekadašnje revije "Svijet", a ako vam se sviđa, možete ju preuzeti sa linka kojeg sam vam postavila.
Rižot s raštikom
Za ovo jelo potrebni su samo:
raštika
češnjak
riža
maslinovo ulje
sol
malo vina, po želji
parmezan
U dubljoj tavi na maslinovom ulju kratko popržiti sitno nasjeckani češnjak, dodati narezanu raštiku, posoliti i pirjati oko 5 min.
Dodati rižu i kada upije svu vodu koju je pustila raštike, dodati bijelog vina i kuhati, uz povremeno dodavanje vode ili povrtnog temeljca, dok riža ne bude kuhana.
Pri kraju se može ubaciti kockicu parmezana da se topi ili ga direktno naribati u tanjur.
Raštika je najbolja bez ikakvih začina. Maslinovo ulje i sol su više nego dovoljni.
Raštika na starinski
način
1kg raštike
0,5 kg krumpira
jedna konzerva pelata
1 manji luk
1 manja glavica češnjaka
maslinovo ulje, sol, papar
Raštici ukloniti tvrde stabljike, a zeleni dio narezati na trake. Krumpir narezati na veće kocke. Ako je raštika mlada stavite je u provrelu vodu zajedno sa krumpirima i kuhajte oko pola sata. Treba biti dobro kuhana.
Ako su listovi raštike stariji stavite njih prve kuhati, pa kad malo omekša dodajte krumpir.
Kad je raštika gotova dobro ocijedite vodu i začinite maslinovim uljem. Ostavite po strani.
Zagrijte 3 žlice ulja u tavi. Nasjeckajte luk i češnjak i dodajte u vruće ulje. Pirjajte oko 5 minuta na laganoj vatri, da omekša, ali da ne požuti. Pelate ocijedite od tekućine, nasjeckajte na kockice, te dodajte luku i sve kratko pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Posolite i popaprite. Nikakvi drugi začini nisu potrebni. Gotov ''umak'' umiješajte u raštiku s krumpirom, sve skupa dobro izmiješajte da se sastojci dobro povežu.
Raštika sa suhim
mesom
250 g suhog mesa (svinjska rebra i slično)
700 g raštike
3 žlice ulja
100 g luka
400 g rajčice
150 g mrkve
srednja glavica češnjaka
sol, papar
Skuhajte oprana rebra ili neko drugo suho meso. (Kad prvi puta zakuham, ta se voda baci, nalije se druga i nastavi se kuhati do kraja). Kuhano meso izvadite i stavite u zdjelu s poklopcem, da ostane sočno. Vodu sačuvajte jer ćete ju koristiti tokom kuhanja.
Očišćenu raštiku narežite na krupnije rezance, kratko je prokuhajte u vodi i ocijedite.
U posebnoj posudi ugrijte ulje pa stavite pirjati nasjeckani luk.
Zatim dodajte oguljene rajčice narezane na kockice i mrkvu narezanu na kolutiće pa sve zajedno pirjajte.
Dodajte ocijeđenu raštiku, nasjeckani češnjak, krumpir narezan na kockice, sol, papar i narezano kuhano suho meso i nastavite kuhati.
Za vrijeme kuhanja dolijevajte vodu u kojoj se kuhalo meso i sve zajedno kuhajte dok raštika ne omekša.
Za ovo jelo potrebni su samo:
raštika
češnjak
riža
maslinovo ulje
sol
malo vina, po želji
parmezan
U dubljoj tavi na maslinovom ulju kratko popržiti sitno nasjeckani češnjak, dodati narezanu raštiku, posoliti i pirjati oko 5 min.
Dodati rižu i kada upije svu vodu koju je pustila raštike, dodati bijelog vina i kuhati, uz povremeno dodavanje vode ili povrtnog temeljca, dok riža ne bude kuhana.
Pri kraju se može ubaciti kockicu parmezana da se topi ili ga direktno naribati u tanjur.
Raštika je najbolja bez ikakvih začina. Maslinovo ulje i sol su više nego dovoljni.
1kg raštike
0,5 kg krumpira
jedna konzerva pelata
1 manji luk
1 manja glavica češnjaka
maslinovo ulje, sol, papar
Raštici ukloniti tvrde stabljike, a zeleni dio narezati na trake. Krumpir narezati na veće kocke. Ako je raštika mlada stavite je u provrelu vodu zajedno sa krumpirima i kuhajte oko pola sata. Treba biti dobro kuhana.
Ako su listovi raštike stariji stavite njih prve kuhati, pa kad malo omekša dodajte krumpir.
Kad je raštika gotova dobro ocijedite vodu i začinite maslinovim uljem. Ostavite po strani.
Zagrijte 3 žlice ulja u tavi. Nasjeckajte luk i češnjak i dodajte u vruće ulje. Pirjajte oko 5 minuta na laganoj vatri, da omekša, ali da ne požuti. Pelate ocijedite od tekućine, nasjeckajte na kockice, te dodajte luku i sve kratko pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Posolite i popaprite. Nikakvi drugi začini nisu potrebni. Gotov ''umak'' umiješajte u raštiku s krumpirom, sve skupa dobro izmiješajte da se sastojci dobro povežu.
250 g suhog mesa (svinjska rebra i slično)
700 g raštike
3 žlice ulja
100 g luka
400 g rajčice
150 g mrkve
srednja glavica češnjaka
sol, papar
Skuhajte oprana rebra ili neko drugo suho meso. (Kad prvi puta zakuham, ta se voda baci, nalije se druga i nastavi se kuhati do kraja). Kuhano meso izvadite i stavite u zdjelu s poklopcem, da ostane sočno. Vodu sačuvajte jer ćete ju koristiti tokom kuhanja.
Očišćenu raštiku narežite na krupnije rezance, kratko je prokuhajte u vodi i ocijedite.
U posebnoj posudi ugrijte ulje pa stavite pirjati nasjeckani luk.
Zatim dodajte oguljene rajčice narezane na kockice i mrkvu narezanu na kolutiće pa sve zajedno pirjajte.
Dodajte ocijeđenu raštiku, nasjeckani češnjak, krumpir narezan na kockice, sol, papar i narezano kuhano suho meso i nastavite kuhati.
Za vrijeme kuhanja dolijevajte vodu u kojoj se kuhalo meso i sve zajedno kuhajte dok raštika ne omekša.
cijelu knjižicu možete pregledati ili preuzeti ovdje: ŠTO ĆEMO DANAS KUHATI?
Sva tri recepta od rastike su odlicna, tesko je reci koji je bolji.
OdgovoriIzbrišiA fotografije keljova, rastika divne pogotovo sto kazes da su to prvi snimci nakon snijega. Hvala Nado. Pozz Alma
Snijeg je kratko bio i brzo se istopio. Ovo su slike od 29. siječnja.
IzbrišiDivni su ti keljevi, doista kraljevski izgledaju👏👏 Hvala ti što si me podsjetila na vrijeme kad sam bila curica i trčala u trafiku da vidim jel došao Svijet, tražila recepte za neka nova jela i kolače. Bila su to neka druga, manje stresna vremena. S nestrpljenjem sam čekala Olivera Mlakara i Podravkinu Vegetinu kuhinju na TV i recepte u Večernjaku, izrezivala ih i lijepila u bilježnicu. Kako vrijeme brzo prolazi i sve se tako brzo mijenja, tehnologije posebno. 😊
OdgovoriIzbrišiDa, lijepo se prisjetiti toga.
IzbrišiPredivna basta i prelijepe slike! Hvala i na receptima, Nado!
OdgovoriIzbrišiDraga Aida, hvala i tebi na komentaru.
IzbrišiMuž i ja smo odrasli u gradu uz more i nikad vrt nismo niti vidili.Kupila sam kućicu za zemljom u Lici, naišla na Trag biljke i očarala, se, začarobirala, jer ste čudesni i čarobni. Ali…meni je JOŠ jedan veeeliki kupus u glavi…hahaha. Njemu nije, jer još me iz ležaljke gleda…hahaha. Dakle, ja sam lani pobacala sjeme kojem je istekao rok trajanja, po travi i samo pokrila pokošenom travom. I nakon 20 dana, kad smo se vratili, GLE ČUDA, niklo svašta. Nikakvo, ali nikakvo gnjojivo nismo stavljali, a nahranili, sa šakom sjemena familiju i prijatelje.Danima sam gledala šta će gdje izrasti. Tek poslije sam SRELA Trag biljke. I ugl…niklo svašta, jeli, dijelili, spremali zimnicu. ČUDO!!! On mi NIŠTA u vrtu ne pomaze, jer da je to previše posla…hahaha. Zato moja mala pudla Coco i ja živimo u tom vrtu. Sve je, u mom životu, dobilo neki novi smisao, neke nove nijanse, boje…Novu sreću i još veću. Cilu zimu sam pratila kanal i educirala se. Mislim da sam jedno 3% znanja usvojila. Ako i toliko… ha! Ali sam spremila sjeme, pustu reciklažu, slamu, dogovorila za stajnjak. I pričam, pričam, pričam…širim dalje svoje iskustvo. I svoju nježnost i brigu o biljkama. I nikako ne mogu zamislit da sam skoro bez ikakve vode uspila dobit sočne biljke. Čudo prirode! Biljkama sam se izvinjavala šta nemam gnjojiva…haha…, bila sam zabrinuta kako gladne pate. Puno, puno van fala lipa. Krećem punom snagom naprid. Mislim na vas. Ludilo ste ekipa! Naj ste bolji! Pozz iz St
OdgovoriIzbrišiDraga Ivana hvala na ovom divnom komentaru. Zadržite i dalje taj entuzijazam i ljubav s kojom ste krenuli. Ako ste na platformi Trag Biljke onda imate svu pomoć i podršku koja vam je potrebna. Svako dobro i sretno dalje!
IzbrišiAjme kako lijepo povrce.Obozavam sve kupusnjace.Hvala Vam za recepte.
OdgovoriIzbrišiHvala i vama!
IzbrišiPredivno Nado! Puno hvala za inspiraciju! ❤️❤️❤️ Tam
OdgovoriIzbrišiHvala tebi, Tamy!
Izbriši🥰🥰🥰🥰
OdgovoriIzbriši<3
OdgovoriIzbrišiužitak mi je bilo čitati ovo. HVALA
OdgovoriIzbrišiodlični recepti,, i moram priznat da kupusnjače nije lako uzgajati, kod mene nisu baš dobro uspijevale
OdgovoriIzbriši